IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансформацията на "Софарма Трейдинг" с акцент към аптеките и пазара на дребно

За две години компанията губи около 11 млн. лв. от разгръщането, но това по-скоро трябва да се приема като инвестиция, а не като загуба

08:35 | 04.10.18 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автоматизирана складова система KNAPP.<em> Снимка: Софарма Трейдинг</em></p>

Автоматизирана складова система KNAPP. Снимка: Софарма Трейдинг

Българският търговец на лекарства "Софарма Трейдинг" АД отчита разнопосочни движения между неконсолидирания и неконсолидирания отчет през последните 24 месеца, като дъщерните дружества са на загуба, а консолидираната печалба е по-малка от неконсолидираната.

Основната причина е провежданата от компанията експанзия в България чрез създаването на аптечна мрежа SOpharmacy, включително чрез придобиване и ребрандиране на аптеките "Фармастор". Причината е и в придобиването на сръбския търговец на едро Lekovit.

За две години компанията губи около 11 млн. лв. от разгръщането, но сумата по-скоро трябва да се приема като инвестиция. Много от аптеките SOpharmacy са нови обекти, а като всеки нов обект той стартира на загуба, нужно е време за натрупване на лоялни клиенти, което става с помощта на промоции и инвестиции. За съжаление счетоводството не може да хване тънката разлика между инвестиция и загуба. 

Например, ако компания започне да създава мрежа от аптеки „на зелено“, капиталовата инвестиция може да е около 1 млн. лв. само за аптечно оборудване и зареждане с материали. А после до налагането на веригата и достигане на точка на обръщане от загуба към печалба да се натрупат 9 млн. лв. загуби. Така инвестицията ще е 10 млн. лв., но счетоводно ще има загуба от 9 млн. лв. Също така компанията може да придобие готова верига аптеки за 10 млн. лв. и тогава инвестициите ще са за 10 млн. лв., а загубите ще са нула лева.Тоест, счетоводството не сработва при такива случаи.

Това обаче създава голям проблем за анализаторите, инвеститорите и журналистите, свикнали да се облягат на финансовите отчети. Съответно и цената на акциите на "Софарма Трейдинг" АД в последните две години се движи в коридора между 7 и 9 лв.

Идеята е за нещо голямо, над вече познатия търговец на едро

Навлизането в търговията на дребно чрез веригата SOpharmacy не цели повече продажби на едро, а навлизане в сегмента с крайни клиенти, т.е. изцяло нов бизнес сегмент, осигуряващ нов мащаб извън търговията на едро.

Стратегията на дружеството за навлизане в ритейл сегмента е с основна цел осигуряване на достъп до крайния клиент, който дава най-силно конкурентно предимство, осигурявайки много възможности за синергии. Например собствените марки в съвременните ритейл вериги на Запад осигуряват между 50 и 80% от приходите от продажби. Нещо, което вече се вижда при продажбите на собствените марки в хранителните вериги Metro, Billa, Kaufland и Lidl.

Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
econo_miss
преди 5 години
Да бе, счетоводството не правело разлика между инвестиция и загуба.А тези МСС какво изискват. И какво проверяват одиторите.Господин автор - не пиши повече. Ако е инвестиция - да напишат какъв срок на откупуване очакват.И....отдела им по ритейла колко човека е, който е на заплати директно в Трейдинга???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
Дядо Коледа
преди 5 години
Платена статия за наивници, .загубата била инвестиция . Автора навярно не е запознат , че на трябва да употребява алкохол и упойващи вещества докато шофира. Загубата в случая се покрива с пари от основния акционер като увеличение на основния капитал и предоставени заеми пак от него към дъщерните дружества , в противен случай аптеките отдавна да са фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Батя
преди 5 години
Поздравления за Мариян, че продължава да пише стойностни статии за листнати на БФБ компании, на пук на апатията обхванала капиталовия ни пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още