IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Засилването на глобалната роля на еврото ще засили политиката на ЕЦБ

Според него важният фактор, който спира еврото, е липсата на общи сигурни активи, деноминирани в евро

20:37 | 15.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-силна глобална роля на еврото може да помогне на Европейската централна банка по-добре да пренася паричната политика из финансовите пазари на еврозоната, заяви днес един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

В изказване в Ню Йорк в петък Кьоре подчерта, че позицията на общата валута е „предимно пазарно ориентиран процес“. В същото време ЕЦБ подкрепя усилията да се преодолеят недостатъците в дизайна на паричния съюз – процес, който индиректно заздравява международната роля на еврото.

Коментарите му бяха отправени, след като миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова да се засили употребата на еврото в международните трансакции, коментира Bloomberg. Той заяви, че е „абсурдно“, че Европа плаща за 80% от енергийния си внос в долари, когато само 2% от него идва от САЩ.

Кьоре заяви, че важният фактор, който спира еврото, е липсата на общи сигурни активи, деноминирани в евро. Страните членки могат да решат този въпрос, като подобрят фискалната си ситуация, каза той.

„За инвеститорите стабилността идва основно от способността на валутата да действа като актив убежище в случаи на глобални финансови сътресения“, каза той. „Знаем, че пътят към истински европейски актив убежище – такъв, който не изчезва в мрачни дни, ще бъде дълъг и осеян с опасности“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Еврото страда и (при достатъчно време) ще се провали, защото Европейската централна банка работи по неправилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
korn
преди 5 години
Пътя на долара също е бил трънлив и опасен.възходи и падения да като стигне там където е сега.Когато американците са ги мислели тези неща европейците още сме се избивали по между си.От както е измислен барута най големите битки са били винаги в Европа.Но това показва и един непримирим дух,който ще върне Европа и еврото там където му е мястото-на върха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Какъв дизайн с тая антинормална политика ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още