IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Георгиев: Южен поток може да се случи само като част от проекта за хъб у нас

Според енергийния експерт алтернатива на руския газ е необходима, за да може да се постигне „една по-реална цена“

17:41 | 11.06.16 г. 23
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа е исторически партньор на Русия в потреблението на природен газ, но повече от 20 години създава и т.нар. „вътрешен енергиен пазар“, чийто основен принцип е разделянето на инфраструктурата от търговията с енергийни ресурси. Европа иска да създаде енергийни магистрали, по които всеки доставчик да  може да доставя газ до потребителите. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ енергийният експерт Атанас Георгиев по повод строежа на газопроводите "Северен поток 2“ и "Южен поток".

"Това, което се противопоставя в случая е една чисто икономическа политика в ЕС – за осигуряване на повече конкуренция и на ниски цени за крайните потребители с акцент и върху сигурността на доставките, докато от другата страна виждаме Русия, която  не иска да загуби историческите си отношения със своите клиенти, не иска да загуби и възможността да преговаря и с всеки от тях поотделно, да създаде  т. нар. „съвършена ценова дискриминация“, каза ескпертът.

Според експерта обаче за съжаление, борбата е асиметрична, защото, от едната страна, ЕС прилага основно икономически мерки, докато от другата "виждаме как Русия комбинира, успешно понякога, геополитически и геоикономически мерки постигането на своите цели".

Георгиев коментира, че алтернативата е необходима, за да може да се постигне „една по-реална цена“ и изтъкна, че в Балтийския регион цените са паднали, след като са били изградени инсталации за доставка на втечнен природен газ.

"Енергийният съюз, като концепция, казва, че и други региони в Европа все още са в т. нар. „островен режим“ и получават  газ от един доставчик", каза Георгиев. "За България знаем, че това е валидно - все още нямаме алтернативни доставки и трасета. Ако се направи едно координирано усилие от страните от региона, да се осигурят такива алтернативни доставки, това ще означава, както миксиране на руските количества с други, така и постигане на една по-пазарна, по-конкурентна цена, която е обвързана по-пряко със спотовия газ пазар, а не по дългосрочни десетгодишни договори".

Проектът „Турски поток“ няма да се случи, пред и да се разреши кризата в Сирия, коментира Георгиев, а "Южен поток" може да се осъществи само като част от проекта за създаване на т. нар. „хъб“ у нас, където да се миксира газ от различни доставчици, но не и при предварителните условия отпреди години и инфраструктурата на наша територия ще е европейска и отворена за всички доставчици. Срещу "Северен поток 2“ пък има голям политически отпор.

"Не бива да забравяме, че ако той бъде изграден, особено с този капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно, това ще означава практически изоставяне на трасето през Украйна", заяви Георгиев. "Украйна е важна за енергийната сигурност на Европа, защото, ако отпадне това трасе, всъщност ще остане само „Саверен поток“ като основно трасе за доставка до Центална Европа и до западна Европа, което ще намали енергийната сигурност, както отбелязват от Европейската комисия".

Според него има и друг по-малко важен момент - по този начин, ако Европа подкрепи "Северен поток-2", ще означава, че тя е съгласна с изоставяне на трасето през Украйна, "с изоставяне на украинците в техните опити да поддържат тази система и чрез нея да подпомагат и да намаляват цената на природния газ за своите потребители".

Според Георгиев няма да се стигне до преразглеждане на действащи договори с Газпром от страна на ЕК. Русия традиционно обвързва цената на газа с тази на петрола и е уязвима, докато те са ниски. Той очаква страната да изпитва проблеми до края на годината, тъй като никой от играчите на петролния пазар не желае да намали износа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
щото сме си дали дирника за ползване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
contra2
преди 7 години
1. Този момент -ЕС да предлага на Б-я по-евтин газ от Русия НЯМА как да стане! Просто няма! Това са илюзии! 2. Ами руснаците го казаха - стават практични и си гледат ползата, демек с нашите камъни по нашите глави - щом се подчиняваме на ЕС и Германия, значи те с тях най-напред ще се спазарят. 3. Нещо не разбирам, защо ШАШ на нас ни продават нашия ток от нашите ел-централи по-скъпо? ЕТО ТОВА да ми обясните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Щото хем сме дребни , хем подли , Стоене...можеше тръбата да минава оттука , ама *** на които се възхищаваш , казаха че не може / щот други требе да обира парсата / и затуй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Би ли обяснил как точно Украйна ликвидира газопреносната си система? Би ли обяснил ако от Европа ти предлагат руска газ по 180$ за 1000, а Газпром иска да ти продава руска газ по 210$ от кого ще купиш. Би ли обяснил защо Газпром продава доста по скъпо на България, отколкото на "вероломните фашисти"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
dakl
преди 7 години
Това, че в недалечно бъдеще държавите от източна и южна Европа ще са принудени да купуват природен газ от Германия е вече факт, а това че Украйна сама си ритна бакърчето и си ликвидира газотранспортната система си е само нейна вина и проблем.А ние, като по големи католици от папата, ще сме принудени в най добрия случаи да купуваме газ от Германия, или двойно по скъп американски втечнен ,друга алтернатива за сега няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
...ми нали затуй е пълно с ***-провокатори и клакьори тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 11
contra2
преди 7 години
А Вашият стил на коментар е направо превъзходен - може да бъде сравнен само с езика на разни пагононосещи елементи! Професионалното Ви изкривяване е очевидно! Да Ви съжали човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 11
contra2
преди 7 години
Шуменски, много Ви е дълъг езикът, ама полза няма от това! Ние сме дотолкова прости, за да знаем, че за всички интернет издания мярката за успех е единствено БРОЯТ на кликванията, значи - колкото повече заяждания и съответно реплики и погледи за вероятно получени отговори на гадни забележки - толкова ПОВЕЧЕ кликвания и ПАРИ за редакцията! Пък не знам кой е п-рост???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Мнение от такива като тебе , ми носи единствено удовлетворение...апропо , "...стойш тук..." не издава високата грамотност , за която претендираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
Не познавам лицето OMG, с което спориш и ще си позволя да се намеся в спора, само за да потвърдя, че наистина си уникално п.рост. Освен това и очевадно си и кьорав. Коментара на въпросното лице,което уж не може да намериш си е на мястото, на 3та страница в тема Политика. Липсват ти елементарни умения за работа в Интернет явно. И след като не ти харесва сайта, форума или организацията му, защо за Бога стойш тук и тролиш ежедневно по 40-50 коментара? Моля отърви ни от присъствието си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още