IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Козът" на туристическия бранш през летния сезон - сигурността

Хотелиери очакват ръстът на руските туристи да бъде 5-10 на сто спрямо миналата година

11:03 | 21.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече туристи от Западна и Централна Европа и от скандинавските страни в сравнение с миналия сезон се очакват в курорта "Албена", прогнозират от туристическия комплекс.

"Козът" на туристическия бранш през настоящия летен сезон е сигурността и спокойствието, казва Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена", пред БТА. Той посочва, че 100 видеокамери ще работят денонощно в курорта, засилва се и ведомствената охрана.

По негово мнение в очакването за силен сезон оптимистичната прогноза за 25 на сто ръст на летовниците от рускоезичния пазар няма да се сбъдне, а увеличението вероятно ще бъде 5-10 на сто.

Отливът от Турция и Египет не насочва автоматично руски туристи към България, коментира търговският директор на ваканционно селище "Албена" Маргита Тодорова. Остава да се борим за всеки турист, казва тя. По думите на Тодорова около 40 на сто от летовниците в комплекса почиват на Северния Черноморски бряг от години.

Тази година по данни на руски туроператори България е в топ 5 на най-желаните туристически дестинации за руските туристи. 

След като за Турция и Египет вече не се продават организирани почивки най-предпочитаното място за летен отдих на руснаците е Кипър. Гърция и Тунис делят второто и третото място, а на четвърта позиция са дестинации в самата Русия. На пето място се нарежда България, съобщи Валерия Романенкова, директор маркетинг и продажби в една от най-големите туристически компании в Русия.

За да преоткрие българското Черноморие, руският летовник най-много държи бързо да получи виза при максимално облекчена процедура, да бъде настанен в хотел на първа линия, да има осигурена храна по формулата всичко в цената“.

Най-коментираният въпрос е за плажното оборудване. Цена от десет лева за шезлонг и десет лева за чадър на ден е "катастрофическа" за обикновения летовник според руските туроператори, които смятат, че и кърпите на плажа трябва да бъдат безплатни. От Министерството на туризма вече обявиха, че до края на годината ще бъде въведена нова методика за отдаването на плажовете за стопанисване, с която плажните услуги ще поевтинеят.

Туроператори съобщават, че туристите вече са напълнили висококатегорийните хотели по Северното Черноморие за пика на лятото - юли и август, но хладната пролет е забавила началото на сезона.

Общият ръст на туристите през лятото ще бъде около 5-7 на сто спрямо миналото лято, отчитат туроператорите. Надяваме се резервациите "в последната минута" да доведат повече гости, коментира очакванията на бранша за сезон 2016 председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България Димитър Димитров. 

По думите му ако обичайно хотелите на север посрещат първите туристи около 25 май, тази година повечето бази са отворили врати между 5-10 юни. Летовниците стриктно следят прогнозите за времето и туроператорите държат в резервираната седемдневна почивка поне пет дни да са слънчеви. Стана така, че октомври с температури от 28-30 градуса се превърна в късно лято, а по това време туристи вече няма, коментира експертът.

Проблемът с т. нар. "крила" на сезона стои от години и е ясно, че значим ръст може да се постигне, ако се привлекат почиващи и през пролетта и през есента като морската дестинация се съчетае с познавателен, кулинарен и друг туризъм, смята Димитров.

Той посочва, че в северните морски маршрути са включени историческият нос Калиакра, архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик, красивият залив Болата, фермата за охлюви в село Българево, а има още много обекти с голям потенциал, които не са популярни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Виц, точно тази година - сигурност нанайси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Сигуртнос, а Баце? Пай се само да не срещнеш на Митю Очите авера. Тогаа слагай бронежилетката и каската и си къркай, нема се пуашиш, пиеньето е евтино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivaylo1
преди 7 години
Толкова сигурен се чувствам,че като излизам сутрин с автомобил се кръстя някоя пияна или надрусана мутра да не ми размаже физиономията на пътя.Е това се казва сигурност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още