IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За колко време се изплащат инвестициите в дигитализация?

Базираните в облак решения са подходящи за българските малки и средни предприятия, коментираха експерти на форум на Клуб Investor

21:31 | 20.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Около 20% от времето си губят служителите в търсене на документи. Бизнесът и мениджмънтът не са подготвени и имат нужда някой да ги преведе през дигитализацията, която настъпва във всички процеси в организацията на фирмата. Това коментира Елена Дречева, изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България“ по време на дискусията на Клуб Investor „Финансов мениджмънт“.

Има модели, които да изчислят разходите за труд и работна заплата и всяка отделна компания може да пресметне загубеното време в търсене на информация и да прецени дали една инвестиция в дигитализация е рентабилна, заяви Елена Дречева.

Между 9 и 24 месеца са необходими, за да бъде изплатена една инвестиция в дигитализация, изчисли тя.
Целта на дигитализацията е  бизнесът да стане по-конкурентоспособен и клиентски ориентиран, препоръча Цветомир Досков, изпълнителен директор на „Сирма Бизнес Консултинг“.

При сегашното състояние на бизнеса все още са малко компаниите, които могат да си позволят дигитално планиране. IT инвестициите трябва да се планират за 2 – 3 години, да има повече гъвгавост заради промените и да се използват облачни услуги и IT интеграция, препоръча Делян Лилов, изпълнителен директор на „Мусала Софт“.

Базираните в облак решения са най-подходящи за българския пазар, особено за малкия и средния бизнес, тъй като за тях не е необходима много голяма инвестиция, подчерта той.

Според него учениците задължително трябва да имат дигитална култура и новите технологии да бъдат използвани в образованието. 

Делян Лилов посочи още като предизвикателство дигитализацията на административните услуги и въвеждането на електронно правителство.

Цветомир Досков е на мнение, че българската администрация изостава от процесите на дигитализация и продължава с формата „хартия, подпис и печат“.

Държавните институции изостават драматично с електронизацията, работят по различни технологии, а служителите не могат да се справят, защото за IT специалисти са назначени стажанти и хора на пенсионна възраст, каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Той попита риторично как ще се въведе до 2018 г. европейската директива, която изисква въвеждането на система с криптирани данни, неуязвима на хакерски атаки. По думите му, ако директивата не бъде приложена, санкцията е 500 хил. евро на институция за всеки установен случай на злоупотреба с данни.

Холандия и Италия вече прилагат тази директива, но в България според него въпросът не се придвижва.

Проблемът е, че обикновено бизнесът планира само за година напред, коментира още Спас Иванов. Според него планирането при дигитализацията трябва е с хоризонт 5 – 6 години.

Той припомни информацията, че български фирми са платили 2 млн. лв. след кибератаки, за да си върнат загубената информацията. Компаниите могат да спестят пари, ако имат надеждни решения за сигурност, посъветва той.

Експертът даде пример със случаи на уволнени  IT специалисти, които могат например да изтрият базата данни на фирмата.

Партньори на Клуб Investor са Sirma BC, Елана, EY, Konica Minolta. Институционални партньори са Industrial Holding Bulgaria и SeeNews.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 7 години
споко. ЕНРОН ше си фалира....сега надува отчетите.Мойта идея е, че нема да увлече МАСАТА в облака. И ше се надлъгват еврейчетата вътре...*** как така нема нови бълъци? Не може да въртиме парите само между моше и айше. пирамидата увисна. КУПИ СИ АКЦИИ НА МАЙКРОСОФТ, БЪРЗАЙ. ШИ СПИЧЕЛИШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
дааа, получи си го ... виж в статията от днес.Акциите на Microsoft достигнаха нова рекордна стойностАмериканският гигант се радва успехите на своя облачен бизнес, a Windows вече не е най-важният продуктЗначи мурзилците са страшни антиексперти :) ти, мишето и още двама-трима сте много точен барометър. Каквото кажете, точно обратното се случва с 99% ефективност. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
два пъти по бързо от инвестициите за аналогизация, хахахахахапак тъ.пa статия под *** заглавие с въпрос накрая. за сега сте 100%-тови.Въпросително изречение в заглавието = на тъ.па и неграмотна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 7 години
микрософт най-накрая ШЕ СИ ГО ПОЛУЧИ!Бизнеса си мислеше, че ако е първи в неговите продукти - винаги ше продава на по-бавните, по-следващите.Е, сега с облакъ, просто немате последователи. И ше требва да се надлъгвате един-друг, ОБЛАЧНИТЕ.МИНУСЪ НА ОБЛАКА Е МНОО ЯК. И НЕМА ИЗМЪКВАНЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 7 години
за пръв път чувам за тази директива!"европейската директива, която изисква въвеждането на система с криптирани данни, неуязвима на хакерски атаки."----че и "експерт" коментира как да се въведе! Това е по абсурдно и от директивата за правотата на краставиците и кривината на бананите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
"система с криптирани данни, неуязвима на хакерски атаки.":D:D:D:DТова е като "катинар, който не може да се разбие"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още