IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Преминаването на "Турски поток" през страната е напълно възможно

Политиците споделят мнението, че преминаването на „Турски поток“ през територията на страната ще бъде от голяма полза за родната икономика и енергийна сигурност

22:16 | 22.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира днес пред журналисти, че преминаването на "Турски поток" през страната е напълно възможно да се случи и България е готова за реализацията на подобен проект, съобщава БТА.

Петкова припомни, че са водени такива разговори, включително и на най-високо равнище - по време на посещението на българския премиер Бойко Борисов при руския президент Владимир Путин. По думите ѝ за страната ни е изключително важно да гарантира сигурността на доставките и да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа.

"Не случайно и вчера Министерски съвет одобри актуализация на енергийната стратегия - става въпрос за важни проекти, предстои да я внесем в Народното събрание", добави Петкова.

Енергийният министър изтъкна, че България работи изключително активно с Европейската комисия (ЕК) за реализацията на концепцията за газоразпределителен център - той се състои от инфраструктура и платформа за търговия с природен газ.

Петкова посочи, че се работи по изграждането на интерконекторите, както и по проекта за разширяване на газопреносната инфраструктура на страната.

Политиците в България споделят мнението, че преминаването на „Турски поток“ през територията на страната ще бъде от голяма полза за родната икономика и енергийна сигурност.

Според представителя на ГЕРБ и член на енергийната комисия Александър Ненов прекосяването на българската територия от втора тръба по проекта „Турски поток“ е приоритет на страната. 

Депутатът смята, че желанието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на ръководството на „Булгартрансгаз“ е този проект да залегне в енергийната стратегия на страната.

По думите на заместник-председателя на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, цитиран от БТА, България се е разминала с „голямата заплаха“ руският газопровод да не премине през нейната територия.

Той заяви, че пречупен през икономическата призма подобен строеж може да донесе по-голяма печалба за България заради по-високите транзитни такси.

„В това отношение новината е много добра и това, което можем да направим е максимално да облекчим „Булгартрансгаз“ в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят“, добави още Веселинов.

Решението „Турски поток“ да мине през България е по-добро, отколкото да ни заобиколи, смята народният представител от ПГ „БСП за България“ Таско Ерменков, който подчерта, че сигурността на доставките зависи и в обратна пропорционалност на броя на страните, през които минава един газопровод, без да са членки на Европейския съюз.

Ерменков заяви, че енергийната стратегия не пречи на строителството на газопровода.

„Там е записано, че ще разширяваме връзките, ще диверсифицираме доставките“, подчерта той, като добави: „Единственият проблем е свързан с обръщането на доставките. Досега изнасяхме около 11 млрд. куб.м към Турция, а ето че този транзит ще бъде прекратен и обърнат в наша посока“.

Ерменков е категоричен, че енергийният министър Теменужка Петкова трябва да даде отговор на въпроса „Какво ще стане с онези договори, които България има с Русия до 2030 г. за транзит на газ през България и плащането на този транзит, независимо какви количества са преминавали?“

От Министерството на енергетиката заявиха, че очакват официална информация за потвърждение на новината от "Газпром".

По повод коментарите на българския евродепутат Светослав Малинов, че ако България иска да възобнови проекта АЕЦ "Белене", страната ни трябва да поиска от ЕК наново всички разрешителни според действащите в ЕС правила за нови ядрени мощности, Теменужка Петкова изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г. и при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира ЕК за настъпилите промени.

"Учудвам се защо колегите сега са питали ЕК. Ние сме проучили темата още при излизане на арбитражното решение. Първо трябва да минем през процедурата за избор на стратегически инвеститор, когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до ЕК", уточни енергийният министър.

От руския вестник "Комерсант" информират, че се очаква природният газ да потече към България през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 5 години
КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА КОГАТО ВИЕ НЕ СИ МЪРДАТЕ ДУПЕТАТА И ЧАКАТЕ ЕС ДА ПОДПИШЕ НЯКАКВО СПОРАЗУМЕНИЕ С ГАЗПРОМ КОЕТО ЗАСЯГА САМО НАС , но не и СТРОЯЩИЯТ СЕ СЕВЕРЕН ПОТОК 2 !!!!!!!!!!!ТАМ МОЖЕ , ТУК НЕ!!!КОЙ ОТ ВАС ОТИДЕ ЗА ДА ПЛЕДИРА ПРЕ ЕВРОЧИНОВНИЦИТЕ ДА ПРИЛОЖАТ СЪЩАТА НОРМА НА РЕШЕНИЕ КАКВАТО ПРИЛОЖИХА И ПРИ СЕВЕРЕН ПОТОК?!!!НИКОЙ!!!! АМА НИКОЙ!!!Защо ли???Защото разчитате на КИПЪРСКАТА ГАЗ , която Израел ще ви осигури.Да но това я стане , я не. А дотогава какво правим?Ще крадваме РУСКА ГАЗ инкогнито през двете тръби от ТУРЦИЯ които скоро открихте ??!!ЗАЩО ЛИ НА ОТКРИВАНЕТО ИМ НЕ УЧАСТВА ЕРДОГАН?!Предполагам, че не е толкова *** за да не разбира какво прави и какви ще бъдат за него последиците ако ТАЗИ ЗИМА НИ ПАДАДЕ ГАЗ!!ЕРДОГАН Е НАЯСНО, ЧЕ АКО СЕГА НИ ПОДАДЕ ГАЗ , той ще се лиши от възможността не само да управлява и продава на ЕВРОПА газта от ВТОРАТА ТРЪБА, но и от следващите ДВЕ ТРЪБИ, които са част от проекта Турски поток!! ТОГАВА ЩЕ Я ПРОДАВАМЕ НИЕ !!ДОКАТО НУШЕТО КОМЕНТИРА НАПОИТЕЛНО И ОЧАКВАТЕЛНО НЯКОЙ ДА НИ ОПЛОДИ С ТРЪБА И ПРОЕКТ , нейните УКРАИНСКИ КОЛЕГИ вече са обявили продажбата на ГАЗОПРЕНОСНАТА СИ СИСТЕМА за цената от 15 милиарда долара. Склонни са дори и на концесия само и само някой да оправи насраните с ГАЗПРОМ фикалии. УКРИТЕ знаят, че няма ли газ ще УГАСНАТ КАТО ФАСОВЕ!!НИЕ ТОВА ЗНАЕМ ЛИ ГО ??ЗНАЕМ ЛИ , ЧЕ ОТ 01.01.2019 ГОДИНА ОСТАВАМЕ БЕЗ ГАЗ ???????Колко си приличаме с укрите.Те продават нещо което само РАШКИТЕ МОГАТ ДА КУПЯТ , и ние продаваме едни ядрени блокове които само РАШКИТЕ МОГАТ ДА КУПЯТ. ТОВА КОЕТО ПРАВИ ПУТИН В МОМЕНТА СЕ НАРИЧА ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ЕДНИ НЕИЗПЪЛНЕНИ И ПРОВАЛЕНИ ДОГОВОРИБОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ ВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В БРЕМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.СМЯНАТА ИМ Е БЕЗКРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още