IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: Правителството изпомпва ликвидността от системата

Национализацията на предприятия е грешна стъпка, коментира икономистът

08:35 | 29.01.14 г. 4
Георги Стоев: Правителството изпомпва ликвидността от системата

Поредното емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК), осъществено преди дни, е още една стъпка в изпомпване на ликвидността на системата, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Стоев.

По думите му правителството започва да се държи като голям играч с големи плащания и се превръща в много активен участник на пазара.  Според него годината ще бъде предизвикателна.

Той подчерта от една страна политиката е последователна, доколкото има очакване от банките и играчите на пазара да се търси финансиране. В този смисъл няма изненада в решенията, които се случват в началото на годината.

„Но обстоятелствата са различни и моята препоръка към правителството винаги е била да няма твърде високи очаквания за ликвидността, с която могат да го финансират банките“, коментира Стоев. Той припомни, че само за 2014, управляващите трябва да си осигурят 2.270 млрд. лева за плащания по падежиращи емисии държавни ценни книжа.

Икономистът подчерта още, че ревизията на бюджета в края на миналата година е трябвало да бъде направена през призмата на разходната част, не през приходната.

Според управляващия съдружник в Industry Watch национализацията на предприятия е стъпка в грешна посока. Той подчерта, че се надява това да е реторика за част от електората на управляващите, а не реално намерение.

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че държавата ще купи "Химко" за 50 млн. лева. Впоследствие бившият икономически министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев остро осъди намерението с думите, че "Химко" няма гара, ТЕЦ и друга инфраструктура, необходима за работата му.

Добрев подчерта още , че не по-малко безумна е идеята за платена национализация на "Ремотекс" Раднево.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Стоев, ако не бяха зърнарите, сега нямаше да се тегли този заем. Миналата година по това време Дянков отказа да им плаща предсрочно, и в резултат беше уволнен. Прави си сметката какво им е лобито. Иначе вече прекалено се спекулира на тема дългове. Ясно е, че този краткосрочен дълг ще бъде върнат след като ЕС ни възстанови парите след няколко месеца. Ако целта на спекулациите е да се покачат лихвите по предстоящото излизане на външните пазари, разните му там Индъстри уоч и ИПИта не са познали, щото инвеститорите не ги четат. Ако четат някого, това са разните там кредитни агенции, макар че и те не цвете за мирисане. Впрочем, от днес са подновили договора с Fitch :)За кой ли път казвам, че в управлението на финансите не са проблемите на БГ. Другаде са, ама явно ще продължим да слушаме глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Разбраха го много добре.Не се бъркай!Бавно и методично унищожават заплахата от конкуренция и отнемат на българина всяка друга възможност за реализация освен в държавното им корумпирано блато.Те не искат нито нормална икономика, нито конкуренция, нито интелектуален български народ. Искат само промити мозъци, които чакат само на това, което държавата може да направи за тях и прехвърлят вината за всичко лошо на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Как не го разбраха другарите: Колкото по-малко се меси правителството в икономиката - по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
Преди беше масова приватизация, сега- "масова" национализация (добре, че не съвсем), а накрая- пак ние ще го ядем...големия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още