IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли приемането на еврото в България да доведе до безконтролни публични разходи?

Тъй като липсва цялостен анализ на всички възможности и рискове, е трудно да се прецени кои аргументи надделяват

09:02 | 11.02.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Присъединяването на България към еврозоната отново излезе на преден план, след като финансовият министър в първия кабинет „Борисов” се отказа от тази стъпка през 2012 г. Несъмнено това е свързано както с възможности, така и с рискове за икономиката и често позициите са в двете крайности – или въвеждането на единната валута е добро, или е лошо. Тъй като липсва цялостен поглед, анализ, оценка и т.н. на всички възможности и рискове, е трудно да се прецени кои аргументи надделяват, пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Един от аргументите против присъединяването към еврозоната е очакваното понижаване на лихвите, на които се финансира държавния дълг, което може да доведе до разхлабване на фискалната политика – било то от популизъм или от желание да се подкрепят близки до властта фирми (или и двете). Именно това е една от причините Гърция да се озове в ситуацията, в която се намира през последните около 10 години, тъй като присъединяването към еврозоната почти заличи рисковите премии между страните в нея. 

Т.е. до кризата от 2008-2009 г. финансовите пазари считат, че финансирането на всички страни в еврозоната е със сходен риск, а Гърция се възползва от това, трупа бюджетни дефицити и дълг, докато в един момент финансирането пресъхва и тя изпада в криза.

След настъпването на кризата от 2008-2009 г. обаче разликите между тези лихвени проценти се завърнаха, като проблемни страни като Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия са със значително по-високи рискови премии от останалите. През последните години на повишена икономическа активност тези разлики отново намаляха, но са далеч от това, което се наблюдаваше в периода преди кризата. С други думи за разлика от периода до 2008 г., когато финансовите пазари считаха, че рисковете за страните от еврозоната са сходни, то в годините след 2009 г. се вижда, че това вече не е така.

Ситуацията при новите страни членки на ЕС, които вече са се присъединили към еврозоната, е много по-различна. При тях се наблюдава известно сближаване на лихвените проценти, но то е далеч по-малко от това, което се наблюдава при старите страни членки. Нещо повече – сближаването през 2004-2005 г. се наблюдава както между новите страни членки, така и в сравнение с лихвите в Германия. Това обаче е периодът, в който тези страни се присъединяват към Механизма на обменните курсове (ERM II), а не към самата еврозона, поради което пазарите запазват известна рискова премия.  След кризата и опита със страни като Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия, както и затрудненията в Литва и Латвия, лихвите по дълга отново се разделят. Т.е. пазарите отново започват да правят индивидуални оценки за рисковете на всяка страна по отделно, а не да слагат всички в общия „ниско-рисков” кюп.

Лихвите в България, независимо че е извън ERM II, следват общата тенденция и не са много по-различни от тези на новите страни членки на еврозоната. Т.е. ако правителството иска да харчи безразборно заради евтиното финансиране, спокойно може да го направи и в момента. Нещо повече – влошаването на публичните финанси веднага би се отразило на лихвите, независимо в или извън еврозоната, както се вижда от графиките както на новите, така и на старите страни членки. Към това се прибавят и механизми като Европейския семестър, които бяха въведени в действие след икономическата и финансова криза в ЕС, и които имат дисциплиниращ характер.

С други думи нито пазарите, нито бюрократите в ЕС ще позволят на малка страна като България да прави каквото си поиска, независимо дали е в или извън еврозоната, което прави материализирането на опасенията от разпускане на фискалната политика малко вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 21 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
"Може ли.."А не бе, швепс! То за кво е тоя ЕЗ ако не може да се крадне на едро?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 0
data
преди 6 години
Апропо ,варенето на домашна лютеница също се води "сива икономика"пък варенето на домашна ракия си е направо "черна икономика"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 3
kalendar
преди 6 години
Оффффф...А тия хора, дето са направили пари по незаконен начин...имената им знаеш ли ги? С някакви доказателства можеш ли да го подплатиш? Как се става богат във Франция, Италия, Испания, Гърция? Там по-малка ли е сивата икономика? А бе...да не съм попаднал в ток шоу? Влиза някакъв пич, почва да реве колко е зле държавата и как на запад живеят бели хора...ти да работиш медицинска сестра там? А бе - вярно какво правиш тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 1
kalendar
преди 6 години
а бе...тия 70% сива икономика как ги изчисли? И корупцията как се изчислява? А колко убийства има на глава на населението? Кой е градът в Бълглария с най-голяма престъпност? Ако го сравним с Париж и Марсилия кой е по-престъпен? Хеле па с Марсилия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 3
Lucifer
преди 6 години
На въпроса "може ли ? да доведе до безконтролно разходи?.. О Да, даже задължително ще се пробват да надминат и гърците...Но едва ли ще им бъде позволено. Както виждате мераци има и сега да пратят борда по дяволите, Но... Та в този ред на мисли българинът подарил се от тези мераклии търси по-малкото зло, а то разбира се е ?! Тогава ставаме таралеж в гащите на немците и те едва ли ще ни оставят без контрол. Така че ако ББ продължи с целувките и номерът му някак мине ще му направим паметник като на тато...ще го е заслужил. Дори и да тупаме топката 10 годинки в чакалнята поне контролът ще е по як иначе че ще сринат борда то е ясно, стига да им позволят...абе тъй сме я втасали че си е по-рахат да сме таталеж в гащите им заради чатала на врата, от колкото да ни довършат безконтролно нашичките ни мераклий...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 0
Aloha
преди 6 години
Мисля, че се безпокоите напразно по този въпрос. Иначе е нормално да настръхваме когато си спомним за онзи крах, който изживяхме тогава през 90те. Днес обаче българинът като цяло е много чувствителен по този точно въпрос. Не мисля, а и не виждам как точно ще допуснем политиците ни да устроят нещо такова в скоро време. Вижте само колко силно в обществото се устоява стабилността на валутната ни единица и колко е раздвоено по въпроса за/против влизане в ЕЗ скоро. Така че, нека се притесняват нядяващите се на подобно нещо, а не вие, а и нека все пак не дърпаме опашката на дявола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Ще се опитам да ти поясня предния си коментар: преди 28 години България пое по труден път, но го направи съзнателно - едни хора убедиха стадото, че светът на капитализма и частната инициатива е по-добър от държавния социализъм. Това стана по законен и демократичен път. В следствие на това, закономерно се появиха социалното разслоение и неравенство - това никой не обясни предварително, че е неизбежно.Имаш два пътя: 1. Да се присъединиш към левите политически формации, които се борят за социализъм и социална справедливост, и 2. Да отидеш там, където те пратих в по-предния си коментар... ;) :lol:В първия случай, дори в България, ще си в семейството на белите хора - социализмът е идеал и цел на ЕС - най-бялата мечта на черните хора... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Ми специално ходих да се погледна в огледалото - жив съм си, мамка му! :lol:В БГ много хора направиха пари и продължават да правят - дали е престъпен или не начинът - има институции, които са натоварени да решават!Още никой не е дошъл да ми каже, че съм престъпник! Самочувствието ми идва от това, че вече 26 години не искам от никого пари. От мене искат... На себе си ли да вярвам, или на мишляци като тебе? Нямам и проблеми с честта и достойнството си - държа живота си в ръцете си, харча толкова, колкото изкарвам! Същото, което правят и колегите ми в цял свят, където е позволена частната инициатива... И некъде там е коренчето на усещането дали си бял или черен - дали ти стиска да си оправиш сам живота и да си вземеш това, което си изработиш, или чекаш некой да те "оправи" и да ти даде... ;) :lol:Маймуняците, дето нахлуват с лодките в Европа, са от твоята раса - идват да получат от "белите хора" като мене, които на свой риск и отгонорност нещо правят... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 4
Sandy
преди 6 години
В БГ много хора, които направиха пари по незаконен и престъпен начин, се самопровъзгласиха за бели хора, тоест сами си повярваха, че вече са нещо повече от другите, от простосмъртните. Вие от тях ли сте? Питам, защото, ако прекаленото ви самочувствието и его са плод на финансови машинации, от които вие сте се облагодетелствали, но за сметка на честта и достойнството си, това означава, че Вие сте наполовина умрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Пропуснах да уточня, че афганците и сомалийците в Хамбург са бели, за разлика от българите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още