IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Градус"АД ще разпределя поне 54% от нетната си печалба като дивидент сред акционерите

Компанията планира да осигури 7-процентна дивидентна доходност през 2019 г.

17:40 | 31.05.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Градус Facebook Page</em></p>

Снимка: Градус Facebook Page

„Градус“ АД се ангажира да разпределя поне 54% от консолидираната нетна печалба на дружеството като дивидент сред акционерите след първичното си публично предлагане. Това обяви Мартин Димитров, директор Корпоративни финанси в „Първа финансова брокерска къща“, която е посредник по първичното публично предлагане на дружество, по време на инвеститорска презентация на IPO-то.

Нетната печалба на дружеството се очаква да достигне 45 млн. лв. през следващата година, което ще бъде ръст от 19% на годишна база.

Самото IPO ще се проведе на 18 и 19 юни на сегмент „Първично публично предлагане“ на БФБ-София. Ценовият диапазон е определен на 1,8-2,35 лв., като емисията е в размер до 27 777 778 обикновени, безналични, поименни, свободнопрехвърляеми нови акции с номинална стойност 1 лев всяка.

Очаква се пазарната капитализация на дружеството след предлагането да достигне 447-585 млн. лв. За да бъде успешна емисията, е необходимо да бъдат записани 65% от предлаганите акции.

При много голям интерес собственикът има право, но не и задължението, да предложи допълнителен обем акции във втория ден на IPO-то, поясниха от ПФБК.

Според посредника по емисията предварителните заявки както от България, така и от чужбина са положителни. Освен това в следващите 12 месеца компанията се ангажира да не продава допълнително акции.

„Големият свободно търгуван обем акции ще даде възможност на големи чужди инвеститори да запишат акции от предлагането“, коментира Стоян Николов, управител на ПФБК.

IPO-то на „Градус“ ще бъде най-голямото в България за последните няколко години с фрий-флоут от 20-25%.

Очакванията са „Градус“ да влезе в индекса SOFIX на БФБ-София през следващата година при ребалансирането на индекса през март.

„Ниският дълг на компанията и високите парични потоци ще позволят не само постоянна дивидентна политика, но и дивидентът да бъде сравнително висок“, допълни още Димитров. Очаква се „Градус“ АД да осигури 7-процентна дивидентна доходност през 2019 г. За сравнение, в момента дивидентната доходност на SOFIX е 1,7%.

„Обещаваме щедра дивидентна политика от минимум 5% на година от 2020 г.", заяви Ангел Ангелов, изпълнителен директор на „Градус“ АД. Той обясни, че експортът ще остане основен двигател на растежа за компанията, като инвестиции ще бъдат влагани и за високия сегмент на свинските продукти. Търговията със зърно ще продължи да има спомагателна роля за компанията.

„Основните средства от IPO-то ще бъдат вложени там, където сме най-добри – разплодните яйца“, допълни Ангелов. „Наша важна цел е увеличаването на разплодните яйца с 20 млн. броя годишно до края на 2019 г.“. Очаква се в тази насока да бъде осъществена инвестиция за 20 млн. лв.

Средносрочна цел за „Градус“ АД е и разширяването на производствения капацитет на люпилните. Дружеството има намерение да навлезе и в премиум сегмента на домашното пиле чрез бавно отглеждане на животните.

„Градус“ АД е номер едно на пазара на пилешко месо в България, номер две в разплодните яйца в Европа, на първо място в месопреработката на Балканите и има водещо място и в Европа, посочиха още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
Добре, нека да погледнем по-професионално реалните факти:Страхотна компания с невероятно печеливш бизнес, постоянно нарастваща печалба, но регламентът на ИПО-то е направен така, че "Водещият мениджър (ПФБК) обаче ще въвежда поръчки продава кратни на 4, за да може всеки 2 акции да са нови, а другите всеки 2 акции да са същестуващи."Защо мажоритарните собственици толкова държат задължително да продадат и от своите акции? Не е ли по-нормално първо да се предложат за записване новите акции и, ако интересът е толкова голям, едва тогава сегашните собственици да жертват от своите толкова ценни и високодивидентни акции?"Нетната печалба на дружеството се очаква да достигне 45 млн. лв. през следващата година, което ще бъде ръст от 19% на годишна база."А от новите акции се очаква да влязат 50-60 млн лв в дружеството и още толкова в професионалните джобове на сегашните мажоритарни собственици.Кое налага инвестиционната програма на дружеството да не се финансира от собствената печалба, /която само за една година ще е колкото постъпленията в компанията от ИПО-то/, а да се търси финансиране от борсата и да се споделя очакваната голяма печалба с нови акционери?Да не се окаже, че Минка е по-професионалист от професионалистите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
The_Bear
преди 5 години
Ако искаш да си говорим за бизнес модела им, добре, на мен не ми допада, не бих инвестирал в компания, която инвестира в свръх производство на месо и нехуманното отношение спрямо другите животни, които отглеждат за кожи. Пак казвам, това е въпрос на избор, но това не е Герб и друга политическа простотия за да вярваме на думи или не, тук има отчети, резултати, история, алокация на парите, могат да се проследят тези неща. В бг-мама можеш да отговаряш така, тук поне опитай по-професионално да се държиш, Минке.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Minka
преди 5 години
Нямам никакви съмнения, чв това ще е най-проспериращата компания. Ни най-малко. Цветя, рози, слънце, безоблачно време, с кратки превалявания и громотевици от време на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
The_Bear
преди 5 години
Минке, само заради теб се регистрирах, никой не е обещавал 90% от печалбата на Градус, това е грешно тълкувание на новините. Много се изговори и изписа от хора, които не могат и кредитите да си смятат дори. Българина, че е лъган, лъган е, но не е единствен на тоя Свят, ако погледнем малко по-положително, може и да променим нещо на родната ни борса. Минке, ако може да си направите разчетите и сметките, може да прецените дали да инвестирате или не, това е ваш избор. Болно ми е от факта, че измежду *** компании и кухи други, една хубава да има от толкова години и веднага да я наругаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 16
Minka
преди 5 години
За тия дето ми слагат минуси: върнете се обратно през 2007 г. и прочетете тогава какво обещаваха, за да видите какво стана. Вижте къде са сега мажоритарите и къде са тия , които вложиха в тези позиции. Къде са "Мостовете, пътищата и много други". В момента всички сигнали за балон, голям, всеобхватен и по-голям от всякога, са налични. Включително IPOs, задлъжнялост, цена на парите и лихвени проценти, има балон "във всичко". Кътайте си кеша и си мислете как да изкарате "зимата". И нали знаете: "умната, а ако не тя, поне оная с големите..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
Minka
преди 5 години
Преди време нали бяха 90% от печалбата за дивидент, сега са 54%...Кво ли значение има, ако няма печалба. И други обещаваха печалби, обещаваха дивиденти...Абе дали сме на сватба, или на БФБ всеки може да обещае всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
melon
преди 5 години
Меком ми предлагаше повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
Ами много хубаво, радвам се. Това обаче е изключение на българската икономика да има такава успешна компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още