IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните фондове управляват активи за рекордните 74 трлн. долара

Печалбите на фондовете за управление на активи са се повишили до 102 млрд. долара, достигайки пика си от 2007 г.

16:09 | 08.07.15 г. 4
Глобалните фондове управляват активи за рекордните 74 трлн. долара

Глобалният сектор за управление на активи е нараснал до рекордни размери през миналата година, след като цените на акциите и облигациите се повишиха рязко, подкрепени от надеждите за икономическо възстановяване и пазарните интервенции на централните банки, коментира The Financial Times.

Управляваните активи са нараснали до 74 трлн. долара, най-високата стойност в историята, твърди годишното проучване на Boston Consulting Group (BCG).

Печалбите на фондовете за управление на активи също са се повишили до 102 млрд. долара, достигайки историческия си пик от 2007 г.

Растежът на нетните приходи обаче е по-нисък от ръста на управляваните активи, тъй като таксите са натежали върху цените, а инвеститорите продължават да прехвърлят традиционните активно управлявани продукти в индекс фондове с по-ниски разходи.

„Професионалното управление на активи в сред най-печелившите бизнеси в света и все повече се разраства за онези мениджъри, които знаят какво правят“, казва BCG в 13-ия си годишен доклад.

Ръстът на управляваните активи и печалбите идва в момент, в който някои от мениджърите на фондове започват да навлизат в бизнес сфери, традиционно доминирани от банки, като например прякото кредитиране. Това изместване налага повече контрол, а световните регулатори обсъждат дали някои от най-големите играчи в сектора трябва да бъдат определени като „системно важни финансови институции“.

Според доклада на BCG голяма част от ръста на печалбата от 102 млрд. долара в сектора се дължи основно на такси върху активите, които растат заедно с разрастването на световните пазари, а не на мениджъри, привлекли нови активи. Нетните нови активи остават без промяна през 2014 г. в сравнение с предишната година.

Докладът на BCG идва само няколко седмици, след като McKinsey, друга консултантска къща, предупреди, че разходната база в сектора се е повишила с 44% от 2007 г. насам и много мениджъри са зле подготвени за нов икономически спад.

Тенденцията „победителят получава всичко“ през последните години, при която мениджърите на най-големите взаимни фондове улавят голям дял от нетните потоци нови активи, се е ускорила в САЩ през 2014 г.

Десетте най-добри американски мениджъри на фондове, включително Vanguard, BlackRock и State Street Global Advisors, са прихванали 68% от всички потоци от играчи с положителни потоци през 2014 г. в сравнение с 53% през 2013 г.

Много от тези нови активи идват от инвеститори, търсещи пасивни продукти като борсово търгувани фондове, продукти, упралявани основно от няколко мениджъри на фондове, включително Vanguard.

BCG предупреждава, че мениджърите на активи са изправени пред предизвикателна и несигурна среда въпреки рекордните нива на ръстовете на активите и печалбите, особено по отношение на регулациите и пазарната ликвидност.

В САЩ регулациите се придвижват към дълбока промяна, след като Комисията по ценните книжа и фондовите борси обяви нови форми на отчет, които ще засилят надзора върху сектора.

За начало надзорният орган събира много повече данни, изисквайки взаимните фондове да предоставят по-подробна информация и да докладват по-често за активите на фондовете.

В доклада се подчертават и опасенията по отношение на ликвидността на някои инвестиционни продукти.

Групите за управление на фондове държат много повече корпоративен дълг отколкото банките например, което е в противоречие с предишните тенденции. Заради регулациите след финансовата криза притежаването на подобни активи е много по-скъпо за банките и ограничава способността им да търгуват със собствените си сметки.

Докладът на BCG предупреждава още, че може да се окаже по-трудно за мениджърите на активи да ликвидират позициите си, защото банките няма да са толкова склонни да действат като участници на пазара. В резултат на това мениджърите на активи трябва да определят цените на активи по-добре, за да не се превръщат принудително в продавачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Има и да губят,има и да им остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
от титаник оцеляха хора...предимно тия от горните палуби...за тях има смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Какво полза ,че печелиш в казиното като си на Титаник - общо и образно казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Няма да има иконом.възстановяване защото ...... Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group го е казал - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlПросто е - не може да има постоянен растеж в една затворена система като Земята тоест хората нямат по два стомаха за да увеличат крайното търсене и отделно неравенството го ограничава намалява и съм описал всичко под статията на проф.Джефри Сакс в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Нобеловият лауреат за икономика проф. Робърт Шилер от университета Yale изобретил Schiller P / E за измерване оценката на пазара дава една графика на която показва, че акциите в момента са много скъпи, в сравнение със средното за последните 10 години - акциите са оценени с 65% по-високо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още