IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григорий Вазов: В университета трябва да се влиза трудно и да се излиза трудно

Студентите, университетите и бизнесът говорят на различни езици, защото няма кой да ни обедини, смята ректорът на ВУЗФ

08:55 | 22.03.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Григорий Вазов: В университета трябва да се влиза трудно и да се излиза трудно

На един език ли говорят теорията и практиката? Поднасят ли университетите необходимите знания и умения на студентите? Какви са препоръките към бизнеса?

Investor.bg потърси отговор на тези въпроси от участниците в конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“.

Ето какво сподели пред нас президентът и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. д-р Григорий Вазов.

- В последните години много се говори за нарушената връзка и влошената комуникация по оста студенти-университет-бизнес. Как Вие оценявате текущата ситуация – на един език ли се говори вече?

Не, наистина езиците помежду ни са различни. Няма кой да ни обедини. Очаква се университетите да го направят, но и бизнесът трябва да излезе от постоянно насажданата „мантра“ за „виновните университети“, които не произвеждат това, което иска бизнесът.

Разбира се, може да се потърси основание във въпроса дали е прав бизнесът за подобно обвинение към университетите. Но има и друг, не по-малко основателен въпрос: Какво е направил от своя страна бизнесът за университетите?

Може би е прекрасно да получаваш продукт, в който не си инвестирал нищо, и друг да ти е виновен за някои „кривици“. Ако искаш конкретен продукт, с конкретни качества, трябва да вложиш, да инвестираш.

- Мит ли е твърдението, че университетите не претендират да поднасят готови знания на обучаващите се, а по-скоро тяхната роля е да ги подготви за кариерното им развитие и личностното им израстване?

Не бих казал, че отговорът е в едната или в другата крайност. Мисля, че задачата на университетите е класически ясна: да изградят онзи бъдещ специалист (експерт, мениджър, архитект, инженер), който, с придобитите фундаментални и креативни познания, да помага на обществото да се движи напред.

- Лесен вход в университета и труден изход или труден вход и лесен изход?

В университета трябва да се влиза трудно и да се излиза трудно.
 
- Какви препоръки бихте отправили към бизнеса?

Бизнесът да поддържа пряка връзка с образованието; да инвестира, за да може университетът да подготви конкретни специалисти за конкретна корпоративна култура.

На връзката между образованието и бизнеса е посветена и предстоящата конференция „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”. Организатори на събитието, което ще се проведе на 24 март в София, са Bulgaria On Air и Investor.bg, в сътрудничество с Bloomberg Television.

Конференцията се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Регистрирайте се за участие в конференцията тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Григорий Вазов не беше ли племенника на Иван Вазов>?Нали той имаше изявления официално, гледах го преди години, та той си е масон!.............................Някой тук каза, че е комунист!Улучил е в десятката! Това е комунизма, идеята добра, изпълнителите кариеристи, масони, предатели, еднодневки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
За "абсолютната фантазия".....Имам познат сърбин, дъщеря му учи в калифорния за медицинска сестра на пълен сколаршип/ стипендия!Условието е 6 години след това по разпределение, като могат да я разпределят и към войската!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Защо в Америка никъде не ходят "настрани"!Първо, ако си теглил заем, трябва да го изплатиш, а това е невъзможо ако идеш в друга страна, защото няма как да изплатиш $200 000 американски заем за медицина/ с българска заплата.Ако тати и мама са ти платили образованието, пак няма да "мърдаш" от Америка, защото само тази система познаваш.Българите обаче, имат знания и не се страхуват да излязат навън, защото и са кадърни, а и заплащането е по-добро.Така, че от тел няма нужда, политиката на заплащане и заемите, тя е телената ограда, която в САЩ да речем не се вижда.А у нас, вместо телена ограда има желязна вила, която те блъска да излезеш от страната1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 10 години
проблема не е само в работодателите и университетите,то си започва с работодателите и средното и основното образование и завършва с университетите. От кандидатстуденти и студенти,които влизат примерно в технически вуз с матура по литература как да се направи грамотен инженер, след като буквално не могат да решат задача от типа " ако 6/х=18/6 - на колко е равно Х"???? А и във вузовете вече се влиза масово за диплом, а не диплом за образование със знания. От 20 студенти най-много 2-3 да имат някакъв интерес да научат нещо, другите са "присъствие в час с чат в нет" за жалост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
johndaniels
преди 10 години
айде тоя комунистически *** да не се изказва - нито разбира от финанси, нито от бизнес направи университет за да взема парите на хората а това което предлага не е кой знае какво писна ми от комунисти дето сега са големи бизнесмени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
Напълно съм съгласен с Longin!В университетите трябва да се влиза ЛЕСНО и да се излиза ТРУДНО! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
:) тука всички са "инвеститори" - напъват се да делят държавната баница . Мноооооооо му разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
"държавата трябва да им поеме всички разходи по време на следването с условието 10 години след това да практикуват професията си само в България"абсолютна фантазия ! И как "държавата" ще наложи условието ? С бодлива тел и вишки по границите :) тоя филм вече сме го гледали , и не свършва добренаправо ме изумяват тия коментари в Инвестор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Българският бизнес просто не си струва. Нито продъкцията му е кой знае каква, нито работещите в него са кой знае колко доволни. Българският бизнес е виновен за емиграциата на българи в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
"то никой няма да може да си позволи да учи."Ама никой-никой? а какви са тия люде дето купуват втори че и трети апартамент в Сф или областния град - за "детето като стане студент"; щото не са малко тия ... а има и обратния случай - хора ( далеч под средна класа, при това избиратели и наБСП) - продават втори апартамент - за да може детето да се изучи - но къде ? Англия или Германия??? Е кво е това?? Най възвръщаемата инвестиция (много по разумна от "недвижимите имоти " , хиляди проценти) - българина отдавна знае това - но в икономиките на Западна Европа! Ми защото просто тук няма качествена услуга...И ако искате държавата да засилва своята роля - вместо да я намалява - няма и да имамислете малко, все пак сте в икономически сайт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още