IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели отхвърлят обвиненията за обидни квалификации за работещите

Синдикатите се оплакаха преди ден, че работодателските организации смятат работниците за "търтеи", а синдикатите за безполезни

14:13 | 27.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АИКБ</em></p>

Снимка: АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) възразява остро на обвинения, отправени от синдикалните организации в страната. В сряда в съвместно писмо от КНСБ и КТ „Подкрепа“ съобщиха, че търсят международна подкрепа срещу агресивното поведение на работодателските организации.

Синдикатите посочиха в позицията си, че представители на тези организации са нарекли работещите „търтеи, мързеливци и престъпници“, а самите синдикални организации "вредни" и "пречещи на развитието на страната и икономиката" по време на пресконференция. Те съобщиха, че са сезирали международни организации за поведението на работодателите. 

От АИКБ предоставиха пред медиите запис от пресконференцията в БТА.

По време на нея председателят на УС на АИКБ Васил Велев коментира, че с действията си синдикатите „насърчават мързеливите да мързелуват“, както и че опитват да намерят начин „как без да работим да получаваме повече“. Велев отбелязва, че единственият начин да се повишават доходите е „да се работи повече и по-добре и да се краде по-малко“. По отношение на синдикатите той ги сравни с хора, седящи на брега на река и казващи на водата "Течи!". 

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев обаче коментира по време на пресконференцията по повод на работещите: "Ние възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат нещо, без да дават", и заявява, че това е цитат на думи на Васил Велев. 

"Синдикатите са вредни за България", пък отбелязва Кирил Домусчиев от КРИБ в своето изложение. 

По време на това събитие сме „доказали със статистически данни, а не с обиди и нападки, че неквалифицираният труд у нас е опасно надценен и нямаме намерение да се отказваме от тази си  гледна точка“, заявяват от АИКБ днес.

Тяхната позиция по никакъв начин не представлява агресия срещу работниците или пък срещу синдикатите, твърдят от организацията и допълват, че работодателите високо ценят своите работници.

От АИКБ се обръщат персонално към лидера на КНСБ Пламен Димитров с призива да спре да нагнетява обстановката.

„Лъжите, клеветите и словесните манипулации не са аргументи в спора. Не приписвайте на хора, които много добре си знаят мярката на изказа, да са обиждали българските работници, както и техните организации“, заявяват от организацията и очакват извинение за клеветите и доносите.

Работодателската организация посочва още, че социалният диалог изисква ясно формулиране на позициите, търсене на компромиси и постигане на съгласие, а не водене на два отделни монолога. 

Целия запис от пресконференцията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), предоставен от АИКБ, можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 6 години
БОЖИДАР ДАНЕВ: "Ние възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат нещо, без да дават"КОГО ВЪЗПИТАВАШ ти г - н ДАНЕВ??Ти ли бившия сътрудник на ДС с псевдоним Генчев ще възпитаваш??Че имаш ли ТИ моралното право да го правиш?!ТИ КОЙТО СИ ПРОДАЛ ДУШАТА СИ НА ДЯВОЛА ЛИ ЩЕ ВЪЗПИТАВАШ БЕ АГЕНТ ГЕНЧЕВ?!КАК Е ПО УДОБНО ДА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ТЕБ - с фамилията ДАНЕВ или с тази на агента от ДС ГЕНЧЕВ?!ДСЪШНОСТ ДО КОГА ЩЕ ИГРАЕМ ТОЗИ ФИЛМ С ТАЗИ ПЕРЕСТРОЙКА?И ти агент Генчев и СИНДИКАЛИСТА агегнт Павлов сте двете страни на едно ЗЛО което принуди 2,5 милиона българи да ИМИГРИРАТ !!Кога ще се опомните?!Когато и последния българин напусне държавата ни ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още