IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България цяла днес "Градус" гледа!

С масивна телевизионна и Facebook реклама производителят превръща публичното предлагане на свои акции в събитие

10:33 | 18.06.18 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скриншот от рекламната кампания на първичното публично предлагане на Градус във facebook.&nbsp;</p>

Скриншот от рекламната кампания на първичното публично предлагане на Градус във facebook. 

България цяла днес "Градус" гледа! Твърдението не е преувеличено, защото с масивна телевизионна и Facebook реклама производителят на пилешко месо превърна публичното предлагане на свои акции в истинско събитие. Нещо, което не беше виждано дори в годината на IPO-тата, 2007-ма.

Във Facebook в момента върви спонсорирана кампания под слогана „СПОДЕЛИ УСПЕХА НА ГРАДУС И СТАНИ АКЦИОНЕР СЕГА!“.

Кампаниите на "Градус" АД комбинират освен рекламиране на публичното предлагане на акции, така и продуктова реклама на основния им продукт – пилешко месо. 

Едва ли от "Градус" АД обаче се надяват точно рекламата да им донесе търсените над 100 млн. лв., по-скоро това е поддържаща кампания. Основната целева група са пенсионните фондове, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Световната банка и други институционални инвеститори, които общо са не повече от 20-30 и лесно се достигат с лични срещи.

Кога ще са известни първите резултати?

Това ще стане след 16 часа в понеделник, вероятно преди 17 часа. Поръчки могат да се въвеждат, модифицират и изтриват от 9 ч. до 16 ч. Лимитираните трябва да са в диапазона между 1,8 лв. и 2,35 лв., а пазарните ще бъдат определени на „принципа на най-големия изпълним обем и най-малък излишък в ценовия диапазон от 1,80 - 2,35 лв.“. Последното означава на най-ниската цена, при която пласират всички предложени акции. Ако търсенето е недостатъчно, записването ще е при цена от 1,8 лв., стига да е изпълнен минималният обем за успех на емисията.

Предвидени за предлагане са 55 555 556 броя акции, от които 27 777 778 нови и 27 777 778 съществуващи. 
Ако интересът е много висок, собствениците ще предложат и допълнително количество от 6 638 888 съществуващи акции за продажба. Това може да стане на 19 юни. 

За да е успешно увеличението на капитала, трябва днес (18 юни) да бъдат купени 36 111 112 акции, което при минималната цена от 1,8 лв. прави 65 000 001,6 лв.

Ако търсенето е по-малко, цялото упражнение ще остане напразно.

Ако предлагането е успешно (по-голямо от 65 млн. лв.), ще се пристъпи към следващите стъпки.

А те са дерегистрация на сегашната емисия акции на "Градус" АД, която е временна. Парите ще постъпят в специална сметка. Половината продадени акции ще са съществуващи (на сегашните акционери в Градус АД), а другата половина ще са нови и трябва да преминат регистрациите в Търговския регистър, Централен депозитар, КФН и БФБ-София АД.

Едва след това на БФБ-София АД ще се търгува базовата емисия акции, като това се очаква да стане след около месец според източник на Investor.bg, тоест в края на юли 2018 г. Тогава купувачите днес ще могат да търгуват със своите акции.

В момента "Градус" АД има издадени 221 000 000 броя акции, като от тях обект на предлагането са само 27 777 778 в първия ден и още до 6 638 888 във втория. При пълен успех на предлагането акциите на дружеството ще достигнат 221 000 000 плюс 27 777 778, или общо 248 777 778 акции. При минималната цена от 1,8 лв. това прави пазарна капитализация от 447,8 млн. лв. При максималната от 2,35 лв. това прави 584,6 млн. лв.

"Градус" АД обеща да разпределя поне 54% от нетната си печалба като дивидент сред акционерите и планира планира да осигури 7-процентна дивидентна доходност през 2019 г.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Градус АД - временна емисия, дерегистрирана(GR6T)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 3
The_Bear
преди 5 години
Ей! Гледай, глупавия българин, хейтим, защото няма лев за инвестиции, за това ще плюем всички и всичко. Цената е леко завишена, факт, но това не означава, че Градус не е добро РАБОТЕЩО дружество, което е доказало в годините назад, че приходите не ги набива в яхти и коли, а в реинвестиция! Някой ще каже "ей гледай ПУ няма чужденци...", но истината е, че няма главно заради политиката на главуните на жълтите павета, хората ги е страх от инвестиции тук. Да не пропусна и кафенето, което с глупавите си законови рамки също показват липса на еластичност и с това интереса пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Glavorez
преди 5 години
на 1,80 e - 44 мил. са продали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Longin
преди 5 години
на около 1.4 ше си взема пилешко и ас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
sdar
преди 5 години
Добро си е ИПО-то, аз също разкарах малко талаш за да освободя кеш за ИПО-то, като дори си мислея за още. Ще се види довечера какво ще е презаписването, според мен поне 2 пъти и по-скоро към 3 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
mashina
преди 5 години
Бич плийз! Хейтърите нямат край. Можеш ли да се аргументираш? Май не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 9
penman
преди 5 години
Дори минималната цена от 1.80 лв. е завишена с поне 1/3 спрямо реалната, но шаранчетата ще разберат истината по-късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
pioner
преди 5 години
Ако го бяха направили на всяка друга борса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 26
ert
преди 5 години
Браво, най-после едно добро ИПО. Чак да се замисли човек дали да не кешира някои позиции за да се включи тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още