IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

От ЧЕЗ подчертават, че спазват българските закони и оказват пълно съдействие на проверяващите органи

21:43 | 16.03.13 г. 62
Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет*

Върховната административна прокуратура (ВАП) е препоръчала лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет, съобщи в ефира на bTV главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че прокуратурата започна проверка и в трите електроразпределителни дружества в края на февруари. Още тогава Цацаров изрази мнение, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е упражнила достатъчно контролни действия върху предприятията.

Днес той потвърди съмненията си и каза, че енергийният регулатор “не е действал като регулатор, а като регистратор”. „Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия. Установено е, че ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи, въпреки масовите оплаквания на граждани”, поясни той.

В следствие от прокуратурата са отправили две предложения - да се осъществят административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано нарушение и лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет.

“Впечатление на прокурори и данъчни направили и множество разходи, безкритично одобрявани от ДКЕВР. Налага се като извод, че ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор. Резултатите в ЕРП-тата могат да ни насочат към самия орган, т.е. ДКЕВР”, каза още Сотир Цацаров.

Регулаторът се съобрази с искането на бившия премиер Бойко Борисов и започна процедурата по отнемането на лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД още в средата на миналия месец заради 17 акта за нарушения на компанията. Още тогава прокуратурата се обяви в подкрепа на такава процедура.

Дни по-късно от компанията изпратиха становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза и отхвърлиха доводите на регулаторния орган като неоснователни.

В тази връзка от ЧЕЗ изпратиха заявление до медиите, в което посочват, че са спазвали, спазваме и ще продължат да спазват законите на България и на всички страни, в които работят.

Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Няма никакви трагедии, ако бъде отнет лицензът. Токът не се движи по хартийки с подпис и печат, а по жици, които са проведени и не се интересуват от собствеността.А чехите ще поподсмърчат, ще помрънкат, па ще си издействат нов лиценз или ще продадат преносните си мрежи на следващия. Никой няма да им посяга на собствеността, а на възможността да реализират неправомерни и неуравновесени печалби.-Друг въпрос, как ще се процедира с разходите и приходите, формирани за периода на безлицензие. Дали пък, после с тях, няма отново да бъдат натоварени отново клиентите и това да послужи като основание за /поредното/ повишаване на цените?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 6
jelenski
преди 11 години
бла-бла наистина. това стана като бойковият фарс -"до края на деня лиценза на чез ще бъде взет". взеха ли го - не. само герб ръсеха популизми в национален ефир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 0
993
преди 11 години
"Прокуратурата препоръчва лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет" Доста лошо! Прокуратурата не е институцията която да казва или да препоръчва! Тя казава и доказва има ли виновни или не. Когато има осъдени, тогава може да казва каквото и да било! ДЕКВР е агенцията имаща правомощията да отнеме лиценза, но както прокуратурата правилно е "забелязала", ДЕКВР е абдикирала от функциите си! Прокуратурата може и има правомощията да провери защо! Другото е бла-бла. ЧЕЗ нямаше да си позволи да признава такива и онакива разходи без "благословията" на ДЕКВР. В този смисъл те закон не са нарушили!Нека Цацаров провери защо ДЕКВР са реагирали толкова "странно" и "дружески" и какво е спомогнало за това... ;-) Не знам дали прокуратурата знае, че ЧЕЗ е публична компания и какво техните бла бла причиняват на цената на акциите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Ти, обаче ще кажеш: ама някои няма да искат!Е, точно това се опитвам да ти обясня: проблемът ти в случая не 'топлофикация', а сградата в която живееш и където тръбите минават през всяко жилище! И това, колкото и странно да ти звучи е предмет на закона за етажната собственост!"Именно!!!! ЗАКОНА пречи! Т.е можеш ама друг път! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Вместо да иронизираш 'когенерацията', като твърдиш че едва ли не 'отвеждала CO2 в орнажерии' прочети за какво иде реч.Но пак повтарям: това е технически въпрос, който в този моабет е странична тема!ФАКТИЧЕСКИ, цените на парното и газта са изравнени м/у една частна фирма и една общинска(системно източвана).Никой не ти пречи да се откажеш от топлофикацията! Събирате се всички комшии, решавате и изключвате парното!Ти, обаче ще кажеш: ама някои няма да искат!Е, точно това се опитвам да ти обясня: проблемът ти в случая не 'топлофикация', а сградата в която живееш и където тръбите минават през всяко жилище! И това, колкото и странно да ти звучи е предмет на закона за етажната собственост!Израснал съм в такъв блок и аз самия съм сърбал попарата на топлофикация, сега живея в жилище с индив. топломер на входа, така че и двата случая са ми пред очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
То много хубаво таз газификация , но в номента при тази цена на газта тя е тотално не конкурентна на топлофикация и ел. енергията . В момента е конкурентна само на дизела и затова навлиза основно в общински и държавни учреждения - може и това да е идеята , знам ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Та да заключа това че никой вече няма да продава евтина енергия, дори и тя да му е евтина.Затова ако искаме евтин ТЕЦ трябва да намерим начин сами да си произвеждаме горивото за нея, а не да разчитаме на доставки отвън.Имаме БАН от 1911г. и ежегодно ги заливаме с едни пари срещу които не съм много наясно какво получаваме. Защо не вземем да подгоним феодалните старчета от БАН с идеята да намерят начин сами да си произвеждаме евтина енергия за обществени нужди? Иначе няма да видят никакви субсидии повече. И някакъв разумен срок да им дадем.Ако не се справят - вън от БАН и да се оправят в частния сектор както намерят за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 16 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Само за протокола да отбележа - от "платените" 429 млн. лв. данъци, колко са ДДС ? Това ДДС го плащат не ЧЕЗ, а го плаща БЪЛГАРСКИЯТ данъкоплатец. С ЧЕЗ или без тях, този данък ще се плаща. Колко печалба реализираха ЧЕЗ и колко дивидент раздадоха, та да са платили данък печалба - ако изключим последната година с 47 млн печалба, от която са платили10%, за останалите години се крие една голяма 0-ла. Какви други данъци са платили, може ли да уточнят в разбивка по години. Да знаем ***, колкод анъци е платил "великият" чуждестранен инвеститор... Също ако може, колко са били работните места преди и сега... Също и с колко е нарастнала заплатата, като се изключат разходите за заплати на мениджмънта на дружеството. Все едни такива интересни въпроси, които биха ни осветлили за народополезната им дейност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
ТЕЦовете в доста големи градове в развитите държави вече 15-20 години работят от специален метан, който се добива от сметищата. А сметищата са оформени като големи покрити помещения. При разлагането на органични отпадъци така или иначе този метан се отделя в атмосферата. Едни умни хора са решили да го събират и да го използват като евтино гориво. Лично аз си спомням как през 2000 г. шведското правителство прие 15 годишна програма, която да намали зависимостта на Швеция и нейните граждани от изцяло внасяния и поскъпващ петрол. Даже публично направиха декларация че ще са първата страна изцяло независеща от петрол. Не знам дали успяха да са изцяло независими но съм виждал инсталациите им благодарение, на които всички общински сгради, детски заведения и училища се отопляват БЕЗПЛАТНО.Вносният газ беше модерен и евтин преди повече от 12 години. Вече не е.Чак след това се нареждат когенерацийте и други подобни нововъведения, които да повишават ефективността на един ТЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
...Искат част от нея да им я плащат комшиите. Ако трябва да си платят цената то тя ще им излезе в пъти по скъпа от алтернативите. Затова имат интерес плащането да е споделено. Наглостта в случая е, че именно тия които са принудени да споделят цената са наричани КРАДЦИ и то наричани така от тия, чиято цена е намалена за сметка на ПРИНУДЕНИТЕ да....плащат за услуга която НЕ ЖЕЛАЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още