IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка очаквано повиши лихвата до 15%

Затегнатата парична политика ще бъде запазена, докато инфлацията не се забави трайно, обяви банката

13:35 | 19.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Новият управител на турската централна банка Неджи Агбал повиши лихвения си процент с 475 базисни пункта до 15% от 10,25% - ход, който отговори на пазарните очаквания, съобщи Bloomberg. 

Комитетът по парична политика отбелязва, че затегнатата парична политика ще бъде запазена, докато инфлацията не се забави трайно.

Като първоначална реакция на пазара лирата поскъпна с 2,5%, като USD / TRY спадна рязко до най-ниското си ниво от края на февруари до 7,5110 лири за един долар, но се възстанови умерено. Към 13:19 часа българско време турската лира поскъпва с 0,87% до 7,6371 лири за долар.

„Комитетът реши да приложи прозрачно и силно парично затягане, за да елиминира рисковете за перспективите за инфлацията, да ограничи инфлационните очаквания и да възстанови процеса на дефлация“, се казва в изявление на централната банка.

Решението предполага, че за разлика от своите си предшественици Агбал, назначен по-рано този месец като част от цялостна реформа, има подкрепата на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-ортодоксални усилия за защита на лирата и ограничаване на инфлацията.

След дълго застъпване на теорията, че високите лихвени проценти причиняват, а не ограничават инфлацията, президентът се ангажира да подкрепи новите си икономически мениджъри с благоприятна за пазара политика след спада на валутата до рекордно ниски нива.

Агбал наследи сложна структура на финансиране от своя предшественик Мурат Уйсал. Неговият подход вдигна средните разходи за финансиране на 14,8% от по-малко от половината от това ниво през юли.

При двуцифрената инфлация през по-голямата част от тази година реалният лихвен процент беше отрицателен. Валутата е най-зле представящата се на развиващите се пазари през 2020 г. до назначаването на Агбал на 7 ноември и оставката скоро след това на зетя на президента като министър на икономиката.

В изявлението на банката се казва, че банката ще използва само своя едноседмичен репо процент за финансиране на търговски банки, стъпка към по-предсказуема политика. Икономистите очакват централната банка да промени не толкова прозрачния си подход от август насам.

Малко преди да се закълне през 2018 г., Ердоган обеща да поеме контрола върху паричната политика, за да приложи неортодоксалните си възгледи за лихвените проценти и цените.

Миналата седмица, с валута на ниво от над 8 лири за долар, той се промени, предизвиквайки оптимизъм, че Турция ще позволи повишение на лихвените проценти, за да предложи достатъчна възвръщаемост, коригирана с инфлацията.

„Както навсякъде другаде по света, у нас задачата на централната банка е да определя и прилага политики, необходими за ограничаване на инфлацията“, каза по-рано Ердоган пред депутатите.

лира лира

* Материалът е допълнен с подробности към 13:56 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още