IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрически кабел под Средиземно море ще свърже Турция и Кипър

Нов мащабен инфраструктурен проект на Анкара подава „високо напрежение“ в нейните икономически и геополитически амбиции в региона

10:59 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По  подводен кабел Турция ще изпраща електроенергия до окупираните територии на Кипър. Изграждането на електропреносна инфраструктура под Средиземно море е част от рамковото споразумение за широко енергийно сътрудничество между Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република, което бе подписано във вторник (11 октомври) в Истанбул, по време на 23-ия Световен енергиен конгрес.
 
Амбициозният инфраструктурен проект не е първият в Източното Средиземноморие от подобен мащаб като параметри и предизвикателства - технически, икономически и политически. Той се вписва в поредицата сблъсъци на интересите на големите играчи на международната сцена за използването и контрола на стратегическите природни ресурси в региона, които осигуряват и силни политически позиции. 
 
С бъдещия кабел Анкара продължава да „зарежда” и амбицията си за регионален икономически и политически лидер чрез превръщането си в енергиен център в Източното Средиземноморие, енергийна връзка между Азия и Европа. С него тя играе и в дългосрочна перспектива за запазване на икономическото и политическото си влияние върху окупираните територии на Кипър. Новият проект, който засилва зависимостта на кипърските турци от Анкара, бе обявен точно, когато преговорите между лидерите на двете кипърски общности за обединение на разделената страна под шапката на двузонална двуобщностна федерация са в най-критичната си, решаваща фаза.
 
Енергиен мост или „късо съединение“
 
Договорът за новия електропровод вече бе обявен от кипърската турска страна като „исторически” заради очакваните бъдещи ползи от него – на вътрешния и външния пазар.
 
Новата енергийна сделка е предназначена да подобри тежкото състояние на енергопреносната мрежа в северната част на острова, страдаща от недостиг на електричество и чести прекъсвания, заради което кипърските турци купуват електроенергия от Република Кипър. “Енергийните ни нужди растат с всеки изминал ден и този проект с Турция ще ни позволи да отговорим на проблема с търсенето на електроенергия по-гъвкаво”, коментира споразумението подписалият го т. нар. министър на енергетиката на непризнатата Севернокипърска турска република Сунат Атюн.
 
Още по-голяма полза се търси в международните измерения на сделката - като възможност за намаляване на международната изолация на кипърските турци. Рамковото споразумение се разглежда като първата стъпка, която ще даде “контакт” на самообявилата им се държава с европейската електроенергийна преносна мрежа. “Когато системата е включена, Севернокипърската турска република ще бъде свързана чрез Турция с Европейския съюз”, подчерта Сунат Атюн. 
 
Намеренията на Турция да спои връзките си с окупираните територии с “енергиен мост” бяха обявени лично от турския премиер Билани Йълдъръм по време на посещението му в Никозия през юни, когато Анкара и “правителството” на незаконния режим в окупираните територии на Кипър подписаха протокола за структурно приспособяване за 2016-2018 г. Това е „разплащателнаа сметка”, чрез която Анкара официално финансира и на практика издържа бюджета на признатата само от нея държава. Според тази икономическа програма за тригодишния период Турция ще даде малко над 3.5 млрд. турски лири /1 млрд. евро/ на кипърските турци, срещу сериозни и радикални реформи във всички сфери, включително и енергетиката. Сред нейните параметри е преструктурирането на местната електроенергийна компания до юни 2017 г., както и мащабният проект за пренос на електроенергия от Турция.
 
Въпреки че сключеното споразумение е “всеобхватно”, както бе обявено в първите изявления, информацията за него и за самия далекопровод е твърде оскъдна до момента. Рамковият договор предвижда широко сътрудничество между Турция и т. нар. Севернокипърска турска република за обновяване на преносната мрежа на острова и създаване на сигурност за доставките на електрическа енергия, в откриването на природен газ и в осъществяването на съвместни проекти за изграждането на необходимата електро- и газова инфраструктура. 
 
Информация какво ще представлява самото подводно съоръжение няма. “Подробностите” - трасето и дължината на кабела, продължителността и стойността на проекта, ще бъдат обсъдени от експертна работна група по-късно, като не бе посочено точното време за това.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Вместо да изградятняколко хиляди соларни панела на пустите слънчеви части на самия остров, да използват новите технологии на местно ниво и да си спестят скъпото изграждане на далекопровода, само ще плащат високацена за да бъдат "свързани" заедно. Това е политиката, понякога избират не достатъчно икономически ефективни проекти за да преследват други цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още