IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три предупредителни сигнала сочат срив на американския фондов пазар с поне 20%

Спадът обаче ще бъде по-малък, защото Фед бързо ще се намеси, за да предостави екстремна ликвидност, смята Марк Хълбърт

14:26 | 04.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три предупредителни сигнала сочат срив на американския фондов пазар с поне 20%

През последните 45 години фондовият пазар губеше повече от 20% всеки път, когато проблясваха едновременно три предупредителни сигнала, пише колумнистът в MarketWatch Марк Хълбърт.

След разпродажбите от миналата седмица, повлекли индекса Dow Jones Industrial Average на негативна територия от началото на годината, си струва да отбележим, че и трите сигнала са налице.

Става дума за прекомерно високите нива на "бичите" настроения, значителното надценяване на акциите, базирано на коефициентите като например съотношението „цена-печалба“ (P/E) и екстремните отклонения на показателите на различните пазарни сектори.

Според президента на консултантската фирма за инвестиции Market Extremes Хейс Мартин трите сигнала са прозвучали едновременно шест пъти от 1970 г. насам.

Средният последващ спад на широкия индикатор S&P 500 при тези ранни сигнали е 38%, като най-малкият спад е 22%. За мечи пазар говорим тогава, когато разпродажби предизвикат спад на даден индекс от поне 20%, а за бичи – когато даден индекс се покачи с поне 20%.

Всъщност не е имало мечи пазар без да са били налице и трите предупредителни сигнала, пише Хълбърт. А според Мартин, веднъж случили се това, средната продължителност до началото на спада е около един месец.

Първите два от тези три пазарни индикатора – пренасищане с "бикове" и надценени акции – са налице от няколко месеца. През декември, например, делът на експертите, които определят себе си като "бичи" настроени, нарасна над 60% - ниво, което компанията за инвестиционни услуги Investors Intelligence определя като „опасна зона“. До 30 юли делът им е 56%.

Също в края на миналата година съотношението Р/Е за индекса на малките американски компании Russell 2000 нарасна до най-високата си стойност от създаването на показателя през 1984 г. Стойността бе по-висока дори и от тази по време на "бичия" пазар през октомври 2007 г. и на върха на интернет балона през март 2000 г.

Третата "меча" поличба на Мартин се появява съвсем скоро. В края на юли делът на акциите в "бичи" пазар намаля значително. Едно доказателство за това е делът на акциите, които се търгуват над средните си цени за последните четири седмици. За ценните книжа, търгувани на Нюйорската фондова борса, тази пропорция намалява от 82% в началото на юли до само 50% в деня, в който S&P 500 изкачи най-високата стойност в своята история.

Ето и друг признак за разминаването на пазарните сектори - когато на 24 юли S&P 500 затвори с рекорд, той вече се бе насочил към ръст от 1,4% за месеца. За сравнение - Russell 2000 спада с 3,1%.

Най-вероятната прогноза на Хейс Мартин е за загуба на S&P 500 между 13% и 20% - по-малко от средния спад от 38% при предишни подобни случаи. Каква е причината? Мартин очаква, че Федералният резерв на САЩ бързо „ще се намеси, за да предостави екстремна ликвидност, с която да ограничи спада“.

Според него акциите на компаниите с по-малка пазарна капитализация ще пострадат най-много по време на срива, който прогнозира. Това е така отчасти заради факта, че в момента те са много надценени. Мартин очаква, че Russell 2000 ще се срине с поне 30%.

Сред най-застрашените акции по време на спад попадат тези с най-висока бета, т.е. тези с най-силно изразени исторически тенденции да се изменят повече, отколкото пазара като цяло. В частност Мартин откроява компаниите, произвеждащи полупроводници, и технологичните акции като цяло, като такива с най-висока бета.

Според експерта акциите на т.нар. „сини чипове“ и в частност на компаниите, които плащат високи дивиденти, ще изгубят най-малко при евентуален срив. Компаниите в потребителския сегмент също се представят сравнително добре при предишни понижения, уточнява още Марк Хълбърт в своята статия за MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
То ако беше само борсата проблемът ...............Борсата може да е само един от предупредителните сигнали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
печатарка пак ще има,печатарка пак ще има,печатарка пак ще има,- спете спокойно деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
печатарка пак ще има,печатарка пак ще има,печатарка пак ще има,- спете спокойно деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още