IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия излиза от спасителната програма без да е изпълнила мисията си

Банковата система на задлъжнялата страна не е в добро здраве, а правителството продължава да няма план за икономиката

17:30 | 12.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ирландия излиза от спасителната програма без да е изпълнила мисията си

Ирландия ще е първата страна членка на еврозоната, жертва на финансовата криза, която ще излезе от спасителната си програма на стойност 85 млрд. евро. Това ще се случи тази неделя, пише CNBC. Но може и да се наложи да почакаме малко, тъй като по всичко личи, че няма да се случи чак толкова скоро.

През последните три години страната разчиташе на спасителните заеми на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), както и на помощта на съседите ѝ.

За това време ирландското правителство въведе строги мерки за икономии и направи щателен преглед на банковата система, която сломи икономиката на страната. Последният от спасителните заеми страната получи по-рано тази година, но сега тя ще трябва да плаща по свой начин.

Има няколко основни причини, поради който Ирландия няма да излезе спокойна, както би искала.

Първо, страната все още е под покровителството на "тройката" кредитори – МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Дъблин ще бъде поставен под "засилено наблюдение", докато не изплати 75% от дълговете си – процес, който ще отнеме години.

Второ, банковата система също не е в цветущо здраве. Наскоро приключилият пълен преглед на балансите на спасените банки Bank of Ireland, Allied Irish Banks и Permanent TSB, изготвен от Централната банка на Ирландия, показа, че и трите не са формирали достатъчно провизии за лоши кредити. Почти една трета от ипотеките са в просрочия, въпреки че темпът на растеж изглежда се забавя.

Трето, ирландското правителство все още не е обявило плановете си за развитието на икономиката след края на спасителните заеми.

Четвърто, и може би най-важното, страната все още е зависима от действията на ЕЦБ. Централната банка може да реши, че ще наложи мерки, с които да спре по-слабите банки да купуват от облигациите на страните от периферията на еврозоната. Как? Като накара тези банки да държат повече капитал за облигациите. Както казва в интервю за вестник Financial Times членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Питър Прат, доходността по ирландските облигации отново може да се разтресе.

Ирландия излиза от спасителната програма без допълнителна кредитна подкрепа от тройката и с ликвидни резерви от 21,5  млрд. евро, което е прецедент спрямо другите подпомагани страни от еврозоната – Гърция, Португалия, Испания и Кипър.

Реалният индикатор, който ще каже дали Ирландия е излязла успешно, отново ще бъде доходността по държавните ценни книжа, т.е. цената, която страната трябва да плати за своя дълг, както и колко силно инвеститорите ще вярват, че ЕЦБ ще продължи да подкрепя Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
По-добре да научат малко Китайски и да чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още