IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите няма да променят природата на банките

Кредитният риск няма да изчезне, но изкуственият интелект може да улесни дейността на финансовите институции

12:42 | 22.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Технологиите няма да променят природата на банките – да събират спестявания и да ги трансформират в инвестиции. Тоест кредитният риск няма да изчезне. Но новите технологии могат да помогнат за подобряване на моделите за оценка на риска, но няма да доведат до отпадане на кредитния риск. Това мнение изказа Калин Христов, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно”, по време на форума Клуб Инвестор: Банки и финанси. 

„Технологиите могат да помогнат, ако допуснем, че моделите с изкуствен интелект произвеждат по-доби данни и решенията им са по-добри. Но няма да премахнат необходимостта да се оценява кредитния риск“, подчерта централният банкер.

Какво казаха по темата Калин Радев, oсновател на Software Group, Цветомир Досков, CEO Sirma Business Consulting, Георги Димитров от „Евротръст технолъджис“ и Борис Петров, макроикономист, вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Схемата се оказала толкова ефективна, че през 1863 г. , когато войските на федералните войски и Конфедератите започнали да се готвят за решаващата схватка в Гражданската война, а на хазната й потрябвало още едно разрешение на Конгреса за пускането на нова партида зелени гръбчета, Линкълн позволил на банкерите да прокарат през законодателния орган закона за националните банки.Новите национални банки трябвало да работят на принципите на пълното отсъствие за данъчно облагане и като добавка да владеят изключителния монопол върху емисията на новата форма на пари банкнотите. Макар че зелените гръбчета продължавало да бъдат в обръщение, количеството им не се увеличило.От това време цялата парична маса в САЩ започнала да се създава за сметка на изкупуването от банките на правителствени облигации и издаването на адекватно количество банкноти за създаване на резерви.Руският цар Александър Втори и Ото фон Бисмарк разбирали на какво са способни международните банкери. Руският цар предупредил, че ако Англия или Франция окажат военна или друга помощ на Юга, Русия ще смята това за обявяване на война. Той вдигнал на бойно дежурство част от руския Тихоокеански флот и го изпратил в пристанището Сан Франциско.През 1964 г. Линкълн бил избран за втори мандат. Ако не бяха го убили, той вероятно щеше да ликвидира паричния монопол на националните банки, придобит от тях по времето на войната. Той писал до един от своите приятели:Властта на парите преследва нашия народ по времето на мира и плете заговори против него, когато тече войната. Тя е по-деспотична от монархията, по-нагла е от автокрацията и по-егоистична от бюрокрациятаНа 14 април 1865 г., 41 дни след началото на втория му президентски мандат, Линкълн е застрелян в театър Борд от Джон Уъркспу."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Пиявицата няма нужда от промяна на природата. Или се употребява за кратко с лечебна цел или се унищожава щом не е необходима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Технологиите ще променят природата на банките.ОТ ХИЩНИЧЕСТКА ЩЕ СТАНЕ ЗВЕРСКА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още