IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият ред за производство на ток от ВЕИ - не всички са доволни

Законопроектът за ВЕИ поставя условия за одобрението на проекти за ток от вятър и слънце, но гарантира високи фиксирани изкупни цени на тока за поне 15 години

08:10 | 11.11.10 г. 9
Автор - снимка
Създател
Новият ред за производство на ток от ВЕИ - не всички са доволни

Наскоро Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) представи за обсъждане проект за нов Закон за енергията от възобновяеми източници (вятър, слънце, биомаса, биогорива), в който е обърнато особено внимание на реда, начина и процедурите при изграждане на съоръжения за производство на електроенергия от вятърни и соларни (фотоволтаични) централи.

За разлика от досегашното положение в сектора, вече не всички желаещи фирми ще могат да изграждат съоръжения за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Всъщност един от основните проблеми досега е, че във връзка с либералния режим в тази област заявките за изграждане на централи за ток от ВЕИ са прекалено много главно заради гарантираното изкупуване на тази електроенергия и то на преференциални цени за дълъг период от време.

Също заради либералния режим имаше много фирми, които подадоха предварителни заявки, без да са сигурни, че ще могат да изградят дадената инсталация. Въпреки това Националната електрическа компания (НЕК) или съответното електроразпределително дружество (Е.ОН, ЕВН, ЧЕЗ) бяха длъжни да инвестират в присъединяването на съоръженията с ВЕИ.

С новия закон (ако бъде приет в сегашния му вид) се предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да одобрява всяка година до 30 юни планираните за следващата календарна година максимални електрически мощности, които могат да бъдат предоставяни за присъединяване към електрическата мрежа на обекти за производство на електрическа енергия от ВЕИ по зони на присъединяване, нива на напрежение и видове възобновяеми източници.

Лицата и фирмите, които желаят да изграждат централи за производство на ток от ВЕИ, могат до 30 септември да подават заявления в ДКЕВР, за допустимостта на които комисията ще се произнася до 30 октомври.

Когато обаче общата заявена мощност за дадена зона на присъединяване за допуснатите заявления надвишава определената за тази зона максимална електрическа мощност, то ДКЕВР извършва подбор, като взема крайно решение до 30 ноември същата година.

Съществена новост е изискването производителят на ток от ВЕИ да заплаща за присъединяване на изграждания от него енергиен обект при сключването на предварителен договор за присъединяване цена в размер на 25 000 евро за всеки мегават (MW) инсталирана мощност. Въпросната цена за присъединяване се заплаща на енергийното предприятие – собственик на преносната или разпределителната мрежа (т.е. НЕК или ЕРП), което е длъжно да извърши присъединяването в определения в договора срок.

Досега такава цена не се заплаща, но и нямаше определени предварително срокове за присъединяване на новите мощности, работещи с ВЕИ.

Предварителните идеи по този въпрос от страна на ДКЕВР бяха да се взаимства практиката от други европейски страни, където заявилите намерения за изграждане на мощности с ВЕИ внасят банкова гаранция, представляваща определен процент от стойността на бъдещия обект.

След построяване на електроцентралите с ВЕИ новият закон предвижда електрическата енергия да се изкупува въз основа на сключени дългосрочни договори за срок: от 25 години – за електрическата енергия, произведена от геотермална и слънчева енергия; от 15 години – за електроенергия от малки водноелектрически централи (ВЕЦ) с инсталирана мощност до 10 MW, както и за произведена от други видове възобновяеми източници.

Посочените срокове започват да текат от датата на въвеждане в експлоатация на енергийния обект, а за обекти, въведени в експлоатация след 31 декември 2015 г., сроковете се намаляват с времето от тази дата до датата на реалното въвеждане в експлоатация на обекта.

Цената на електроенергията от ВЕИ се предвижда да остане една и съща за срока на договора за изкупуване, като след това преференциални цени не се предоставят. Предложението за запазване на фиксирана преференциална цена през целия период на договора беше направено преди година от производители на електроенергия от фотоволтаични централи.

Определяните от ДКЕВР през последните години преференциални цени за изкупуване на ток от вятър и слънце надвишават около 5-10 пъти цената на електроенергията от конвенционалните източници. Това означава, че увеличението на дела на тока от ВЕИ, който се очаква да достигне 16% (вкл. от биомаса и малки ВЕЦ) през 2020 г., ще оскъпи значително цената на електроенергията за крайните потребители.

Затова част от представителите на бизнеса от други сектори, вкл. и Българска стопанска камара (БСК), преди месеци се обявиха против „необосновано високите изкупни цени“ на тока от вятър и слънце и подчертаха, че би могло да се наблегне на развитието на производството на екологична енергия от други, не толкова скъпи източници, извън вятър и слънце.

Мнения на производители на ток от ВЕИ за проектозакона за ВЕИ

Според част от производителите на ток от вятър и слънце проектозаконът за ВЕИ е “сравнително добър“. „Не е ясно засега обаче какви ще бъдат т.нар. изисквания за допустимост, по които ДКЕВР ще „отсява“ заявленията за изграждане на мощности с ВЕИ“, коментира за Investor.bg Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Той посочи, че към момента не се знае и какви ще са критериите за подбор, когато общите мощности на одобрените по принцип заявления за даден регион надвишават определените мощности с ВЕИ за следващата година.

Киряков отбеляза също, че би трябвало Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да побърза с изработването на т.нар. карта на районите в страната, благоприятни за развитие на производство на ток от ВЕИ, което ще помогне и на потенциалните инвеститори във ВЕИ да се ориентират къде да изграждат мощности за ток от вятър и слънце.

Той допълни, че по всяка вероятност практическото изработване на въпросната карта ще бъде възложено на фирма изпълнител чрез обществена поръчка, тъй като процесът е специализиран и изисква измервания на силата на вятъра и интензивността на слънцегрееното в различни райони на страната, а това вероятно ще отнеме около две години. Такива карти има за повечето европейски страни.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия гледат положително на клаузите в проектозакона за ВЕИ, предвиждащи фиксирани преференциални цени при изкупуване на електроенергията от ВЕИ.

Същевременно обаче, както е известно, тенденциите в някои европейски страни са към почти изравняване на цените на електроенергията от конвенционални източници и ВЕИ и отпадане на преференциите за инвеститорите във ВЕИ. Това се дължи като цяло на скъпата енергия от ВЕИ от една страна, а от друга – на поевтиняването на съоръженията за производство на ток от слънце и особено на тези за ток от вятър.

Запитан за коментар на тези тенденции, Киряков посочи, че при условие, че у нас се създаде електроенергийна борса и към 2014-2015 г. има сравнително добре развит свободен пазар на електроенергия, то по всяка вероятност част от производителите на ток от ВЕИ сами ще се откажат да продават електроенергията си по фиксирани цени, а ще предпочетат да го правят на свободния пазар, както е например в Испания и Холандия.

Освен сравнително добри становища за проектозакона за ВЕИ имаше и други мнения на представители на бранша, главно от малки инвеститори във ВЕИ. Попитани за коментар, те казаха за Investor.bg, че според тях повечето от клаузите в законопроекта „устройват“ главно големите фирми, вкл. чуждестранни и вероятно част от инвеститорите с по-малки финансови възможности ще се откажат от инвестиционните си намерения във ВЕИ, тъй като няма да могат да изпълнят поставените изисквания. Беше изказано и мнение, че картата за районите в страната, благоприятни за развитие на ВЕИ не е толкова необходима, тъй като „инвеститорите при желание и сами могат да направят съответните измервания и преценки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Тъжно е, когато хората не разбират простички неща. Основното, което видях досега е, че става дума за лоизъм в най-циничен вид и поле за корупционни изяви - целта е да се избие изпод краката на не толкова напредналия инвеститор възможността да се присъедини към такъв бизнес. Обаче, имам добра новина: Не само "токът" е енергия, т.к. и той се използва основно в преобразуван вид. Има и други възможности, с не по-малко поле за изява - ниши, в които ДКЕВР /засега/ не може да ви спре, а и другите монополисти също. Имам точно такъв вариант, търся инвеститор и ви каня да обсъдим възможността. Черкезов да не се мори, досега, според мен, е доказал единствено дар Слово...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
slavi8512
преди 13 години
Ne mislq 4e razbira6 dostatu4no dobre materiqta 6tom mi pi6e6 "ако централите ни произвеждат достаттъчно, за да покрият пиковите ни нужди, какъв е смисъла от ВЕИ " VECovete ( HPP ) osigurqvat samo vurhovoto proizvodstvo. Nqma kak da funkcionira energiinata sistema bez tqh. Rabotqt v pickovite 4asove a pompite na PAVEC izrazhodvat izli6nata energiq. Zatova imenno e izgraden PAVEC Chaira - da regulira energiinata sistema. Ne moje6 da namalish proizvejdanata energiq ot AEC ( NPP ) prosto kato natisne6 ko4eto i vednaga da namali moshtnostta. Neobhodimi sa 4asove. A ako ima6 svruhproizvodstvo to togava energiinata mreja 6te se srine. Sa6toto e i ako ima i nedostu4no proizvodstvo. Za6titite zapo4vat da izklu4vat. nadqvam se ve4e si razbral, 4e mi omrazna da pi6a.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
много добре съм запознат с математиката. ако централите ни произвеждат достаттъчно, за да покрият пиковите ни нужди, какъв е смисъла от ВЕИ? фотоволтаичните са страхотна набутвация, вятърните са що-годе ок, водните са изгодни.аритметиката работи така: ако произвеждаш достатъчно за собствени нужди евтина енергия, а продаваш част от нея на цена по-ниска от тази, на която купуваш ВЕИ, за да си закърпиш нуждите, ощетяваш потребителите. да не би да продаваме за износ ток на цени над тези от ВЕИ? или де факто използваме този АЕЦ за лична облага на износителя, а после дерем 2-ри път потребителя със скъп ток от ВЕИ? това е рекет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
slavi8512
преди 13 години
tvardq 4e se pravi purvo zaqvka ot kupuva4a za vseki den kolko elektroenergiq im e neobhodima. Ne moje taka vseki kolkoto si iska da polzva. I varhovata energiq se pla6ta na savsem drugi ceni. Purvo se zapoznaite sas sa6nostta na vuprosa. Tuka ne moje vseki da si pi6e kvoto iska.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
и да не би да твърдиш, че изнасяме ток само в извън пиковите часове? всичките ни съседи имат предостатъчно мощностти за пиковите си часове, а купуват от нас за извън пиковите? само с фотоволтаични пана ли работи индустрията във всичките ни съседни страни?май абсолютно нищо не разбираш по темата или просто интереса ти е да дезинформираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
***, значи да си продължаваме да си изнасяме евтиния ток, а за пиковите моменти да използваме скъп ВЕИ ток ли? и как така в пиковите моменти фотоволтаичните ни централи произвеждат ток като няма слънце?май си някой от ГЕРБ-ерите, които са се облажили с евро пари за личен ВЕИ бизнес.тока само от АЕЦ е 5 пъти по-евтин. а ето какво е възможно и какво не: Currently the U.S. derives about 50% of its electricity from coal. Nuclear and natural gas make up about another 20% each. Renewables account for about 10%, the vast majority of that coming from hydroelectric dams.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
slavi8512
преди 13 години
За незапознатите ВЕИ осигуряват върховото потребление на електроенергия. С други думи ако има потребление средно от 6000 мегават часа това не означава, че можем да построим 6 реактора с по 1000 мегавата, поради простата причина, че потреблението се колебае от 4500 мегават часа през нощта до 8500 през пиковите часове. Именно вецовете осигуряват маневрите на потреблението, защото те могат да почнат да произвеждат в рамките на една минута и да спрат за същото време, докато на АЕЦ и ТЕЦ им е необходимо дни. Така че те могат да осигурят само минималното потребление. А ВЕЦ и ПАВЕЦ централите са такива без които е НЕВЪЗМОЖНО да функционира енергийната система. На 99,9 % от населението това не е ясно и приказват глупости като тези да си построим още 5 АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
докато държавата 'стимулира' производството на ток от ВЕИ като задължава потребителите да го плащат на 3-4 пъти по-висока цена, населението минава на отопление от други ВЕИ: дърва. така цялата тежест пада върху предприятията, всички енергоемки производства стават просто неконкурентноспособни.и ако построим още 1 АЕЦ, тока ще отиде за износ за съседите, нека те да ползват евтиния ток, а ние тук като умници да ползваме ВЕИ и да произвеждаме атомна енергия за износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
nenchev
преди 13 години
Не я толерираме - създаваме я. Всяко сито е предпоставка за корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolai_ig
преди 13 години
Какви ли ще са критерийте или май толерираме корупцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още