IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 финансови урока за всяка възраст

Никога не е късно да направим нещо за финансовата си независимост

10:31 | 10.05.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съвместен проект на Investor.bg и управляващото дружество „Компас Инвест“ АД

Когато човек е млад и все още в разцвета на силите си, не се замисля много за спестяване или пенсиониране. С наближаването на тридесетте години или с тяхното преминаване всъщност вече сме изминали горе-долу половината път до пенсионирането. Рано или късно, но по-добре рано, е добре да помислим какво можем да направим за постигането на финансова независимост. Финансовата независимост дава свобода, а свободата е мечта за всеки. 

Ето и кои са най-важните финансови уроци, които могат да помогнат за постигане на финансова независимост.

1. Придържане към бюджета
Въпреки че вече има дори мобилни приложения за проследяване на личния или семейния бюджет, малко хора в действителност успяват да харчат толкова, колкото изкарват или още по-добре - по-малко, отколкото изкарват. Като цяло идеята за придържане към бюджета се отнася за това да се знае къде отиват парите, за да се взимат и разумни решения за харченето им.

2. Спестяване
Робърт Кийосаки - авторът на бестселъра „Богат татко, беден татко“, е израснал с двама бащи - истинският му баща, който е починал с финансови задължения, и „богатият татко“ който се е превърнал в най-заможниятчовек в Хавай. И двамата му бащи са добри в това което правят, но разликата е била в начина им на мислене и действие. Затова Кийосаки съставил няколко правила за забогатяване. И най-важното от тях гласи: „Не е важно колко пари правиш, а колко можеш да задържиш“. По принцип повечето хора знаят как да печелят пари, но малко от тях умеят да ги управляват правилно. Главната цел е да подобриш спестяванията си и да направиш така, че в джоба да влизат повече пари, отколкото да излизат.

И наистина - след като човек се научи да се придържа към бюджета си, следващата стъпка го отвежда до момента със спестяването. Много финансови експерти дават пример с това, че разликата между богатите и бедните е, че богатите не харчат всичките си пари. Разбира се, съобразено с личните доходи се смята за добър подход да се отделят настрана поне 10% или дори 15% от постъпленията в личния или семейния бюджет.
Ако смяташ, че е трудно да започнеш подобно нещо, опитай да плащаш неща, като дрехи и хранителни стоки с пари в брой, вместо с дебитна или кредитна карта. Ако изтегляш фиксирана сума в брой всеки месец, с която да разполагаш, това ще ти помогне да осъзнаеш по-добре изразходваните пари.

3. Определяне на конкретна цел
Спестяването може да се осъществи и с определяне на конкретни цели. Трудно може да има стремеж към финансов просперитет, ако човек не е наясно точно какво иска да постигне – за една, за две години или дори по-дългосрочно. Ако нямаш определена цел, за която да работиш, може да се окаже трудно да се намери мотивация.

Независимо дали става дума за къща или за нов автомобил, тези цели следва да се определят внимателно.
А когато целта е ясна, се появяват и стъпките към нея – било то спестяване, инвестиране, оптимизиране на разходи, търсене на допълнителни източници на приходи и др.  Важно условие тук е да бъдеш честен пред себе си - признай си честно колко можеш да отделяш на месец – реалистично, за да не попадаш в неудобни ситуации.

4. Анализиране на дълговете
В даден момент много хора спират да се замислят за това колко дългове имат – ипотека, кредитна карта, кредит за покупка на автомобил и т.н. И това се превръща в начин на живот. Финансовите експерти съветват всичко извън ипотечния кредит да се следи внимателно и по възможност да се избягва повишаването на задлъжнялостта. Не поемай ангажимент да плащаш повече по кредит, отколкото можеш да си позволиш. Така твоята финансова история ще има щастлив край. А иначе - по-малкото кредити означават и повече пари за спестявания и различни финансови цели.

Важно в случая е и да се правят разлики между желанията и истинските нужди. Koи ca нaй-вaжнитe ypoци, cвъpзaни c финaнcитe, ĸoитo тpябвa дa дaдeтe нa cвoeтo дeтe?

„Cpeщнax мнoгo ĸлиeнти, ĸoитo ce пpoвaлиxa в плaнoвeтe cи зa пeнcиoниpaнe c бoгaтcтвo. Xopaтa paзвивaт лoшия нaвиĸ дa ĸaзвaт "Имaм нyждa" вмecтo пpaвилнoтo "Иcĸaм" нa мнoгo paннa възpacт. Зaтoвa щe нayчa дъщepя ми, ĸoгaтo пoиcĸa нoвa игpaчĸa и ĸaжe, чe ce нyждae oт нeя, дa ми oбяcни зaщo cмятa тaĸa“, казва в свой анализ за Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl Πaтpиĸ Лax, пpoфecop пo финaнcи в Веllаrmіnе Unіvеrѕіtу, който е и ocнoвaтeл нa Lасh Fіnаnсіаl.

5. Фонд за спешни случаи
Фондовете за спешни случаи са добра превантивна мярка по отношение на риска от повишаване на задлъжнялостта. Така при нужда от спешен ремонт на автомобил или например извънредно посещение на зъболекар няма да се налага да бъде използвана кредитната карта.

6.  Инвестиране във взаимен фонд
След като сте успели да изпълните горните точки – да се придържате към бюджета си, да следите дълговете си и да отделяте малки суми във фонд за спешни нужди, можете да се върнете към един от последните съвети на Кийосаки: „Бедните се фокусират само върху заплатата, а заможните върху активите си“. Време е да се замислите за инвестиране, което да донесе по-висока доходност за парите ви. Или, както казва Кийосаки, богатите се сдобиват с активи като акции, облигации, недвижими имоти и други, за да направят пари, които да работят за тях. Е, взаимните фондове успяха да спечелят сърцето на Иван Петров благодарение на предимствата си като висока ликвидност, икономии от мащаба, диверсификация и професионално управление.

Сега е твой ред да помислиш за това как да постигнеш независимост в бъдеще.

Статията е част от съвместния образователен проект „Азбука за инвеститори“, стартиран от Investor.bg и управляващото дружество „Компас Инвест“ АД. Проектът ще продължи в рамките на шест месеца, а целта му е да се разширяват познанията по отношение на възможностите за инвестиции на пазарите, включително сред хората, които имат интерес към търговията с различни финансови инструменти. 

Текстът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Пешов: ти си нещо като Били Боунс - дето казваше, че докторите са мухлювци и пукна от сърдечен удар, щото не искаше да слуша д-р Ливси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
power grid
преди 4 години
На всичкото отгоре бала..мурниците биват ограбвани съвсем законно по два начина единия е като им взимат такси втория е като купуват акции за да финансират фирмите на свои хора.Така че балам..урника си плаща да го окрадат докато се чувства в елита ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
power grid
преди 4 години
Цялата статия е фино промиване на мозъци.Леко финно чувство че ще принадлежиш на елита ако инвестираш във ваимни фондове.....Да от взаимни фондове се печели но не печелят глу.....паците дето си мислят че са в джаза а из..мамниците дето ги основават и събират такси от баламурни..ците помислили че са елит...И разбира се такива като мен дето са в пъти по умни от тарика..тите биват наричани финансово нег.рамотни...Я скивайте Миташки как фино ви ушива...Киосаки Куювич Муювич У.ювич нанайси жиглъ.Четете книжки за да раберете законите на Природата не се впечатлявайте от лъскавия живот на финансовите из.мамници.И запомнете от Бате ви Пешо пари да не давате пари там дето не взимате решенията вие.Който си мисли че някой ще работи за него вятър го вее на бял кон....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Финансовата грамотност е тема табу за масата и за това финансовото им положение е толкова нестабилно. Друго си е да имаш пасивен доход...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А че то още Джон Силвър казваше, че човек не от спечеленото, но от спестеното става богат. И докато неговите другари харчейки всичкото заграбено испанско злато за пиенье и фльорци, свършиха животът си като клети просяци, той на още преди 50-такът се пенсионира от пиратството като богат човек !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още