IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роднини на Гьобелс са прикрити милиардери в Германия

Инвестираме глобално и ако става въпрос за 500 млн. или 3 млрд. долара, на кого му пука, коментира директорът на фонд, който управлява активите на семейството

20:30 | 28.01.13 г. 1
<p>
	Джоана Кванд, един от&nbsp; основните акционери на BMW. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джоана Кванд, един от  основните акционери на BMW. Снимка: Ройтерс

През пролетта на 1945 г. Харалд Кванд, 23 годишен офицер от германската бойна авиация Luftwaffe, е пленен от съюзническите войски в либийското пристанище Бенгази. Скоро след това младежът получава прощално писмо от майка си Магда Гьобелс, жената на нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс, пише Bloomberg.

Писмото потвърждава новината, че на 1 май Магда се самоубила със съпруга си, след като преди това е отровила 6-те си деца с цианид в бункера на Адолф Хитлер в Берлин.

Кванд - единственото оцеляло дете от първия брак на Магда Гьобелс - е освободен през 1947 г., а 7 години по-късно той и своя полу брат Херберт получават в наследство индустриалната империя на баща им Гюнтер Кванд. Двамата братя поемат бизнеса, който произвежда карабините Mauser, както и противовъздушните снаряди за военната машина на Третия райх. Техните най-ценни активи обаче се оказват дяловете им е автомобилопроизводителите Bayerische Motoren Werke AG (BMW) и Daimler AG.

Двамата братя не са между живите от десетилетия, но вдовицата на Херберт Джоана Кванд, на 86, и децата й Сузана Клатен и Щефан Кванд днес са основните акционери на BMW.

В същото време дъщерите на Харалд Кванд – Катарина Гелер-Хер на 61, Габриеле Кванд на 60, Анете-Ангелика Мей-Тиес на 58 и Колийн-Бетина Розенблат-Мо на 50 се опитват да останат извън медийното внимание.

След смъртта на майка си Инге през 1978 г. четирите сестри наследиха около 1,5 млрд. германски марки. Те управляват богатството си чрез Harald Quandt Holding GmbH, базирана в Германия семейна инвестиционна компания.

Изпълнителният директор на компанията Д-р. Фриц Бекер коментира, че от основаването на фонда през 1981 г. до 1996 г е била достигана средна доходност от 7%, докато от тогава тя е нараснала до 7,6%.

„Семейството иска компанията да остане частна и това е приемливо за мен“, казва Бекер. „Инвестираме глобално и ако става въпрос за 500 млн. 1 млрд. или 3 млрд. долара, на кого му пука“.

Заедно четирите сестри  и двете деца на починал техен близък споделят състояние от най-малко 6 млрд. долара, което означава по 1,2 млрд. долара на всяка от тях, разкриват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
SPART
преди 11 години
Бащата на Харолд Квант - Гюнтер,е бил собственик на компанията "АФА" (днес "Варта" - собственост на Джонсън Контролс) ,тъй че по логиката на Блумбърг и Варта е косвено на Гьобелсов наследник .....А инфото е твърде старо - от 2009 г и незнайно защо щатските нюзмейкъри са се сетили за него чак сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още