IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ScaleFocus придоби българския стартъп Centroida*

Почти целия екип се присъединява към ScaleFocus, цената на сделката засега остава поверителна

14:45 | 10.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичната компания за софтуерно инженерство и дигитална трансформация ScaleFocus придобива българския стартъп Centroida, който специализира в блокчейн, облачни технологии, изкуствен интелект и машинно обучение.

Засега цената на придобиването остава поверителна информация, но преговорите са били лесни и са протекли изключително бързо, научи Investor.bg. 

„Излязохме от бизнеса с услугите, защото налице беше голямо съответствие със ScaleFocusпо отношение на културата, технологиите, целите и цялостния подход към пазара. ScaleFocus ни впечатли със своята траектория на растеж и прозрачен подход при работата с нас. Освен това идентифицирахме редица области, в които можехме да допълним Scale Focus - най-вече в областта на блокчейн и изкуствения интелект. Необходими бяха по-малко от два месеца, за да се сключи и приключи транзакцията. За съжаление не мога да коментирам условията и размера на сделката", заяви главният изпълнителен директор на Centroida Ангел Келчев пред Investor.bg.

„Почти целият екип на Centroida се присъединява към компанията купувач като част от най-голямата софтуерна компания в България. Имаме допълващи се познания в много сфери. ScaleFocus се интересуваше от ноу-хауто ни в сферата на изкуствения интелект, където ние сме много силни. Вече имаме множество проекти за компютърно зрение и автоматизация в сферите на сигурността и маркетинга и вярваме, че от тази наша експертиза ще има огромни ползи“, каза още той.

„Екипът на Centroida (30 специалисти) се състои от амбициозни и енергични професионалисти, с които се работи лесно. Именно тези качества са в основата на рецептата за растеж на ScaleFocus, следвана от години. Изкуственият интелект и машинното обучение са изключително важни за ScaleFocus през 2019 г. Компанията очаква огромен ръст в тези две сфери в близките 2-3 години. Опитът на Centroida в изкуствения интелект и машинното обучение ще помогне на ScaleFocus да обслужва още по-добре клиентите си от целия свят и да им предоставя софтуерни решения с безупречно качество. С нетърпение очакваме да приложим на практика уменията на Centroida в областта на лицевото разпознаване, автоматизацията, роботизацията и науката за данни“, поясни изпълнителният директор на ScaleFocus Пламен Цеков

От друга страна, създаденият през 2016 г. от трима възпитаници на Американския университет в Благоевград стартъп, ще се възползва от силното бизнес представяне и присъствие на ScaleFocus в САЩ, където е партньор на едни от най-добрите доставчици на облачни услуги в света като Microsoft, Amazon, Google, SAP, Oracle – пазар, който е сред основните цели за Centroida.

„Тяхното бизнес развитие в САЩ е впечатляващо, те растат много бързо там и са постигнали обем, който ще ни отнеме огромни ресурси да постигнем сами. Така че имахме добро покритие в доста области“, каза още пред Investor.bg Келчев. 

Същевременно някои от мениджърите и съоснователи на  Centroida няма да се присъединят към ScaleFocus, а ще продължат да разработват в самостоятелна компания един от последните продукти на Centroida в сферата на машинното зрение и невролингвистичното програмиране – notyf.ai, който анализира данните от камерите с цел маркетинг и  сигурност. 

В последно време ScaleFocus е активна в сферата на сливанията и придобиванията. Така например в края на 2018 г. тя купи българската компания Upnetix - една от 50-те агенции в света, сертифицирани за разработка на Google, с фокус върху дигитална трансформация и устойчиви уеб и мобилни софтуерни решения.  

„През последните 12 месеца отделихме малък екип за разработване на собствен продукт в областта на компютърната визия - notyf.ai. Разработването на продукта се ръководи от Александър Колев, главен технически директор, и наскоро започнахме да показваме демонстрации и да организираме срещи с инвеститори. Всъщност аз прекарвах целия февруари 2019 г. между Ню Йорк, Сиатъл и Далас, срещайки се с потенциални клиенти и инвеститори", посочи Келчев.

„За щастие привлякохме предварително интерес от уважаван фонд, базиран в Сиатъл, който обаче постави няколко условия, преди да инвестира:

- разделяне на услугите от продуктовия бизнес
- привличане на капитал в малък кръг на финансиране
- завършване на 2-3 пилотни проекта
- регистриране на холдингово дружество със седалище в САЩ и технологично дъщерно дружество в България

Точно това възнамеряваме да направим. Излязохме от сферата на услугите и сега говорим с инвеститори. В партньорство със ScaleFocus преглеждаме многобройни пилотни възможности. Тяхното стабилно позициониране в САЩ и Европа, що се отнася до корпоративните клиенти, би било безценно за нас“, каза още Келчев.

Планът на предприемачите сега е да осъществят кръг на сийд финансиране за notyf.ai през следващите три месеца и да се осъществи финансиране от серия А в идните 9-12 месеца след това.

„През следващите 24 месеца се надяваме да имаме високорентабилен бизнес, базиран на компютърната автоматизация, фокусиран върху сферите на сигурността и маркетинга“, зайкючи Келчев.

*Допълнено в 15,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
еййй, Пламен е излъгал още некви, но и тия ще плачат накрая :):)дано са му взели повече пари, ако изобщо са взели нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още