IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Иванова: Развитието на пазара на труда подкрепя пазара на имоти във В. Търново

Градът се превръща в център на трудовата миграция според управителя на консултантската компания Имоти ВТ

08:00 | 15.08.17 г. 6
<p>
	Милена Иванова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Милена Иванова. Снимка: Личен архив

Милена Иванова е собственик и управител на ИМОТИ ВТ. Работи основно в сектора на покупко-продажба на жилищни и търговски имоти. Заедно със своя колега и съдружник Силва Илиева се борят да налагат висок професионален и етичен стандарт в брокерските услуги. Силва Илиева получи и грамота в категорията „Брокер недвижими имоти на годината – продажби“ в годишните награди на портала Imoti.net.

С Милена Иванова разговаряме за пазара на имоти във Велико Търново и областта и тенденциите за развитие.

- Г-жо Иванова, когато се говори за пазар на имоти в България, много често националният пазар се идентифицира с този в София или поне с пазара в най-големите градове. Каква е ситуацията в областните градове от ранга на Велико Търново?

- Велико Търново се отличава изключително много от повечето областни градове. Градът, освен като университетски център, е и една от най-предпочитаните туристически дестинации в България, което го прави изключително жив и динамичен в своето развитие.

И тук отчитаме висок ръст на цените на недвижимите имоти през последните две години. Ако миналата година той беше около 10%, от началото на тази година ръстът се ускорява до 15% спрямо същия период на 2016 г.

Драстичен е скокът и при покупко-продажбите на недвижими имоти, търсенето е повишено с около 20% въпреки поскъпването на жилищата.

- Какви са основните тенденции при търсенето и предлагането и за покупко-продажба, и за наем – кой търси, какво търси, как се движи новото строителство?

- Забелязва се осезаем ръст при покупката на имоти от хора, които не живеят или не са от Велико Търново. Над 30% от клиентите ни са жители на съседни общини и дори области - от Омуртаг, Търговище, Исперих, Севлиево, Габрово, Свищов, Полски Тръмбеш, Павликени и др. Всички те споделят, че предпочитат да закупят имот във Велико Търново, защото там, където живеят, или нямат работа, или не желаят да инвестират в населено място със затихващи функции.

Много от тях са и работещи в чужбина. Те купуват имот, защото в Западна Европа цените са в пъти по-високи, отколкото в България. Българинът е традиционалист, той иска да има жилище тук, ако евентуално се прибере, а през останалото време да го отдава под наем, като имотът да му носи и доходност.

Другата основна група купувачи са младите хора, пристъпващи към покупката на своето първо жилище. С оглед на факта, че лихвите по ипотечните кредити са на по-ниски нива, покупката на имот с ипотечен кредит става все по-достъпна и все повече млади хора могат да си позволят да направят тази стъпка, защото разходът по изплащането на една ипотека е еквивалентен на сумата, която дават при наемането на имот.

Ниските и почти отрицателни лихви по депозитите изведоха на пазара на недвижимите имоти много клиенти, които купуват имот с цел инвестиция. Този тип клиенти търсят малки апартаменти, които да отдават под наем и когато решат, да могат бързо да продадат. Това е причината и ценовият ръст при тези имоти да е най-висок.

Забелязва се и повишено търсене във високия ценови сегмент на луксозни жилища и апартаменти, като ограниченото предлагане още повече повишава техните цени.

Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 0
pantaleev
преди 6 години
Това, което те пишат няма нищо общо с реалността. Нещата в България отиват ама на много зле. Не знам тези хора пътуват ли изобщо из България. Че то читав човек не е останал из страната. Всичко е в София или извън БГ. Вземи една Варна и виж наемите от преди и сега. Сега наемите са поевтинели доста, което значи че няма кой да ги наема тези апартаменти там, а това е най-големия град в района и е до морето, има и летище и пристанище на всичкото отгоре. За какво си говорим въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Веск
преди 6 години
Прочетох заглавието и си помислих няколко неща, които аз бих написал. Не съм от града.1. Областта е с население над 300 000 души, което е много при сравн. малък обл. център и има кой да бяга към града. За сравнение области като Добрич и Шумен от 240 000 преди 30 години сега са реално вероятно под 170 000 останали. Повечето народ там вече е в обл. център. Нищо добро в това не виждам.2. Туризма , военното училище, голям университет, възлово място като транспорт, сравнително голям брой раб. места. Бла, бла . бла. 40 000 завършват средно, по 2 места имаме във ВУЗ за 1 завършил вече. Трагикомедия. Туризма се поема от хотели и сходните им основно и това е нормално. По средна раб. заплата не съм видял областта да е от водещите.3. Няма друг голям център, който да стои добре наоколо. Русе и Плевен не са особено процъфтяващи, а тези дето идват от Търговише, на 100км познайте от какъв хал бягат наобратно, щото основно са към Варна и чужбина. БАЛОН. Чувам за 900 Еврака квадрата - смехория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
night_s
преди 6 години
Пълни глупости! Като търновец мога да кажа, че в града най-често срещаната заплата е 450 лв нето! Има няколко вафлени фабрикии няколко от сорта на амбалажни. Новото строителство напрактика е много далеч от бума преди 2008 год. Все още има много сгради, които не са получили АКТ 16, построени преди повече от 10 години - папагалския, чакъра, бисерите по пишмана... На всичкото отгоре се изчерпаха и терените за строеж в свестВните квартали и по центъра! Търново хилс е непродаваем заради отдалеченеостта си и липсата на пешеходна връзка с центъра! Факта, че най-много сделки се осъществяват с обзаведени маломерни имоти от сорта на "просторни гарсониери" показва, че интересът е основно инвестиционен. Нали се сещате, че няма как семейство с дете да купува подобни имоти! Цените в града наистина са напомпани, най-вече заради купуването на имоти с цел отдаване под наем на студенти-инерция от едни отминали години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Много обичате, мине не мине седмица, да пускате някой брокер да се самонадъхва, покрай него и останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
bojko84
преди 6 години
Пълни глупости. То в София няма 15 процента годишен ръст на цените, а във Велико Търново ще има, където имало две пивоварни и два колцентъра, където да работят хората. :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
bojko84
преди 6 години
Пълни глупости. То в София няма 15 процента годишен ръст на цените, а във Велико Търново ще има, където имало две пивоварни и два колцентъра, където да работят хората. :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още