IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Гуриев: Еврозоната е готова да приема нови членове

България е постигнала макроикономическа стабилност без да е член на валутния блок, но има и рискове от присъединяването й, коментира главният икономист на ЕБВР

16:30 | 07.10.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната е готова да посреща нови държави членки, коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ на БНР главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сергей Гуриев.

Той посочва, че членството в европейския валутен съюз е решение на самите държави.

„България е успяла да постигне макроикономическа стабилност без да е член на еврозоната. Общият надзор над определени системи работи по-добре, особено когато има толкова сериозна трудова миграция. Държавата е в позиция да се присъедини към валутния съюз, но има и рискове и те се крият в макроикономическите шокове“, посочи Гуриев.

Според него асиметричното развитие на икономиката може да се окаже проблем.

Гуриев допълва, че България практически е приела еврото заради обвързания обменен курс на лева. Според него след като има обществен и политически консенсус за влизането в еврозоната, усилията на страната ни в тази посока трябва да продължат.

Други страни обаче се колебаят, защото има и болезнен опит с присъединяването към валутния блок. Пример според Гуриев е Гърция, макар и страната да върви в правилната посока и да преодолява плавно проблемите.

„Мерките за лишения и ограничаването на бюджетните разходи дадоха своя резултат и сега нещата се стабилизираха. Също така бяха направени редица реформи, но те имаха своята социална и политическа цена“, каза икономистът.

Според него при България нещата са различни, защото макроикономическата стабилност у нас вече е налице. „Опасенията, че България може да повтори гръцкия опит, са много малки. Въпреки това трябва да погледнем основния въпрос – трудовата миграция във валутния съюз. Тя може да се окаже проблем за България“, продължава експертът.

Според него трудовата миграция е проблем, пред който се изправя цяла Европа, макар и по различен начин. За страните като България основният проблем е „изтичането“ на висококвалифицирана работна ръка.

Гуриев предупреждава също така, че икономиките от Централна и Източна Европа започват да се забавят – не само в сравнение със страните с аналогично развитие, но и спрямо държавите с по-високи доходи.

Шансът държавите от Централна и Източна Европа да се сближат със Запада са реформите, коментира Мари Кивиенеми от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. Увеличаването на продуктивността също е много важно за региона, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
alex8712
преди 6 години
Здравейте, благодаря много за подробния отговор!Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Д.Петков
преди 6 години
Според господина от статията излиза, че за да влезе една държава в еврозоната, тя едва ли не трябва тепърва да тегли кредит и да отдели сериозна сума за да покрие паричното предлагане в евро на нейна територия, т.е. тепърва да прави някакъв фонд за тази цел какъвто отдавна има в България. А такъв филм просто няма! Необходимо е само да се покриват разни икономически показатели като нива на дълг и инфлация, нещо което гърците даже ги фалшифицираха тия показатели. Словения също влезе безгрижно в еврозоната даже без да има кой знае какви Валутни Резерви. Да, трябва да се депозират някакви пари в ЕЦБ, на те не са много и са с цел буфер за счетоводни операции. ЕЦБ също така ще задължи България да печата някакво количество евро според квотите на ЕЦБ т.е да поеме тези разходи, но напечатаните пари са си на ЕЦБ, а не на България. Та в крайна сметка, парите от Гаранционния фонд ще се освободят и още как :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Д.Петков
преди 6 години
Здравейте Алекс, без да съм разбирач и никога не съм работил в банка, но написаното в тази статия просто няма как да е така. Човека е напънал вратни жили да обяснява неща които съвсем очевидно не са му ясни. Основната му грешка е че бърка Гаранционния Фонд за Валутния Борд с Валутните Резерви на държавата, а те нямат нищо общо едно с друго. От там нататъка всичко в статията става свободни съчинения без картинка. Валутни Резерви имат всички държави, но Гаранционен Фонд с който да се крепи валутния курс спрямо друга валута имат само държави които са във Валутен Борд. Парите които се водят някакъв вид "Резерви" (дали ще са валутни, фискални или някакви други е без значение) може да се пипат и харчат с повод и без повод, докато в случая с Гаранционния Фонд те не могат да се пипат по никакви причини, освен прекратяване на самия Валутен Борд. Тия пари не влизат в никакви счетоводни сметки като "Резерви", те са за съвсем друга цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
alex8712
преди 6 години
Здравейте, благодаря за отоговора. Точно заради мнението на Хърсев ми беше въпроса, понеже други икономисти смятат, че няма да има никакво освобождаване на 18 млрд евро, те просто ще заменят паричната маса в обръщение в страната, един вид счетоводна операция. Заради това и объркването ми в случая - вижте тази статия от ИПИ:http://ime.bg/bg/articles/vlizane-v-evrozonata-nyama-da-osvobodi-rezervite-na-bylgariya/Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
Сравнението на България с Гърция е неуместно, освен ако не искаме да дадем красноречив пример за очеваден двоен аршин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Д.Петков
преди 6 години
Както казва Хърсев: "Изчезне ли левът, отпада нуждата от обезпечение." Това значи, че ще се освободят едни ?18 млрд (нетно са толкова, не ?23 млрд.) и управляващите ще ги похарчат/усвоят с хъс и кеф, което е всъщност смисъла на занятието "влизане в еврозона". БСП обаче по стечение на обстоятелствата няма да са на софрата и съвсем очевидно газ ппикаят. Толкоз. Иначе аз лично не съм против влизането в еврозоната.http://***.segabg.com/article.php?id=826963
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
alex8712
преди 6 години
Един въпрос в тази връзка - какво се случва с международните валутни резерви на България в случай на присъединяване към еврозоната? Към момента са към 23 млрд евро и трябва да покриват лева в обръщение, но след приемането на еврото? Ще се раздвам на инфо от запознати с материята.Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още