IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евробарометър: Над половината българи одобряват еврото за валута

Всеки втори българин очаква единната валута да замени лева до 5 години

11:14 | 13.06.18 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната си. Това показва проучването Евробарометър, проведено от TNS между 11 и 12 април 2018 г. в седемте държави членки на ЕС, които все още не са се присъединили към еврозоната.

Като цяло са били анкетирани 7 008 респонденти от различни социални и демографски групи по телефона на майчиния си език от името на Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" към Европейската комисия.

Нивото на подкрепа към единната валута е най-високо в Румъния, където 70% го подкрепят. В Унгария този дял е 59 на сто. Делът на тези, които одобряват валутата, е най-нисък в Чешката република, като едва една трета (33%) се изказват в подкрепа на приемането на еврото, а най-много (34%) са срещу неговото въвеждане. В останалите държави опозицията надхвърля подкрепата: Швеция (56% срещу 40%), Хърватия (50% срещу 47%) и Полша (50% на 48%). 

Социално-демографският анализ показва, че мнозинството от мъжете (57%) подкрепят въвеждането на еврото в своята страна, но по-малка част от жените (45%) споделят това мнение. Що се отнася до цялостното одобрение или опозицията, няма разлика между тези с различни нива на образование, но тези с по-високи нива на образование са по-позитивно настроени към единната валута от тези с по-ниски нива на образование. Самонаетите (50%) и служителите в компании (56%) са по-благосклонни към еврото.

Респондентите, които се чувстват добре информирани за еврото, са по-склонни да подкрепят въвеждането му (56% в сравнение с 46% от тези, които не се чувстват информирани). Онези, които очакват личните и националните последици да бъдат положителни (88% и 89%), също са по-скоро "за" въвеждането на еврото от онези с отрицателни очаквания (13% и 17%).

В повечето от анкетираните държави относителното мнозинство от запитаните смятат, че въвеждането от еврото е имало положителни последици за страните, които вече го използват. В Унгария (64%) и Румъния (62%) мнозинството твърди, че въздействието е положително, но в Чехия и Хърватия респондентите са по-склонни да смятат, че влиянието е отрицателно.

Еврото Еврото

Точно половината от запитаните българи очакват еврото да стане официална валута за страната до 5 години. По-висок е този дял единствено в Хърватия (51%), докато в Швеция почти половината (48 на сто) смятат, че това няма да се случи никога в тяхната страна.

Повечето респонденти във всички страни смятат, че въвеждането на еврото ще повиши цените, като този дял варира от 74% в Хърватия до 51% в Унгария. 

Както е известно, темата за влизането на страната ни в еврозоната стана актуална отново през последните месеци, след като в началото на годината финансовият министър Владислав Горанов обяви, че София ще подаде молба за влизане в ERM II до края на юни. През тази седмица правителството ревизира мнението си, като Горанов обяви, че страната ще се опита да влезе едновременно във валутния механизъм и банковия съюз - нещо, за което настояват както ЕК, така и Европейската централна банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Приемането на еврото не е въпрос на обработка или изучаване на общественото мнение. Което е на чисто интиутивно ниво според образованието, опита и квалификацията им. ТРЯБВА МНЕНИЕТО на СПЕЦИАЛИСТИ, ДРУГОТО е несериозно!!!Каквото е и самото ни управление от ОПГ ГЕР(БКП).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 32 rate down comment 16
michaelis12
преди 5 години
пълни глупости ... а ако са останали толкова българи до след 5г. само кат си погледнат заплатите нема и 350? за средна заплата в сравнение с 800? минимална заплата в ЕС ..... шшш къде летите вие може би .... нема раниме 200те семейства облажи ли се от прехода вовеки я, т.е. останалите на територията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 10
Спящият бик
преди 5 години
"...финансовият министър Владислав Горанов обяви, че София ще подаде молба за влизане в ERM II до края на юни. През тази седмица правителството ревизира мнението си, като Горанов обяви, че страната ще се опита да влезе едновременно във валутния механизъм и банковия съюз..."Бойчо, коректно е да уточним, че ако има някакво ревизиране, то касае заявление за членство едновременно в ERM-2 и банковия съюз, а не само в ERM-2. Но в никакъв случай не се променя обещания срок за кандидатстване и той остава КРАЯ НА ЮНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 5 години
:) което пак е години пред теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
гледам дискусия се е оформила за нещо дето ни е доста далечно и е в неясното и мъгливо бъдеще , те нещо дето ни е близко и познато , пък инвестора не пишат за него :))) :Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, около когото преди години имаше скандал с получен хонорар от 1.5 млн. евро като консултант на хидроложки проекти, влезе официално в бизнеса във водния сектор. Той е регистрирал общо дружество с бившия концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка през ноември миналата година.Информацията съобщи първо сайтът "Бивол". Фирмата се казва "Уотър Витал" ООД, а предметът й на дейност е доста широк - от добив, бутилиране и продажба на минерална вода, през изграждане и реконструкция на ВЕЦ, язовири, пречиствателни станции, ВиК мрежи до пречистване на почви, води и ***. Доган и Гайтански участват в дружеството с капитал от по 10 000 лв. "Уотър Витал" е регистрирана на столичния бул. "Цариградско шосе" 48-50, където се помещават и други дружества на Гайтански.а пък цялата галимация е за :))) :Ако Доган наистина има намерение да се върне към това си (доста доходно) занимание, то е уцелил точния момент. "Околна среда" е единствената от големите инфраструктурни програми, които още не са започнали дори да харчат съществена част от ресурса си за този период и трябва ударно да раздават поръчки, за да успеят. Според прогноза от края на 2017 г. на зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова, която отговаря за водния сектор, през 2018 г. трябва да тръгнат поръчки за около 1.6 млрд. лв."Това е, защото предстои отварянето за първи път на процедура, по която ще могат да кандидатстват ВиК операторите в 15 консолидирани района на страната", обясни тогава Крумова пред "Капитал". Това означава, че предстои мащабна дейност под земята - от обновяване и подмяна на водопроводи, до изграждане на пречиствателни станции за питейна вода. Тандемът Гайтански - Доган, с техния опит и авторитет, биха били сериозна конкуренция в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 12
thehappyroger
преди 5 години
До 2025-та фирмите от малкия и средния частен сектор на българите предстои масово да фалира, след това държавата остава изцяло в ръцете на уменията на ромите, особено в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
След 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет на ромите от фалоса, абсолютно никакъв друг потенциал за разгръщане на бъдещето в момента не съществува за разграбената кретено-масоно-мутрено-милицонеро-мафиото-прасешка Бай Ганьовска ***. Един град смехономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Разбирам те, до там ти стига акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Сравнявам само цифрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
Да не забравяме че кой ял, ял, кой харчил, харчил, обаче дълговете в ЕЗ са солидарно на шията на всички влезли вътре, независимо от разликата в жизнения им стандарт.Нека да обяснят това на хората и после да ги питат и да правят социологически проучвания по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още