IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България планира увеличение на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“ с 600 млн. лева

Ако на пазара на електроенергия не настъпи някаква кардинална промяна, загубата ще продължи да расте

15:41 | 14.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

България възнамерява да уведоми Европейската комисия за оказване на държавна помощ, тъй като се стреми да превърне заем, отпуснат на въглищната електроцентрала „Марица изток 2“ от Българския енергиен холдинг, в увеличение на капитала. Сумата е 600 млн. лева, заяви изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов пред репортери в София, цитиран от Bloomberg.

Загуба от около 330 млн. лв. ще отчете за 2018 г. държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", стана ясно още от изявлението на Петьо Иванов. Той  се позова на предварителните отчети на дружеството. Отрицателният финансов резултат ще бъде два пъти по-голям от отчетения за 2017 г., като основната причина за това е повишената цена на въглеродните емисии. Иванов заяви, че финансовите резултати на ТЕЦ "Марица изток" 2 през януари са положителни - отчетени са 10 млн. лева печалба, но това е благодарение на по-високите цени на енергийната борса през този период.  

Общо натрупаната загуба на ТЕЦ-а е над 600 млн. лв. и централата буквално е изправена пред фалит, ако не бъде подпомогната от държавата. Затова и БЕХ подготвя процедурата за увеличение на капитала на дружеството, но това би имало само временен ефект, поясни Иванов.

„Ако се счете, че това не е държавна помощ, в момента, в който получим такъв документ, ще подадем документи в Търговския регистър", уточни Иванов. Той обясни, че целта е чрез повишаването на капитала да се "даде допълнителен живот на централата", защото в противен случай още догодина тя може да бъде в несъстоятелност.

Ако на пазара на електроенергия не настъпи някаква кардинална промяна, която да повиши значително тарифите, загубата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължи да расте, като прогнозите са, че през тази година може да достигне половин милиард лева. Отделно дружеството има дългове от близо милиард лева, които няма възможност да обслужва редовно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 5 години
демек тиквата вместо да реформира или на вземе адекватно управленско решение, той ще им покрие загубите с нашите пари до края на мандата му зада му е спокойно ... евала *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
s3
преди 5 години
Време е да се вдигне цената на токва за да не се трупа повече загуба след изчистването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още