IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Енергийната сигурност ще е гарантирана и при продажба на ЧЕЗ България

Без одобрение от българските власти сделка няма да има, гарантира енергийният министър

13:59 | 14.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Купувачът на ЧЕЗ България ще бъде внимателно оценен от българската държава и продажбата няма да бъде приета автоматично. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова преди началото на 7-мата Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Темата на конференцията е посветена на приоритетите в областта на енергетиката по време на председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 година.

Петкова посочи, че продажбата се води от чешката държава, която е собственик на CEZ Group, а нашите власти не могат да правят предварителна проверка на потенциални купувачи. Тя допълни обаче, че сделката за продажбата на активите на чешкото дружество у нас ще бъде оценена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), така че да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната и защититата на потребителите.

Продажбата ще бъде допусната едва след проверката на тези органи. "Ще бъдат взети всички необходими мерки. Процедурата е законово регламентирана", каза тя и допълни, че без разрешение от българската държава, сделка няма да има. 

Както е известно, CEZ Group от пролетта търси продавач на българското си звено. В активите освен ЧЕЗ Разпределение са още и електроснабдителното дружество ЧЕЗ Електро и търговското дружество ЧЕЗ Трейд. Компанията притежава още и няколко зелени централи на територията на страната. Преди две седмици чешката компания продаде ТЕЦ Варна на варненската компания "Сигда", зад която стои бившият министър на транспорта Данаил Папазов. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. На този етап няма яснота какви са плановете на купувача на централата за бъдещето й развитие.

По време на приветствието си към участниците в конференцията енергийният министър посочи и част от приоритетите на управляващите за месеците на българското председателство. Фокусът ще е върху Западните Балкани, изграждането на инфраструктура и газовите връзки. Петкова изрази своите очаквания по време на председателството да започне и строителството на новата газова връзка с Гърция (IGB), за която тръгнаха и първите търгове - за избор на консултант за инженерните работи. България ще работи и за реализиране на дейностите за постигането на пакета "Чиста енергия за всички европейци".

"Нужен е изцяло нов закон за енергетиката, а не "кръпки", с които да бъде въведена либерализацията на енергийния пазар у нас", каза по време на приветствието си и председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. Той посочи, че отварянето на пазара е приоритет за управляващите в следващите месеци и е крайно време да бъде направено.

Преди началото на конференцията имаше очаквания, че ще бъде представен и дългоочакваният доклад на Българската академия на науките (БАН) за проекта АЕЦ "Белене". Петкова уточни пред журналисти, че учените още не са предали финалния вариант на документа. Очаква се това да стане до броени дни и ще бъде представен публично. "Ние също искаме бързо да получим отговорите на тези въпроси", допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"...без разрешение от българската държава, сделка няма да има. "*** разбира се, Нуше! Държавата може да прави много неща - да спира проекти, сделки, да се разпорежда на територията си - лошо нема. Само да не се налагаше след това да си плаща, хем биля... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още