IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се намаляват ли данъци през 2012?

Мненията на водещи икономисти, които коментираха въпроса пред Investor.bg, се различават

14:30 | 05.01.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Да се намаляват ли данъци през 2012?

В края на миналата година министърът на финансите подхвърли идеята, че е възможно до края на мандата на това правителството ставката по ДДС да бъде намалена, по всяка вероятност с до 2 процентни пункта, т.е. от 20% на до 18%.

Идеята беше лансирана с редица условности и беше изрично подчертано, че това може да стане само при определени икономически условия в страната и Европа. Целта е, най-общо казано, да се стимулира икономическата активност и потреблението.

Както е известно, данъците в България са едни от най-ниските в Европа. Има ли място обаче за понижаване на ДДС или друг данък в условията на икономическа криза?

Този въпрос коментираха за Investor.bg водещи икономисти, с уговорката, че се имат предвид икономическите условия към момента. 

Петър Ганев – Институт за пазарна икономика

В условията на икономическа криза общо взето всички говорим за необходимостта от стимулиране на икономиката, заетостта и потреблението. Един от основните начини за това е намалението на данъци. И в зависимост от това, кой данък ще се понижи, би се стимулирало потреблението или заетостта. Но намалението на данъчни ставки води до "свиването" на бюджетните приходи като цяло, затова вземането на решение за по-ниски данъци е трудно.

По тази логика не знам в случая доколко сериозна е идеята за намаляване на ДДС. Но така или иначе не мисля, че още през 2012 г. икономическата обстановка ще позволи този ход, въпреки че това би имало някакъв ефект в посока нарастване на потреблението. Впрочем, ако намалението на ДДС е само с 1-2 процентни пункта, то ефектът върху потреблението ще е слаб, особено ако в същото време действат и фактори, влияещи на повишаването на цените на стоките.  

Според мен в момента по-големият проблем е високата безработица. Така че, ако се мисли за по-ниски данъци, погледът по-скоро трябва да е насочен към намаляване на облагането на труда, т.е. в областта на доходите и осигуровките на заетите. Защото евентуално понижаване на ДДС би съкратило приходите в хазната, с което трябва да се съобразяваме при сегашните условия.

Последна актуализация: 06:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Аз не съм съгласен, че училищата са в окаяно състояние!! Поне не в големите градове. Всичко си зависи от директора и общината! Безплатен Wi-Fi и в момента има, на доста места в София, но на всеки в къщи, едва ли ще има !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
svetlush
преди 12 години
Абсолютно подкрепям идеята за намаляване на осигурителните тежести. Ефектът за националната икономика ще бъде далеч по-голям, отколкото ако се променя плоския данък или ДДС /неефективността по отношение на последния просто е главоломна/. Не виждам лошо бизнесът да получи глътка въздух, пък било то дори само за да облекчи просрочените си задължения. Открай време съм се отказала да се надявам, че дефицитът се топи частично с оптимизиране на административния апарат /все пак е основен електорат/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
С увеличаване ставката на ДДС и намаляване на социалните осигуровки ще облекчи само работодатели и работещи. Останалата част, която всъщност се явява половината население - пенсионери и безработни, те ще понесат удара от увеличаването на ДДС. Безспорно е, че бизнеса трябва да бъде подкрепен, защото от там ще се намали безработицата, от там ще се увеличат заплати и ще тръгнат нещата. Но само това не стига. Трябва да се спре поголовните кражби, далавери и източване на това и онова в икономиката, да се спре контрабандата и корупцията. Хората да разберат, че се печелят пари с труд, а не с друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 12 години
При положение , че цялата социална инфраструктура в тази страна е на нито 60-те годиние , да сенамаляват данъците е най-малкото неразумно . По скоро би трябвало да се приоретизира както това се направи с магистралите и да се дейста смело . Аз имам предложение - вместо намаляване на ДДС-то : ударно инвестиране в училищна инфраструктура ( вярвам всеки от тук пишещите ще се съгласи, че училищата са в окаено състояние ) . Друго предложение : държават да осигури безплатен Wi-Fi в големите градове - така ще стимулира още повече развитието на IT технологиите . Вярвам че ефекта от подобни мерки ще е доста по голям от мижавото намаляване на ДДС с 1 % - да не говорим за доказано вредните ефекти при математическото пресмятане и администриране на данъка . Преди кризата средния размер на ДДС в ЕС беше около 19 % , незнам коко е в момента , но почти съм сигурен, че вече сме под средния за ЕС размер .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
намалянето на данъците като цяло е хубава идея, но монито нещо не е вникал и в тази идея както обикновено.диференцирането на данъка за храни (7-10%) би било много добро социално решение, но трябва да се одобри от ЕС, а това ще отнеме мого време.друго, което убягва на очилаткото е подхода на западна Европа: повишаване на ДДС и снижаване на социалните осигуровки, така индиректно се стимулира местното производство за сметка на вноса. предвид хала на НОИ, мисля, че очилаткото замисля точно обратното като 'стимул' за икономиката.сам си се нарича топ или *** икономист, зависело от английския му акцент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Въвеждането на диференцирана ставка на ДДС е добра идея, която функционира в доста държави. С намаляването на ставката на определени стоки, ще се стимулира съответния сектор. Проблема идва от това, кои сектори да бъдат облекчени. Защото всъщност може да се получи отпушване на вноса и това да не доведе до задвижване на икономиката. Като цяло, намалени ставки се прилагат върху храните и образователните принадлежности. В някои държави и върху обувките и облеклата. За нас би било полезно да се облекти промишлеността, услугите и селскотостопанство. Ще се появи и дупка в бюджета, резервите са ни доста ниски, а при наличие на нова рецесия, вероятността да си финансираме дупката в бюджета с емитиране на облигации може да се окаже сериозен проблем. Другият момент е, че може да се стигне до ограничаване на бюджетни разходи, но къде му е края ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Доста добре казано. Точно поради факта, че намалянето с 1 или 2% няма да се отрази на крайните цени за населението, та да стимулираш потребление по този начин. Друг е въпроса, че ако намалиш цената на родните домати колко от тях ще са наистина родни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
В България размерът на даниците не са решаващ, защото проблемът е, че се работи при заварени условия на конкретна държавна финансова грешка.Поради тази непълноценност, в България продължава да се прилага НЕГОДЕН за лева начин на държавно финансово управление (ДФУ) и се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза. Същият държавен финансов недъг съществува и в другите страни и е особено важната причина за съвременна световна стопанска криза.Дори финансовият министър лично да определя данъци за всеки участник в стопански живот, то той е обречен на неуспех, защото при сегашното собствено държавно финансово поведение съответното правителство е обречено на сигурен политически провал, защото е в Капана на парите и колкото повече работи, толкова по-лоши управленски резултати се получават.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при подобрено нейно ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
vzhekoff
преди 12 години
Т'ва правителство се специализира в производството на нищо-новини. Всеки 3 дена - нова нищо-новина. Първо се скарал Вальо Танов с Дянков - една седмица се говори за туй. После се скарал Дянков с аграрния - пак една седмица нищо-говорене и нищо-неправене. После ББ казал, че давал жълт картон на Дянков - пак глупости в пресата. После щели да намалят ДДС-то - пак ли ? Нали в началото на мандата след командировката в Израел вече веднъж го намаляваха ? После Дянков казал на банките да свалят лихвите - пак нищо говорене. Междувременно Лукойл няма измервателни уреди сума време над срока и нищо, а на дребните бензиностанции им извиват ръцете за едни *** нивомери. Пак междувременно ще променим закона за горите, че да добетонираме Витоша, Рила и Пирин, че на "национално отговорния капитал" досегашното крадене не му е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Yambol
преди 12 години
Вместо да намалят ДДС-то като цяло мисля, че е по-добре да го диференцират. Примерно : за хранителните стоки да е м/у 10-15% (те са предимно българско производство и така ще подкрепят БГ фирмите) , а за всичко останало (техника, цигари, алкохол, гориво) да си остане 20%. Така е в много европейски страни и мисля , че е и по-честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още