IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фундаментът за Алтерко ще дойде от развойното звено

Основният бизнес на компанията в телеком сферата е в стагнираща ситуация, коментира Татяна Пунчева-Василева от ЕЛАНА Трейдинг

20:13 | 19.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Татяна Пунчева-Василева<em>. Снимка:&nbsp;&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria.</em></p>

 Татяна Пунчева-Василева. Снимка:  Bloomberg TV Bulgaria.

Българската компания за телекомуникации Алтерко (Allterco), създала иновативната система за контрол на дома She и интелигентния детски часовник MyKi („Майки“ - бел. ред) има много добър потенциал за развитие. Ценовият рейндж, който беше обявен от компанията и обслужващия инвестиционен посредник, е доста широк, давайки поле на всички инвеститори да преценят къде се виждат. Това коментира Татяна Пунчева-Василева от ЕЛАНА Трейдинг по повод очакваните крайни резултати от IPO-то на Алтерко в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Производителят е в процес на първично публично предлагане, за което първи писа Investor.bg през март.

По думите на Пунчева високата граница доста надвишава възможностите, които в момента компанията може да предложи предвид факта, че основният ѝ бизнес е в доста стагнираща ситуация. Според анализатора фундаментът ще дойде от развойното звено на Allterco, а именно - роботиката, и това колко бързо ще бъдат генерирани приходи там.

Телеком секторът стагнира от доста време насам. Броят на абонатите расте с по-бавен темп. В същото време конкуренцията е огромна за всякакъв тип услуги, поясни анализаторът.

За да задържат броя на клиентите си, телекомите са принудени да предлагат повече услуги и да свият тяхната цена, обясни още Пунчева-Василева. Това се отразява на приходите и, разбира се, на маржовете.

Навлизането на все повече интернет в живота ни изисква телекомите да предложат повече възможности на клиентите да пренасят данните, а това изисква много инвестиции, каза още анализаторът.

Припомняме, че на свое заседание, проведено на 8 юли 2016 г., Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO-то на холдинговото дружество, което обединява 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите. Първоначално регулаторът върна проспекта на 1 юни заради непълноти и несъответствия.

В момента вървят тестове и сме доставили първите бройки от часовника MyKi на пазари като Венецуела, Мексико, Германия, Австрия. Онзи ден имахме много ползотворна среща за Швейцария, има изключително голям интерес от Виетнам. Реално MyKi в момента е уникален продукт и единствен конкурент ни е Alcatel", заяви Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко АД, по време на уебнар в края на миналата седмица.

IPO-то на Alterco би било второто от сектора на информационните и телекомуникационни технологии за последната година, след като през есента на 2015 г. на БФБ излезе софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД. През ноември "Сирма Груп Холдинг" АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания на Българска фондова борса (БФБ) от 2013 г. насам бе успешно.

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria в края на 2015 г. изпълнителният директор на БФБ–София Иван Такев предрече, че Сирма Груп Холдинг АД няма да е последната IT компания, която ще се реши да стъпи на борсата. „Ще видим и други технологични IPO-та на борсата през следващата година, (б. ред. - 2016 г.)“, отбеляза Такев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте целия разговор в материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Като гледам как разсъждава, не е за чудо. От правилни факти е измъдрила тотално неправилен извод
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Бик в атака
преди 7 години
Имам един въпрос. Татянчето има ли поне едно нещо което е прогнозирала правилно? Аз нямам такива спомени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още