IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Дискусиите по предложението, както и по идеята за постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж, ще продължат

15:50 | 17.02.15 г. 27
Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Дискусиите по пенсионната реформа можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Ако работят в държавна администрация не е редно изобщо да вземат и пенсия, но ако работят на частни начала, не е редно да им се удържа нищо от пенсията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
ivankarag12
преди 9 години
"Грабете го, неразбрани, грабете го, кой ви бърка, той не ще да скоро стани - ний сме всинца с чаши в ръка (цитатът е по памет - Ботев). Не се наядоха управляващите! Избирайте ги пак, докато ви оглозгат кокалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
tonitov
преди 9 години
За да се събират повече парици за да могат червените и ДПС маскарите да ги обират и да не пипат банките, всеки път като са на власт и да имат по-дълъг мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Е, би могло да облагат с данък по-тлъстите пенсии. Да кажем, над 200 евро. Месечно де, не дневно. Вероятно и в цитираните държави такива незаслужено големи пенсии се облагат. Все пак не може пенсионерът да се шири яко с 200 евро на месец, некрасиво е някак си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
Ако приемем че си пенсионен фонд - използваш данъчни преференции , които в годините мултиплицират поне на теория многократно . Това е сериозен доход който може и да е удвоил стойността на вноските ти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
За това става въпрос - не може парите които си решил да вложиш на депозит в банка за старини - първо да ги облагат при заплатата на общо основание , после доходността по тях . Концепцията на пенсиите е сбъркана явно - още от "доброволния" и характер , да не говорим за пропорции още по- малко за натрупвания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 0
hanabishi
преди 9 години
Това е равносилно на това да внасяш цял живот в една спестовна сметка и когато дойде моментът да започнеш да теглиш от нея, да ти налагат данък и върху лихвата и върху главницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
hanabishi
преди 9 години
Реално пенсиите са обезщетение за удръжките, правени от работната заплата, увеличени с хипотетичен процент печалба. Държавата е поела ангажимент да ръководи подпомагането на гражданите в пенсионна възраст от тези в работна възраст. Единственият необложен доход в случая би бил този процент печалба. Но тези изчисления би трябвало да са направени от държавата и пенсионерите да получават чистите си обезщетения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
не ти е ясна концепцията за пенсиите видно.тая пенсия хората не я получават като доход от държавата.това са техн, изработени и вече обложени с данък пари, заделени във фонд точно с цел да ги получат хората като пенсия, пен-си-я, не заплата, не хонорар а пенсия, следиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 14
Mesoiadess
преди 9 години
Всички доходи трябва да се облагат независимо дали са пенсии или не .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още