IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да обърне високите мита за стоманата в САЩ в своя полза

В Пекин се притесняват, че повишените мита са само първата крачка от новата политика на Белия дом

17:55 | 03.03.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай е най-големият износител на стомана в световен мащаб, макар че делът на китайската стомана във вноса в САЩ е само 2%. Въпреки това страната най-вероятно ще се възползва от новата политика на Белия дом за митата на стоманата и алуминия, пише CNN.

Азиатската страна например може да наложи на свой ред мита за вноса на соя, както и на други американски стоки. Пекин може да вгорчи живота на американските компании, които работят в страната - например Apple или Intel, или да откаже мащабните си заявки за доставка към Boeing.

"Китай не иска да види ескалация на напрежението", коментира обаче Айдън Йао, икономист в Axa Investment Managers. Отговорът на Китай беше доста умерен - говорител на външното министерство призова САЩ да се придържат към правилата за търговията и да допринасят за развитието на световната търговия и икономическия ред.

Анализаторите коментират, че при това положение страната може да избере друга тактика - да се оплаче в Световната търговска организация (СТО) по казуса. Така ще излезе, че Китай е е защитникът на свободната търговия против американската протекционистична търговия.

Преди това все пак Пекин предупреди, че може да действа и по-твърдо. От Министерството на икономиката преди месец по друг повод обясниха, че ще направят всичко, за да защитят правата си.

Реално увеличените митнически тарифи не са толкова болезнени за Китай - през 2017 година вносът на стомана и алуминий в САЩ е на стойност около 4 млрд. евро.

Притесненията на Пекин са, че това е само първата крачка на Вашингтон и скоро ще бъде обърнато внимание и на други области, като например разследване за усилията на Китай да се доберат до интелектуална собственост на САЩ, каквото беше анонсирано от администрацията на Белия дом през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
...и ся к'во? Дали пък за нас няма да ги свали?:-P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Money
преди 6 години
Много просто момче е Тръмп. Много.Сега Китай ще излезе застъпник за свободна търговия и спазване правилата на СТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
fri
преди 6 години
ами да избере другата тактика - да се оплаче на Арменския поп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още