IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукан Луканов: Има чисто българска криза, която спъва родното производство

Правителството ще си е свършило работата, когато създаде условия за наемане на нови работници и повишение на заплатите, смята мажоритарният собственик на Арома

08:35 | 11.10.13 г. 15
<p>
	Председателят на Съюз &quot;Произведено в България&quot; и собственик на Арома АД Лукан Луканов Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Председателят на Съюз "Произведено в България" и собственик на Арома АД Лукан Луканов Снимка: Investor.bg

Вчера бе открит новият завод на Арома АД - компанията разширява производствената си база с нов завод, като изпълнява всички критерии на стандарта "Добри производствени практики" (GMP). Инвестицията в новия завод на българската компания възлиза на над 14 млн. лева. Новата фабрика на фирмата отговаря на последни стандарти за качество на продуктите, съобразено с нейни бизнес партньори в Европа - главно от Великобритания, Германия и Финландия.

Разговаряме с председателя на Съюз "Произведено в България" и мажоритарен акционер на Арома АД Лукан Луканов за бизнес средата, за възможностите пред малките фирми, за конкурентоспособността им и обозримите перспективи пред българските производители. Луканов коментира и бъдещето на малкия и среден бизнес у нас, като даде оценката си, за работата на новото правителство по отношение стимулирането на бизнеса.

- Господин Луканов, как бихте определили ситуацията с българското производство към момента?

Като много тежка. За съжаление последните години показват, че тенденцията в българското производство е към спиране и затваряне, при това на водещи родни предприятия. Има си причини за това и те не са само световната икономическа и финансова криза. Има чисто българска криза и проблеми, които спъват и убиват българското производство.

Не случайно ние от Съюз „Произведено в България“ успяхме да вкараме в устата на политиците проблематиката на малкия и среден бизнес. За всички е ясно, че без малък и среден бизнес, без производство, държавата ни няма как да реши социалните си проблеми, които са свързани с ниските възнаграждения и високата безработица.

Трябва да се направи това, което бе направено в Европа. Още в зората на кризата през 2008 година Европейската комисия гласува с участието на България Small Bussines Act, или така наречения акт за малкия и среден бизнес, в който е предвидена една огромна програма за облекчаване на малкия и среден бизнес. С нейна помощ малките фирми в Германия, Франция, Италия и Англия оцеляха.

У нас никой не беше чул до миналата година за участието на страната ни в този акт. До този момент държавата ни беше пасивна. Никой дори не беше чел този акт, съответно не бяха дадени преференции за малките и средни предприятия. Съответно те започнаха да затварят.

Мерките са в три посоки – административно-бюрократичната тежест, в това число не само лицензионни режими, финансирането и пазарите. Това са трите групи проблеми, които унищожават българското производство. Унищожават го, защото държавата е тази, която трябваше да се възползва от този акт и да създаде условия, за да могат инициативните хора да започнат да инвестират и да произвеждат.

- Какво е мнението ви за мерките, които новото правителство взе за намаляване на бюрократичната тежест?

Аз ги адмирирам. Не само това правителство, ние ще адмирираме всяко едно правителство, което успее да разреши въпроса с административната тежест, защото тя наистина спъва. Ние можем да адмирираме това правителство и за друго - те направиха някои стъпки, които отдавна бяха отлагани.

- Кои например?

Например, когато говорим за ДДС. ДДС у нас се плаща при издаване на фактура, а ние отдавна настоявахме да бъде на касова основа. Ние отдавна настоявахме да се превежда при плащането, тъй като у нас има много голяма междуфирмена задлъжнялост. Ето те решиха, че от 1 януари 2014 г. това нещо ще започне да действа за малки предприятия с оборот до 500 хил. евро, което е една много сериозна стъпка.

Другата сериозна стъпка е, че от 1 януари ДДС кредитът вече няма да бъде отказван, заради поводи, че някой по веригата е направил злоупотреби. Това го говорим от 10 години вече и никой не го бе направил досега. Освен това се задейства и гаранционния фонд към Българската банка за развитие, което е изключително полезен ход, защото този фонд позволява усвояването на парите по европейските програми.

Без него фирмите не могат да получат кредит, защото не могат да осигурят обезпечения на банките. Ето това са реални стъпки. Ние ще аплодираме не само това, но и всяко следващо правителство, което незабавно въведе стимули за малкия и среден бизнес.

- Каква е вашата оценка, спрямо мерките по време на ГЕРБ?

Предишното правителство аз не си спомням да е предприемало каквото и да било по отношение на малкия и среден бизнес. Бившият финансов министър Симеон Дянков беше човекът, който с абсолютна сигурност, може да влезе в историята като убиецът на българския бизнес. По негово време чувалът се тупаше, докато и прахта се изтупа.

- Как според вас българските фирми могат да повишат своята конкурентоспособност?

Това е сложен въпрос. Конкурентоспособността на българските компании отново зависи не само от това дали те инвестират и купуват машини, дали стават по-производителни. Конкурентоспособността на родните фирми дори може да се обвърже с Европейския съюз, защото ще кажа само 2 факта.

Субсидиите на нашите ферми и на фирмите от преработвателната промишленост са в пъти по-малки от тези на западните компании. Лихвите по кредитите и финансирането ни е отново 2-3 пъти по-скъпо отколкото на една френска или немска компания. Само тези фактори са достатъчни, за да се прецени, че има фактори, които са извън възможностите на нашите компании да стават  все по-конкуренти.

Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 2
king
преди 10 години
Субсидиите на нашите ферми и на фирмите от преработвателната промишленост са в пъти по-малки от тези на западните компании. Лихвите по кредитите и финансирането ни е отново 2-3 пъти по-скъпо отколкото на една френска или немска компания._ И после искаме да имаме производство и да сме конкурентноспособни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 13
king
преди 10 години
Бившият финансов министър Симеон Дянков беше човекът, който с абсолютна сигурност, може да влезе в историята като убиецът на българския бизнес. По негово време чувалът се тупаше, докато и прахта се изтупа.-За това България е като изтупан брашнен чувал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
Дан
преди 10 години
Георги! Ти наистина имаш имплант, ама за жалост май са ти го пернали на мястото на мозъка. И много му малка оперативната памет - колкото да събере само пет изречения текст, дето ги пляскаш под всяка статия. Поне ъпдейтвай от време на време, че да има връзка с другото дето пишат Ората без импланти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 10 години
na sa6toto adress4e e i "non profit organizatsiata" na Andrei Rait4ev!!?? Ni6to lo6o nali???http://***.ngobg.info/bg/organizations/4355-%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BF-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%88%D1%8A%D0%BD%D1%8A%D0%BB-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82.html#w kwalifikazia - perfektno gowore6t russki, zaekwa6t na angliiski - e tuk padnahme s jena mi da se smeem.. eto i link..http://spb.bg/index.php?modul_type=article&id=61
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
mick
преди 10 години
По въпроса за касовото плащане на ДДС - това няма ли да увеличи още и без това голямата междуфирмена задлъжнялост?Защо не се направиха промени, така, че тези които бавят плащания на фактури да се разбързат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
Toranaga
преди 10 години
http://***.spb.bg/bg/article/67/%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B1.htmleto gi krassawzite, deto reklamirat balgarskoto. Wseki da si naprawi izwodite!!! wijte kwalifikaziite na uprawiteniat savet :-) :-)Az li4no 6te deistwam taka - koito 4lenuwa w tozi "съюз" - niama da mu kupuwam stokite.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
Този щатен агент на ДС - Лукан Луканов, защо ли не се скрие накъде , а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
Toranaga
преди 10 години
Ние в нашия съюз сме заложили на една кампания, която преговаряме с правителството и медиите - Избирам българското.Iska da kaje v moiat съюз - za nikoi ne e taina koi e organizatora i benefizienta!!! Allooo Lukanov - tipi4en primer za nagal BG businessmen!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
Toranaga
преди 10 години
"Small Bussines Act" - zatowa li razdeli "Aroma" na 3 firmi - za da moje6 3 pati da izmekiari6 subsidia!! Eto zaradi takiwa kato tebe, deto otpisswat "Ar. Cosmetics" na 1/3 ot aktivite i pla6tat minimalna zaplata niama prokopsia.Sled tazi zakonna krajba az we4e ne kupuwam ni6to ot "Aroma".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
само 6г! - от тогава е централизирано! - преди това отделно спорадично според настъпани по-високи интерси, но НЕ централно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още