IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли нужда Гърция от трети спасителен заем?

Достъпът на страната до дълговите пазари няма да ѝ е достатъчен да се справи с финансовия си дефицит, смятат анализатори

14:20 | 18.07.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли нужда Гърция от трети спасителен заем?

Завръщането на Гърция на дълговите пазари не успява да убеди инвеститорите, че страната ще се справи и без нов спасителен заем, пише Bloomberg.

Шестима от 10 икономисти смятат, че южната ни съседка ще има нужда от нова финансова помощ от Тройката кредитори, след като Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че държавата ще отчете финансов дефицит от 12,6 млрд. евро през следващата година.

„Възможността на Гърция да набере средства за запушването на тази дупка не е достатъчна“, коментира икономистът в Sunrise Brokers Джанлука Зилио. „Рано или късно европейските ѝ партньори ще трябва по някакъв начин да посрещнат финансовите нужди на Гърция, докато тя не си осигури стабилно и достатъчно широко участие до пазарите“, каза той.

Гръцките държавни облигации се изстреляха, след като страната предприе най-голямото преструктуриране на дълг в историята, което почти не я извади от еврозоната, но ѝ предостави достъп до пазарите два пъти през тази година, на които страната пласира 3 и 5-годишни ДЦК на обща стойност от 4,5 млрд евро.

Гръцкото правителство дори успя да преобърне баланса на публичните си финанси и да оперира при бюджетен излишък, преди да настъпи срокът за плащане на лихвите по заемите. Финансовите ограничения, чрез които това беше постигнато обаче, задълбочиха кризата, като лишиха страната от една четвърт от производството ѝ и предизвикаха недоволство от спасителната програма. В резултат на това министър-председателят Антонис Самарас неколкократно заяви, че Гърция няма да има нужда от нов спасителен заем или ново затягане на коланите.

Някои икономисти обаче не са съгласни с гръцкия премиер. „Гърция ще има нужда от поне още две години преди да постигне независимост на бюджета си“, коментира стратегът в Royal Bank of Scotland Майкъл Михалидис. „МВФ ще продължи да предоставя средства по програмата, а Гърция така или иначе ще трябва да мине тримесечни проверки на състоянието на дълга ѝ от Фонда“, каза още той.

Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че гръцкият публичен дълг ще достигне 177% от БВП през тази година.

Финансовият дефицит също ще бъде сред факторите, на които Тройката ще обърне внимание, когато оценява гръцката икономика през септември. Един от възможните начини за преодоляването му е чрез използванетп на 11,5 млрд. евро, останали от спасителните заеми, които бяха заделени за рекапитализация на банките в страната, смята анализаторът в Nomura International Лефтерис Фармакис.

Тройката отхвърли исканията на Гърция тези средства да бъдат използвани за други цели, посочвайки нуждата от буфер, но управителите на фонда Hellenic Financial Stability Fund, който управлява парите, заявиха, че позицията на кредиторите може да се промени. Гръцките банки едва ли ще имат нужда от средствата, след като бъде извършена проверка за качеството на активите им и приключат стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) през октомври, изтъкват те.

„Трети заем, освен ненужен, би бил и политически опасен“, смята Фармакис. „Част от буфера трябва да бъде достъпна след проверката на активите, така че с малко допълнителни емисии на дълг през 2015 г. страната би трябвало да успее да преодолее финансовия дефицит“, посочи той.

Икономистите очакват гръцката икономика да излезе от рецесията през тази година и да се разшири с 0,2%. Потребителските цени обаче падат в продължение на 16 месеца и няма изглед за вдигането им поне до 2015 г., което затруднява изплащането на дълга, отбелязват експертите.

„Гръцката икономиката показва признаци на възстановяване, но е прибързано да се дават оценки за връщане към нормалността“, каза икономистът в Oxford Economics Оливър Салмън. „Очаква се цените да започнат да се покачват през 2015 г., но борбата с инфлацията ще остане на дневен ред, което ще ограничи възможността изплащането на дълга да бъде облекчено от инфлацията“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 0
santayana
преди 9 години
586,08 Х 14 ЗАПЛАТИ, НЕСЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ, СРЕДНО 683,76/месец 634,91 Х 14 ЗАПЛАТИ, НЕСЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ, СРЕДНО 740,72/месец 692,63 Х 14 ЗАПЛАТИ, НЕСЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ, СРЕДНО 808,06/месец 750,35 Х 14 ЗАПЛАТИ, НЕСЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ, СРЕДНО 875,40/месец -------------------------------------------------------------------------------------- 644,70 Х 14 ЗАПЛАТИ, СЕМЕЕН БЕЗ СТАЖ, СРЕДНО 752,15/месец 693,52 Х 14 ЗАПЛАТИ, СЕМЕЕН С 1 ТРИЛЕТИЕ СТАЖ, СРЕДНО 809,10/месец 751,24 Х 14 ЗАПЛАТИ, СЕМЕЕН С 2 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ, СРЕДНО 876,44/месец 808,96 Х 14 ЗАПЛАТИ, СЕМЕЕН С 3 ТРИЛЕТИЯ СТАЖ, СРЕДНО 943,78/месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
rover
преди 9 години
В Гърция реформи на практика няма. Всеки опит за промяна на статуквото се блокира от гражданите с помощта на държавната администрация. Например съкратените масово съдят държавата и съдебната система присъжда в полза на ищците. Гърците смятат,че Европа е длъжна да продължава да ги храни. Ненапразно реват за репарации от ВСВ и други подобни глупости. Не знам къде ще му излезе края. Европа явно гледа да ги крепи, доколкото е възможно, за да не се засилват центробежните сили в Евросъюза, ама май нищо повече от това. Ако някой не помни, Тройката ги заряза преди време и то не за първи път. Заряза ги поради това, че практически резултати няма, а само се надува свирката и се демонстрират разнообразни симулации. Някои форумни *** обясняват, колко са велики гърците в сравнение с българите. Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Ами ако продължават да не си плащат данъците и политиците да крадат ще имат нужда и от трети и от четвърти и от ти спасителен план Докато им писне на спасителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Ами нормално, като БВП-то им се свива, при това чувствително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
Patilan
преди 9 години
През 2009, дългът им е 137%През 2014, ще бъде 177%Когато фактите говорят и бог мълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
ert
преди 9 години
Добре де, нали са ни съседи?Дайте и ние да се включим в помагането, не само да стоим отстрани и да гледаме самодоволно от нашия си остров на стабилитета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още