IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шандор Чани: Ниската кредитна задлъжнялост е благоприятна за инвестиции в България

С придобивката на SG Експресбанк Банка ДСК ще спечели лидерска позиция в България, посочи главният изпълнителен директор на OTP Bank

15:15 | 17.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шандор Чани: Ниската кредитна задлъжнялост е благоприятна за инвестиции в България

Ниската кредитна задлъжнялост е благоприятна за инвестиции в България.

Това мнението изказа Шандор Чани, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на OTP Bank, в специално интервю за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

С придобивката на SG Експресбанк най-голямата унгарска банка ще спечели лидерска позиция в България. И двете банки имат модерни конкурентни продукти и финансови услуги, предпоставки да са лидер на пазара, смятат от унгарската финансова група ОТП.

Според Чани за момента ОТП Bank няма конкретни планове за закупуване на друга българска банка.

“Не казвам, че това е изключено да се случи в по-далечното бъдеще, но пазарният дял е голям и засега сме доволни от него”, посочи банкерът.

На въпрос на водещия за цената на сделката за придобиването на SG Експресбанк Шандор Чани напомни, че това е частна сделка между купувач и продавач.

“Докато не съм упълномощен от страна на продавача, не мога да ви информирам за конкретната цена. Горе-долу този марж на цената може да бъде отгатнат от увеличението на капитала с 600 млн. евро. Оттук не е трудно човек да си направи изчисленията”, каза той.

Д-р Чани смята за предимство ниските нива на задлъжнялост при банкирането в България.

“При корпоративното банкиране тези показатели също не са високи. Естествено, качеството на портфейлите в отделните банки е различно, каза той и напомни, че във всяка една държава, в която присъства ОТП Bank стремежът е  дъщерната ѝ финансова институция да се превърне в най-голямата банка.

“Така е и в България. И Банка ДСК, и SG Експресбанк имат модерни конкурентни продукти и финансови услуги. Така че не е тайна, че искаме двете банки заедно да бъдат лидер на пазара в България", категоричен е д-р Чани.

Той припомни, че от 15 години OTP Bank е водеща в Унгария. “Мащабността на дадена банка само допринася за нейното по-добро представяне на даден пазар. ОТП е една класическа банка с донякъде старомодно управление на рисковете", заяви той и изрази убеденост в позитивната роля на Банка ДСК, която тя ще играе на българския банков пазар с присъствието си.

Що се отнася до прегледа  на качеството на активите и стрес тестове на българските банки главният изпълнителен директор на OTP Bank потвърди, че Европейската централна банка вече направи стрес тестове на 50-те най-големи европейски банки сред които е унгарската банка.

“Кредитната политика на ОТП Bank и на Банка ДСК е една и съща. Ние изследвахме портфолиото на SG Експресбанк и аз съм убеден, че тази сделка е много добра и купуваме много качествено портфолио”, убеден е той.

Д-р Чани прогнозира, че процесът на консолидация ще продължи юридически до 2020 г. и след това двете институции ще продължат дейността си като едно цяло под името „Банка ДСК“, а в ръководството на новата банка ще има трима души от мениджмънта на SG Експресбанк.

На въпрос на водещия как евентуален Brexit ще се отрази на банковата система в ЕС, Шандор Чани каза: „ Първо, лично аз се надявам да няма Brexit. Но мисля, че ако има, отражение на банковия сектор като цяло не би имало. Отражение би имало най-вече върху лондонския финансов свят, върху банковия сектор там, като някои институции може да напуснат местния пазар”.

“Що се отнася до световната икономика, имаме забавяне на растежа. Това се отнася най-вече за САЩ, но това има своето влияние и върху европейските страни. И по-рано съм казвал, че регионът на Централна и Източна Европа и Балканите ще има най-динамично развиваща се икономика, коментира рисковете пред страните банкерът. – Естествено, трябва да се внимава това да не доведе до известно прегряване, но като гледам ситуацията, засега не трябва да ни е страх от това. Много е важно, че това икономическо развитие стои в хармония с балансовите показатели на кредитните институции.“

Цялото интервю можете да видите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Ами ниското ниво на закона не е ли проблем ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
30 - 40% кредитна задлъжнялост като цяло и това ще расте заради глупавите политики на ЕС за ниски лихви и лесни пари, малко ли е ве? Малее. На колко народ му предстои да лежи по очи и да реве, реки от сълзи ще текат, вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още