IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство подкрепя създаването на борса за природен газ

Правилното решение е взаимстване на търговска платформа от сериозен търговец, твърдят от КЕВР

17:29 | 04.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Само при диверсификация на доставките на природен газ може да говорим за конкуренция и за създаване на условия за либерализация на пазара, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса в НС, на която беше представена концепцията за газовия хъб "Балкан", предаде БТА.

За тази диверсификация е нужно създаване на инфраструктурни връзки с държавите в региона и на енергийна борса, която ще ни даде сигурност и конкурентни цени на енергията, и съответно - конкурентна икономика, каза Петкова. В Министерството на енергетиката изцяло подкрепяме инициативата за създаване на борса за природен газ и ще помагаме с целия си експертен потенциал, отбеляза Теменужка Петкова. 

С постепенното развитие на либерализацията на пазара на природен газ ролята на енергийния регулатор се засилва, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. КЕВР се ангажира с издаване на лиценз на борсовия оператор, включително и на платформата за търговия на природен газ. Правилното решение е взаимстване на търговска платформа от сериозен търговец, като добър вариант е Средноевропейската платформа за природен газ "Баумгартен", Австрия, каза Иван Иванов. КЕВР ще одобри и мерките за контрол на ликвидността, за недопускане на пазарни злоупотреби и изтичане на вътрешна информация от борсата, добави той. 

Народният представител Валери Симеонов поиска по-конкретна информация за източниците на природен газ и защо мястото на газовия хъб "Балкан" не е избрано в Южна България, където строителството, по думите му, ще е много по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
А казах в 1. :"уж" , защото газът се тръсва в Гърция и остава в Гърция, а тя ни връща в замяна газ, дето го е получила от нас, ама на друга - на бас, че по-висока цена !!!Неслучайно есента ни надуха цените на ток и парно, защото "газът поскъпна на борсите", въпреки че такова поскъпване нямаше (чак зимата - временно и сезонно - както всяка година), неслучайно сега негодният старец от КЕВР се трае щкато мишкуняк и пак ни вдигат цените, въпреки, че сега пък газчицата е на третата най-ниска цена за последните 10 години. В картинката се вписват и лъжите на делян добрев, че е преговарял с Газпром за намаляване на цената, такива преговори никога не са водени - или са водени с някой друг Газпром, който аз не съм чувал - защото аз чета сайтът на тази толкова могъща компания - а там няма как да не отразят такава не незначителна среща - на фона на други доста по-незначителни корпоративни новини !!! Сега след време може благородно да ни намалят цените с 3-4% или дори с цели 5% - и да кажат, че това е заради евтиният газ, дето внасяме от САЩ... а всъщност ще е само на цената на намаляване на собствените им кражби, защото цената за нас е над два пъти по-висока от цената, на която газът влиза по тръбата в България - то не са акцизи, мита, ДДС върху акцизите и митата, които удвояват цената, че и отгоре - Газпром и без пари да ни дава газ, тия нашите мерзавци пак ще крадат и с дирниците си !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Теменужке, како невежа - научили поне, че:1. Kolmar Group - която ни доставя (уж) газ, не е холандска, а швейцарска компания?2. Че същата - макар ти да я обяви за световен пазарен лидер, е напълно анонимна и нищожна, с продажби, равни на 1% от продажбите на Мидичката?3. Че тя е не производител, а прекупвач, което означава, че няма как да ни предложи по-ниска цена от цената на газът, идващ по тръбата направо от производителя - щото и Kolmar трябва да спечелят?4. Че ВР не е "позиционирана в САЩ", а е британска компания?5. Че и тя няма да ни доставя американски газ (добива такъв, но няма сметка да ни го доставя от Западните щати), но азърбайджански? То бива невежество, ама чети, пообразовай се, преди да дрънкаш глyпости пред хората !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Само животно не би се трогнало от статията, за която дадох линк.Ама вие туркофилите (сиреч русофобите) сте далече от здравия разум по принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
A Украйна стана борса за човешки органи:Бизнесът от който побиват тръбки. В Украйна са изчезнали над 5 хиляди деца само за 2017 годинаhttps://bgr.news-front.info/2019/06/04/biznest-ot-kojto-pobivat-trbki-v-ukrajna-sa-izcheznali-nad-5-hilyadi-detsa-samo-za-2017-godina/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още