IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската UBS доближава 2 трлн. долара активи под управление

2013-та е била добра за сектора, най-големите компании за управление на клиентски активи са постигнали среден ръст от 11,3%

13:07 | 17.07.14 г. 2
Швейцарската UBS доближава 2 трлн. долара активи под управление

Швейцарската банка UBS е успяла да постигне впечатляващ ръст от 15,4 на сто за година в бизнеса си с управление на клиентски активи и към края на 2013 година те вече са доближили колосалната сума 2 трлн. долара, пише CNBC.

Към момента финансовата институция управлява активи на клиенти на стойност 1,96 трлн. долара и ако продължава да се развива по същия начин, скоро ще стане първата банка, прехвърлила границата от 2 трлн. долара под управление, показват данни на Scorpio Partnership.

Данните са от ежегодния индекс Global Private Banking, който се изготвя от Scorpio на база на представянето на над 2000 финансови инстицуции.

Това би донесло „промяна в мащаба на управлението на активи глобално“, посочват от анализаторската компания.

Като цяло, през 2013 година 25-те най-големи по размер на управляваните клиентски активи банки са постигнали среден ръст от 11,3 на сто. Заедно, тези компании управляват около 78 на сто от активите в сектора. Това е увеличение с около процент спрямо 2012 година, посочват от Scorpio.

В по-широк план – на база всички участници в класацията, увеличението на активите е средно 19,7 на сто. Авторите на изследването посочват, че 2013-та е била добра година за сектора, като общият размер на активите под управление е скочил до 200,3 трлн. долара – с 18,5 трлн. долара повече от 2012 година.

Тазгодишната класация предлага значителни размествания.

На второ място по клиентски портфейл е Bank of America Merrill Lynch с активи под управление от 1,86 трлн. долара. Третото място е за Morgan Stanley – 1,45 трлн. долара. През 2013 година двете финансови институции са постигнали ръст на активите под управление от съответно 12,5 и 17,5 на сто.

Френската BNP Paribas и германската Deutsche Bank са се изкачили с по една позиция, докато британската HSBC е слязла на осмо място, показва класацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 9 години
Хм ... Иван Костов ще го спаси, стига да му позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Тва ако думне, и Бойко не може да го спаси ей :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още