IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ ще струва скъпо на данъкоплатците

Икономистът не изключва възможността участието на държавата в сделката с ЧЕЗ просто да бъде начин в борда да влязат хора на властта

11:46 | 05.03.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ е възможно най-лошото решение. Това ще струва прескъпо на данъкоплатците, каза за БНР икономическият експерт Евгений Кънев.

"Първо защото държавата е показала какъв е нейният капацитет и нейната способност да управлява такъв тип мрежи и такъв тип бизнес. Ние знаем какво беше състоянието на мрежата преди 2004 година", коментира Кънев.

Според него това е била изключително лошо поддържана мрежа, с изключително много големи проблеми, с много големи загуби на ток по трасето – близо 25%, с разхищения, кражби и т.н.

"Това ли искат българските данъкоплатци, да се върне отново това състояние малко или много, и да се влияе по начин, който не е в полза на инвеститора, бидейки вътре държавата заедно с другия инвеститор, който и да е той", заяви експертът.

Според него другото, което е много важно е, че има абсолютно противоположни цели - КЕВР, която работи за данъкоплатците и за потребителите, тъй като се стреми да се предоставят висококачествени услуги на ниска цена, и интересите на акционерите, независимо кои са те в това дружество, тъй като те се стремят към точно обратното – да максимизират цените, печалбите и да минимизират инвестициите, с които ги постигат.

Това означава, че "виждаме един вътрешно присъщ конфликт, който няма да води до нищо добро. Трябва да кажем, че оттук нататък трябва да се правят огромни инвестиции, за да се поддържа тази мрежа, което означава, че всички ние като данъкоплатци ще участваме в тяхното финансиране", заяви Кънев.

Той не изключи възможността участието на държавата в сделката с ЧЕЗ просто да бъде начин в борда да влязат хора на властта.

"Ако се огледаме как е положението в другите енергийни дружества, а и не само, почти навсякъде, където държавата има участие, това са хора, които по-голямата част нямат никаква представа от това, с което се занимават, просто са сложени заради това, че са близки на някои от управленците в момента", заяви експертът.

"Не мога да разбера тази страст към държавното откъде идва, при положение, че струва прескъпо на нас като данъкоплатци. Играе се на тънката струна, че народът си иска държавното и така реално се прави възможно най-лошата крачка в момента", категоричен бе Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Мхм, там също платихме едни стотици милиони за финта с БЕХ. Станишко беше шеф тогава май.Докато има кой да плаща кредита всичко е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Това е решението, но то не е края. НЕ ДЪРЖАВАТА , а ОМБУТСМАНА трябва да изиска договора с който е учреден ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ по който без да има нужната представителност ГИНКА Е ДОГОВАРЯЛА С КРЕДИТОРИ ПРЕДСТОЯЩИ ВЗЕМАНИЯ ПО КОИТО ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ЛИЦА СА ТРИ МИЛИОНА ПОТРЕБИТЕЛИ!!Кой и как е легитимерал тези ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ в тези договори, е въпрос който на който ще се наложи да отговаря не само ГИНКА , то и кредиторите и. Проблева се явява в огромното несъответствие между ДОГОВОРЕНАТА ЦЕНА и тази която ДАНС Е ПОСОЧИЛА!!Тази разлика от близо 100 мил. ? при липса на представителност на ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ПО ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ ТРИ МИЛИОНА ПОТРЕБИТЕЛИ би се явила като ОМРАЗЕН ДЪЛГ възникнал в резултата на измама в която пряко волята и ИНТЕРЕСА им ГИНКА Е "ДОГОВАРЯЛА" не само главници , но и ЛИХВИ които влизат и представляват ЧАСТ ОТ ЦЕНАТА, която плащаме.НА ГИНКА И КРЕДИТОРИТЕ ИМ ПРЕДСТОЯТ СЕРИОЗНО ПРЕЖИВЯВАНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Shadow1
преди 6 години
Така е, това е част отэдемокрацията, не е важно на кой какво не му харесва а кой може да си плати спазвайки закона. В случая закона не е нарушен, значе Гинка трябва да си получи това за което е платила а пък на който не му харесва първо да е ходил да си подаде офертата докато е текло приемането на офертите за ЧЕЗ (ако може да намери парите този някой), а другия вариант е да ходи сега и да пита дали тая Гинка би се съгласила да ву продаде компанията си за еди колко си пари. Това е, друг в демократична държава не трябва да има. А това което прави правителството е много лошо за имиджа на България, тъкмо се случи една по-крупна сделка и те изпаднаха в паника, ами какво ще си помислят чуждите инвестинори сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Еми по същия начин, по който например държавната КЕВР регулира държавната (общинска) Топлофикация София... Не виждам проблем - и си работи нормално, и топи загубите, и услугата вече е човешка, и КЕВР си ги държи здраво за юздата... Друг е въпросът, че Кънев е прав в (само) една от тезите си - в предпоследния абзац. Аз съм имал едно време "честта" да участвам в бизнес в съдружие с държавата - ад! Орел, рак и щука! Некви лемури, които само пречат и викат "дай пари!"... И едва се отървах от това приключение... Вече писах: или 100% държавно с всичките му плюсове и минуси, или 100% частно, щото такъв ни бил цивилизационният избор преди 25-30 години... :lol: А каква е Гинка или Минка - има си органи да я проверят. Ако не е престъпник, няма никакво законно основание да се инспирира тази долнопробна кампания! Тя не кандидатства за Мис България, за да я харесва *** или Хърсев или пралетариата. Само прегледайте изложението й пред комисията в парламента и вижте кои са консултанти по сделката: http://m.24chasa.bg/***/article/6742524...."Алън и Оувъри", "Спасов и Братанов", "Мейн Кепитъл", Делойт България"... Както вече писах, такава сделка не се прави от тъ^паци и евтини мошеници. Кой стои зад Гинка не е ясно, но не е случаен въ^шкар и нещата са сериозно обмислени и юридически бетонирани. Скоро ще стане ясно и че нито е удачно, нито възможно държавата да влиза в сделката, нито пък може да я спре. Но пък под малоумния "народен" натиск на *** и празноглави медии може да направи и много глупости, за да си добави нови съдебни проблеми с присъдени обезщетения и санкции... Will see... : lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Мани го тоя, кажи как държавната КЕВР ще регулира държавния ЧЕЗ.И на каква цена ще си купим ЧЕЗ и от кого. От Гинка, от ЧЕЗ или от кредиторите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
vale1
преди 6 години
Аман от псевдоексперти !Този едва ли разбира нещо от енергетика,пренос на енергия,подръжка на мрежи ,но компетентно заключава : "това е била изключително лошо поддържана мрежа, с изключително много големи проблеми, с много големи загуби на ток по трасето близо 25%, с разхищения, кражби и т.н."Аман от популисти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още