IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Решение за проекта "Белене" ще има след доклада на БАН

Двата реактора за централата ще пристигнат до няколко седмици в България

14:03 | 12.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

Бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН, каза днес в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри ново съоръжение в ТЕЦ "Девен", който е част от "Солвей Соди" ЕАД. 

Според нея документът ще даде отговори на много въпроси, включително дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система. Двата реактора, предназначени за Белене, ще пристигнат у нас до края на септември, най-късно началото на октомври, допълни Петкова.

Тя припомни, че през годините в този проект са инвестирани поне 3 млрд. лева. Министърът допълни, че след като БАН бъде готова с финалния си доклад, той ще бъде представен пред министерския съвет и Народното събрание.

По отношение на евентуалното разследване на корупционна схема за "Марица изток", поискано от вицепремиера Валери Симеонов, министър Петкова посочи, че сделката за доставка на варовик е проведена съгласно нормативната уредба през Българска стокова борса. Дори да има и най-малкото съмнение, трябва да бъде направена проверка, каза Петкова. Тя допълни, че според нея вицепремиерът Симеонов е подходил правилно и, ако разполага с конкретни данни за нарушения, трябва да бъдат сезирани компетентните органи.

До края на тази седмица предстои още една среща с бизнеса за новия модел за определяне на цените за пренос и достъп до газопреносната мрежа, с който от 1 октомври "Булгартрансгаз" трябва да изпълни европейските изисквания, каза още Петкова.

По думите ѝ новата методика вече е разработена и утвърдена от КЕВР. Петкова уточни, че в момента комисията извършва преглед как е формирана цената на "Булгартрансгаз". Резултатите от проверката ще бъдат представени на предстоящата среща с бизнеса.

Инвестицията в ТЕЦ "Девен" е размер на 90 млн. лв. и представлява котел на циркулиращ кипящ слой, уточняват от икономическото министерство. 

Предприятието в Девня е най-големият содов завод в Европа и най-големият завод за производство на синтетична калцинирана сода на групата „Солвей“. Около 90% от продукцията се изнася, като основните пазари са Балканите, Русия, Средния изток, Средиземноморието, както и Южна Америка, Африка и Азия. В дружеството работят около 600 души, а „Солвей Соди“ формира около 1% от общия износ на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Тези реактори нали уж бяха готови и ние закъснявахме с плащането!? Сега какво излезе - че нищо не е готово и сме платили авансово за нещо, което тепърва от БАН ще казват дали ни трябва!? Е, браво!... Остана накрая тези от БАН да не си изпълнят уговореното и да излязат с някакво тяхно мнение... Ужаст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 6 години
Млад адвокат се към баща си, също адвокат:- Можеш да се гордееш с мене! Приключих делото, което влачиш 20 години!- Каква глупост! Как можа?! Аз с това дело те отгледах и изучих, а ти за два месеца да го прикючиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още