IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече не са пренебрежим играч на пазара на втечнен природен газ

Страната успя да си извоюва 10-процентен дял от международния пазар

17:58 | 03.09.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Износът на американски втечнен природен газ (LNG) – пренебрежимо скромен допреди само три години, сега има 10% пазарен дял. Това се равнява на 22 млн. тона изнесен газ от началото на годината – колкото количеството за цялата 2018 г., показват данни на Refinitiv, цитирани от Ройтерс.

Информацията, която се базира на проследени индивидуални маршрути на танкери с LNG, показва още, че производството на втечненото гориво е достигнало абсолютен рекорд миналия месец в размер на 31 млн. тона.

С нарастването на обемите в глобален мащаб Катар – световен лидер в сегмента на LNG, губи пазарен дял от Австралия, която е изнесла повече течно гориво от която и да е било друга държава през последните два месеца.

Ръстът на доставките не е изненада на фона на пускането в експлоатация на американските съоръжения за втечняване и износ по крайбрежието на Мексиканския залив, новият мега терминал в руската част на Арктика, както и след заработването на новите съоръжения в Австралия.

За последните два месеца подреждането на най-големите износители е следното: Австралия, Катар, САЩ, Русия, Малайзия. В предишни години място в челната тройка намираха още Нигерия и Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Купи го от някакви швейцарци. Да напомням ли отново колко лъжи надрънка оная с дебелите бузи при гръмкото приветствие на този единствен засега танкер, при това продал газ (с неустановен произход) на ГЪРЦИЯ, а не на нас? В замяна гърците ни върнаха... руски газ.Сократус - ти, който вярваш, че газ, втечнен, докаран от другия край на света с танкер и пак газообразиран - може да бъде по-евтин от тоя, дето просто си тече по тръбата, ми говориш за... умствена недостатъчност ?!?!?!?Аз не мога да разбера на кое те е яд повече - че ти си принуден да работиш като ***, да пишеш глупости и да ти се подиграват хората за няколко смачкани долара, или че аз и други като мене, печелим добре от правилните си инвестиционни решения, противоречащи на глyпостите, които ти плащат да пишеш?Стояне петров - САЩ не могат да наложат на Русия НИЩО. Явно си особено глyпав, щом не можеш да разбереш това - IQ-то ти сигурно е като на макaк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Въпросът с въглеводородното робство трябва да бъде решен. Никой не обича САЩ, но всеки разумен човек признава че благодарение на тях петрола не може да премине 65$ за барел от доста време. Ако успеят да наложат на русия да ни продава газта на нива до 180-190 $ за 1000 куб метра, ще съм наистина доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Не мога да преценя от кое те яд повече: От това че САЩ изнася повече LNG или от това, че цената на LNG е вече по-ниска от тръбната!!!Или от трета причина: умствена недостатъчност!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
България също купи 140 млн кубически метра газ от САЩ. Което спести на държавата и народа 15 млн лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Инвесторът: "дзypла" и вид мyцyна у някои бозайници - и не знам откога е нецензурство - вие пощръкляхте, бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Защото Русия изнася на 90% по тръба бе !!! Ти си смени сивата пихтия в непотребният пън, който наричаш: своя тимберица и ти служи само за местообитание на голямата ти ***.;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Само 10%, но повече от Русия!Май ще си сменяш работата!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
...и в находищата на лидерът - Австралия - проучи кой точи газчицата... ми почти основно пак британците. Това е причината да инвестирам в Шел и ВР - а не в Ексон (засега) - защото американците губят битката за природния газ. Ексон бих си купил само при ного голям спад като допълнение само, не като водеща компания в отрасъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 22
Императорът
преди 4 години
Бъркаш добив в национален и фирмен смисъл както ти изнася на тебе. По същия начин аз мога да ти припомня, че основни играчи на американския пазар на газ са Шел и ВР.Същите ВР имат убийствена статистика - разликата (на национално ниво) между добивът и потреблението на газ в САЩ е толкова малка, че може да задоволи само потреблението на Белгия например... ама без зимните месеци. На ниво компании е още по-страшно - Газпром+Шел"+ВР убиха всякакви надежди на американските компании да бъдат някакъв фактор в най-перспективния енергиен подотрасъл. Дали си горят газът просто така - на халост - не ги знам, надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Превъзбуждате се при споменаването на думата газ. За САЩ това не е толкова печеливш бизнес и те не воюват с никого за дял от пазара. Вярно че имат находища от които добиват и втечняват, но голямата част от природния газ се получава като "отпадъчен" продукт при добива на шистоф нефт. Всъщност добиващите компании са задължени да реализират газта по някакъв начин. Американското законодателство им позволява да я изгарят на факел само 45 дни и след това могат да правят това само с някакъв минимален процент. Поради тази причина, преди да бъде построен газопровода от басейна Пермиан до втечняващия завод на Мексиканския залив, всеки можеше да ползва природен газ от находището, като за това му се заплащаше(отрицателна цена). На фона на 21 трилионна икономика да пишете, че за печалба примерно от 3 милиарда се води война е несериозно. Друг е въпроса с русия. От въглеводородите идват годишно поне 40% от приходите в бюджета. Колкото до брътвежите на АВВА, трябва да му припомня, че Ямал не е руски, а принадлежи на международен консорциум. Китайци и французи добиват и втечняват своя дял и го продават където си пожелаят, въпреки предварителните договорки с Новатек. Така че да бъде добър да осведомява, китайска или френска газ от Ямал се продава примерно на Прибалтика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още