IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използват ли компаниите ефективно големите обеми от данни?

Внедряването на новите технологии в индустрията все още е предизвикателство, смятат участници в Клуб Investor.bg: Tech of Tomorrow

16:55 | 17.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„В България има дисбаланс между множеството специалисти в сферата на информационните технологии и малкото използване на такива технологии в индустрията, в производството“, коментира управителят на Nearsoft Владимир Филипов рамките на събитието Клуб Investor.bg: Tech of Tomorrow.

По думите му това се отнася и до много други сектори. „Много от банките все още работят на Excel. На него обаче не могат да се правят анализи на големи обеми от данни“, категоричен е той. Според Филипов българският бизнес трябва да постигнат сливане между оперативните и информационните технологии, за да се достигне до т. нар. интелигентни компании. 

„Дигитализацията не е само връзката между различните устройства, но и между различни дейности“, обясни още той.

Според Атанас Киряков, главен изпълнителен директор на Ontotext, наличието на големи обеми от данни не значи, че организациите могат да ги използват правилно и да извличат максимална стойност от тях. Но големите обеми от информация дават нови инструменти за създаването на иновации. 

„Виждаме как в последните години все повече хора, които не са биолози, имат все по-големи постижения в сферата на медицината, благодарение на новите технологии“, обясни той.

Според Диана Стефанова, управляващ директор на VMWare България, начинът, по който се работи днес, тези нови технологични решения и услуги, дават възможност на един нов бизнес да има добър начален старт.

„Има възможност с една кредитна карта да се купи всичко, което е необходимо, за да се започне работа – облачни услуги например“, коментира тя. 

Всички тези процеси са свързани с т. нар. Индустрия 4.0. Според Филипов днес, за да достигне до нов бизнес модел, една компания вече трябва да е дигитализирана.

„Индустрия 4.0. ще доведе до изчезването на много професии. Те ще се трансформират в нови професии с дигитални технологии. Това не е страшно, просто трябва да сме подготвени за тях“, допълни още той.

Големите компании са онези, които първи посягат към технологиите за интелигентен бизнес. Причината за това е необходимостта от големи инвестиции в сферата.

„Организациите, които могат да извлекат реалната полза и да възвърнат инвестицията си от милиони, логично са големите. Предстои технологията да се развие, така че да позволи и на средните компании да се възползват“, твърди Атанас Киряков.

Очаквайте по-късно още новини от Клуб Investor.bg: Tech of Tomorrow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Използват ли компаниите ефективно големите обеми от данни? "То разследващите журналисти не могат, какво остава мастдонтите. А как се прави западна журналистика: https://***.youtube.com/watch?v=g9569RzLPjc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още