IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei започва правна битка в Северна Америка, за да се спаси от кризата

Компанията отправя обвинения срещу правителствата на САЩ и Канада

11:36 | 05.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Huawei Technologies вече не се задоволява просто да се защитава срещу обвиненията на САЩ в шпионаж и банкови измами, а поема инициативата с пълна съдебна офанзива, пише Bloomberg.

Китайският технологичен гигант възнамерява да заведе дело тази седмица, с което ясно да заяви, че американското правителство е превишило правомощията си, като е забранило оборудване на Huawei за определени мрежи, твърдят източници, запознати с въпроса.

Това се случва само няколко дни, след като финансовият директор на компанията Мън Уанджоу заведе дело срещу канадското правителство за предполагаемо потъпкване на конституционните ѝ права. Това е опит за дискредитиране на делото срещу нея, докато тя очаква евентуалното си екстрадиране в САЩ за банкова измама.

Тайнствената Huawei започна да се отваря повече за света през тази година, а нейният основател Рън Джънфей даде интервюта за чуждестранни медии и лично отрече обвиненията, че компанията му шпионира в полза на Пекин. Но правните действия подсказват за по-агресивен подход срещу американските обвинители, които се опитват да убедят други страни да забранят ползването на оборудването на Huawei за техните комуникационни мрежи.

Делото на Huawei срещу САЩ е насочено срещу закон, който не позволява на някои правителствени агенции да ползват оборудване на Huawei и нейния конкурент от Китай ZTE, коментират източниците. Huawei вероятно ще твърди, че е неконституционно отделно лице или група да бъдат наказани без съдебен процес, посочват те. Huawei отказва да коментира делото, за което първо писа The New York Times.

Жалбата на Мън е по-лична. В граждански иск, подаден в петък, тя посочва, че служителите не са я арестували незабавно на 1 декември във Ванкувър по искане за екстрадиция в САЩ, а вместо това са я задържали под прикритието на обичайна митническа проверка, „за да я принудят незаконно да предостави доказателства и информация“. Делото, заведено във Върховния съд на Британска Колумбия, е срещу Канадската агенция за граничните служби, представител на полицията и срещу канадското правителство.

Канадският министър на правосъдието Дейвид Ламети ще бъде човекът, който ще подпише решението за екстрадиция, а обвиненията на Мън за ареста ѝ потенциално могат да изиграят някаква роля по отношение на финалното решение по въпроса.

Според жалбата полицаите са задържали Мън, докато е слизала от самолет, отнели са двата ѝ телефона, iPad и компютър, след което са я накарали да предаде паролите си за тези устройства. Тя е била официално арестувана само около три часа след първоначалното си задържане, гласи текстът.

Huawei се впуска във все по-сериозна битка с американското правителство и неговите съюзници, докато се опитва да запази лидерството си в технологиите за петото поколение мрежи. Държавите междувременно се подготвят да похарчат милиарди за потенциално революционното оборудване, което има за цел пускането на 5G мрежите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Фейк: Huawei започва правна битка в Северна Америка, за да се спаси от кризата Истина: Северна Америка започва правна битка с Huawei , за да се спаси от кризата5G-то, до което янките нямат достъп им бърка плановете по електронният концлагер, който са замислили над световните кухи ***,сънуващи кошмари от рода на:- посегателствата над демократичния содомо-гоморски световен ред, - отмяна на евроггейските ценности,- намазани дръжки на врати с газът новичок,- Соломон Паси, задържан в усмирителна риза от гестаповци и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още