IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу победата на Орбан на изборите

Те настояваха за нови избори и нова национална избирателна система

09:44 | 15.04.18 г. 17
Десетки хиляди унгарци протестираха срещу победата на Орбан на изборите

Десетки хиляди унгарци участваха в събота в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

В пост във Facebook преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите. "Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!, заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където преобладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс. Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии.

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта. 

Комернтар по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Май са ти изтрили поста за това, че си ме нарекъл "глупав" - мен това от твоите уста не ме обижда и не одобрявам, че са те санкционирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
За семейство, смарти, се броят съпрузи и техните деца, ненавършили пълнолетие. В този смисъл ти и твоите родители не сте едно семейство. Аз и жена ми, с соято съм семейство, сме си тук, както и децата ми бяха тук, докато не напуснаха моето семейство поради навършване на пълнолетие. Тогава решиха, че ако ще е капитализъм, по-добре да го консумират при башмайстора, отколкото на техен гръб да се учат да го строят разни филипдимитровци, александърйордановци, божковци, костовци, софиянски, хасковски, пловдивски и прочее седесарски нещастници. Разликата между моите дъщери и теб е, че те отидоха, учиха, работиха и останаха, а ти се върна или те изгониха, щот там поддържането на Уиндоус и съпътстващите го шитни в работно състояние не се приема за висш пилотаж в АйТи-сиктира и за това не плащат много, а там с малко е трудно. Тук и с малко можеш, а и мама и тате още додават... та и затова се чувстваш семеен... ;) :lol:Земи първо си построй или си купи къща, после направи две чавета, изгледай ги живи и здрави, изучи до 19 годиншни, пусни ги в живота, па тогава ела да ми обясняваш колко съм глупав, а ти си смарт... И те така... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Аз и на твоето семейство не преча, щото ти немаш такова. Явно, гражданското ви общество е смъртно ранено, щот хич не спомага за масовото създаване на семейства, или поне не такива като моето... ;) :) Онова - негражданското, явно е било по-благосклонно към *** и баща ти.Иначе опорката ми и в тази статия е същата, като и в другите - същата пропаганда, която легитимира и мотивира 4-те войни, които съм споменал по-долу, сега се опитва да представи десетте хиляди унгарски твои побратими по акъл като десетки и стотици хиляди, а милионитеунгарци, които пред цял свят си избраха Орбан със смазващо мнозинство само преди дни, като недоволни от изборния резултат... ;) Пак ли не стопляш? Мога пак да ти обясня... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 5 години
плюс това статията е за Унгария, пусни си опорките в правилната статия!И ние отдавна сме те разбрали що за човек си, така че и там нема нужда де се пънеш много ... пиши си, ти на твоето семейство не пречиш, те се спасиха в САЩ, ние да му мислим под руския ботуш тук как ще се оправим ... ама ще се оправим някак си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 5 години
мави, ако ми се спори с изперкали пенсионери като теб, добре знаеш че е пълно с такива по нашия край и винаги може да си го оранизирам и без твоята помощ... така че поне твоя геноцид ми го спести !Виждам че се забавляваш на гърба на американските си внуци, но това не е редно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
А па покрай Скрипал - още преди две-три седмици, писах тука да чекате и поредната "химическа бомбардировка на животното Асад срещу мирното население в Сирия", ама ти се направи на мноо смарт, пак нещо ми се плюнчи и не си облече защитно облекло. Ходи сега с дълбоки и труднолечими рани, та да ти дое акълът у влашката тимберица... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Кой разбрал - разбрал!Ти се пак оди се прегледай дали па случайно не са ти вече зараснали "дълбоките рани" от пропагандата около "геноцида на Милошевич", "химическите оръжия на Саддам", "либийския диктатор" и "убиецът на собствения си народ Асад", че па мноо нежноранимо ви се оказа "гражданското общество"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 5 години
нещо се опитваш да кажеш .... може би ? или пак плашиш с малкия човек, и анимационните бомби :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Ше ги преживее вашето крехко общество тези "рани". Нали са ти пълни магазините - кво сковичеш? Моли се да не почне да нанася други рани, като кратерите от бомбите и ракетите в Сърбия, Ирак, Либия и Сирия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 5 години
пропагандата започва да нанася трудно излечими рани в нашето крехко гражданско общество, жалко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още