IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron възкресява нефтопровода Бургас – Александруполис?

Компанията има интерес от проекта и се опитва да убеди властите в България в необходимостта от него, пише "Ведомости"

10:10 | 26.05.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Chevron възкресява нефтопровода Бургас – Александруполис?

Американският енергиен концерн Chevron е заинтересован от проекта за строителството на нефтопровода "Бургас-Александруполис" и ще се опита да убеди българските власти, че той е необходим, пише руският вестник "Ведомости".

Медията цитира интервю за ТАСС на президента на руската компания "Транснефт" Николай Токарев. Интересът на тази компания към проекта е свързан с плановете за разширяване на капацитета на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), в който 15-процентов дял има и Chevron. Представител на "Транснефт" не се е отзовал на запитване на "Ведомости" по темата. 

През 2014 г. по КТК са пренесени 40 млн. тона петрол, а след разширението до края на 2016 г. мощността на тръбата ще се увеличи на 67 млн. тона. По нея се пренася нефт от Казахстан и Русия до черноморското пристанище Новоросийск, откъдето се прехвърля на танкери. "Възможностите на Босфора не са безгранични. Ще има проблеми с транспорта на допълнителните обеми, които ще се появят след разширяването на консорциума", е казал Токарев.

Идеята за строителството на нефтопровода с мощност до 50 милиона тона от българския град Бургас до гръцкото егейско пристанище Александруполис се роди още през 1990-те години. Той бе замислен като алтернатива на танкерните превози през претоварените проливи Босфора и Дарданелите. Споразумението за изграждането му бе подписано от Русия, България и Гърция през 2007 г., а за реализацията му бе създадена компанията  Trans-Balkan Pipeline B.V. (ТВР), в която "Транснефт", има 51%, а България и Гърция - по 24,5%. Стойността на проекта се оценяваше на 1 млрд. евро. Но през 2011 г. проектът бе замразен, тъй като българските власти се усъмниха в неговата екологична  безопасност, припомня "Ведомости". 

"Само преди една седмица българската страна отново излезе с инициатива за закриване на управляващата компания Trans-Balkan Pipeline B.V., но българската страна няма юридически основания да излезе едностранно от проекта", пояснява Токарев. Той добавя, че Chevron е обещала да проведе консултации с българските партньори. „Затова смятам, че проектът има бъдеще, той е интересен с това, че може да реши проблема с Босфора“.

Токарев не изключва КТК да влезе в проекта "Бургас-Александруполис", като отбелязва само, че въпросът се обсъжда, но не са взети никакви решения.

"Бургас-Александруполис" ще бъде интересен за участниците в КТК, но за реализацията му е необходимо да се постигне договореност с България, а това не е лесно, смята директорът на анализаторската агенция Small Letters Виталий Крюков, цитиран от "Ведомости".

„Санкциите срещу Русия не би трябвало да попречат на неговото строителство, но има рискове в случай на влошаване на ситуацията“, заяви от своя страна заместник-директорът на Центъра за политическа информация Алексей Панин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
"Chevron възкресява нефтопровода Бургас Александруполис? "- Хааайде на лукумитеее!!!Иначе, като ни докарат тук един втечнен газ - ти да видиш! - че, като се завихри една конкуренция с ***, казвам ви, директно ги постаат на кУлэнэ. ЪХЪ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ми като няма нефт ще пуснат газ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Искаш да кажеш, че Шеврон няма да строят петролопоровод а газопровод?! Интересна мисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Бихме имали полза, ако руснаците вземат че докарат Турския поток до границата с Гърция, тогава една късичка тръба и Шеврон ще продава евтино руския газ на Гърция и България. Но това разбира се няма как да се случи, щото всички знаем че Турския поток е само празни приказки. Може би Шеврон се готви за експанзия на амирикански втечнен шистов газ заобикаляйки турските проливи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
data
преди 8 години
Пхахах , сега кат ти го гарнират с 10-тина екологични сертификата от знайни и незнайни сертифициращи агенции ще стане най-екологичния петролопровод на планетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Нямаме никаква полза от този проект, бил той руски или американски. Само екологични рискове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... Искам да съм жив да видя тумбата от млади, образовани и интелигентни протестъри да блокират центъра на София в подкрепа на бившите руски, вече американски проекти в България и да громят с огнени слова червената ***, бетонирала българското черноморско крайбрежие и маскирала се зад туристически и хотелиерски дейности...Веднага ще стане ясно, че българският туризъм всъщност обслужва главно руснаци и служи само на руските имперски интереси и трябва безпощадно да бъде унищожаван... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
basta
преди 8 години
Пълни глупости, този проект няма и не трябва да се реализира, защото морския ни туризъм умира директно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 8 години
Точно . Просто се смени доячката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 8 години
Хахахаха... Той Шеврон и Южен поток ще възкреси. А може Бойко Борисов и Белене един ден да открива с американския посланик, ако по някякви причини 51% (или повече) от Росатом се озоват в Шеврон... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още