IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажби на „Монбат“ за полугодието се свиха с близо 10%

Само за изминалия месец приходите от продажби на консолидирана база намаляват с 16,6%

12:28 | 26.07.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дружествата от икономическата група на „Монбат“ АД са реализирали консолидирани нетни приходи от продажби за първите шест месеца на годината в размер на 136,2 млн. лв., което е спад от 9,7% спрямо същия период на миналата година, съобщават от дружеството.

Само за месец юни производителят на акумулатори отчита консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 24, 8 млн. лв. или с 16,6% по-малко в сравнение с година по-рано.

Печалбата на дружествата от икономическата група на „Монбат“ АД за месец юни 2018 г. е 442 хил. лева, преди облагане с данъци. Финансовият резултат намалява с 61,70% на годишна база. Ако се погледнат данните за полугодието – спадът е още по-голям – със 75,3% до 3,48 млн. лв.

През месец юни 2018 г. е постигната EBITDA в размер на 3,2 млн. лв., което е повишение от 36,20% в сравнение с постигнатото през месец юни 2017 г. Според обобщените данни за полугодието EBITDA е на стойност 14,45 млн. лв., като това обаче е с 35,8% по-малко спрямо  същия период на миналата година. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

От ръководството на „Монбат“ правят уточнението, че EBITDA и печалбата преди облагане с данъци за съпоставимия период на 2017 г. са коригирани с: 2,050 млн. лв. -във връзка с ефекта върху шестмесечния период на 2017 г. от счетоводната грешка, произтичаща от липса на консолидационни елиминации на печалба от вътрешно-групови продажби. Счетоводната грешка е подробно описана в бележка 4 на Годишния консолидиран одитиран отчет на Монбат към 31 декември 2017 г. и  с 964 хил. лв. във връзка с ефекта върху шестмесечния период на 2017 г. от липсата на приход, свързан с държавна субсидия за рециклиране на скрап батерии в Монбат Рисайклинг Сърбия. Oчаканата субсидия беше първоначално начислена в годишния консолидиран финансов отчет за 2017 г. на „Монбат“, но в последствие сторнирана с оглед на коригиращи събития след датата на отчета, подробно описани в годишния консолидиран одитиран финансов отчет на „Монбат“ АД към 31 декември 2017 г.

От началото на годината акциите на „Монбат“ АД поевтиняват с 20,39% до средна цена от 9,29 лв. за брой. 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Магдалена
преди 5 години
Здравейте, благодаря ви за препоръката, ще я вземем под внимание. Хубав ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Батя
преди 5 години
Опитах да изпратя това съобщение но Инвестора пак бъгва:Здравейте Магдалена!Имам една препоръка към вас. В статиите си за акциите на конкретни БГ компании, накрая завършвате с нещо от сорта: "...до средна цена от 9,29 лв. за брой"Според мен това е неправилно и до някъде подвеждащо.. Никой не се интересува от тази средна цена на акцията за определен период. Важна е последната цена и как тя се е изменила от нач. на годината или пък през последните 12 месеца.Хубав и успешен ден ви желая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Батя
преди 5 години
"...до средна цена от 9,29 лв. за брой"Що за глупост е това!? Пише се последната цена, никой не се интересува от средната за някакъв си период!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още