IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките в Източна Европа растат въпреки коронавируса

Стойността им е нараснала с 40% тази година

21:58 | 16.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Европейските инвеститори, които търсят насоки на замрелия пазар на сливания и придобивания през 2020 г., трябва да погледнат на изток, пише Bloomberg.

Стойността на сделките, насочени към компании в Източна Европа, е нараснала с 40% тази година, сочат данни на агенцията. Така това е единственият голям регион в света, който постига растеж на фона на коронавирусната пандемия.

Макар че стойността на сделките за сливания и придобивания в световен план е надолу с 45%, банкери казват, че реакцията на Източна Европа на кризата с COVID-19 е помогнала на страните от региона да се върнат към работа по-бързо от по-големите западни страни.

„Те започнаха да прилагат мерки по-рано, влязоха в блокадата в стабилна форма от фискална гледна точка“, коментира Тео Джиатракос, ръководител на инвестиционното банкиране за Централна и Източна Европа в Citigroup. „Така до момента те успяват да преминат през блокадата с по-малко щети“, допълва той. Сливания Сливания

Повечето сектори в Източна Европа са регистрирали големи нараствания на стойността на трансакциите тази година, като сделките в енергийния сектор повеждат ръстовете. Държавната полска петролна рафинерия PKN Orlen подписа тази седмица писмо с намерение да придобие контрол върху най-голямата газова компания в страната PGNiG, която има пазарна стойност от около 7,5 млрд. долара.

Сключени бяха и няколко забележителни сделки в областта на недвижимите имоти, включително продажбата от Goodman Group на портфейла й с логистични имоти в Централна и Източна Европа на GLP за над 1 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.

„Очакваме да видим по-голям интерес от международни компании, особено в сектори като здравеопазване и телекомуникации“, казва Джонатан Чийл, ръководител на отдел „Сливания и придобивания“ за Централна и Източна Европа и Близкия изток в JPMorgan Chase & Co. Сливания Сливания

Поредица от предстоящи сделки в сектора на телекомуникациите в Полша може да се прибави към статистиката за региона през 2020 г. Компанията на полския медиен магнат Зигмунд Солож Cyfrowy Polsat работи с консултанти, за да прецени интереса към повече от 8000 мобилни обекта, управлявани от подразделението й Polkomtel, съобщи Bloomberg News този месец. Сделката може да бъде оценена на 7 млрд. злоти (1,8 млрд. долара), твърдят анализатори.

Конкурентът в индустрията Play Communications работи с консултанти по стратегически преглед на активите си с безжични кули, които може да бъдат оценени на 800 млн. евро (914 млн. долара), съобщиха запознати източници през юни.

Дейността по сливания и придобивания в Източна Европа може да остане стабилна, тъй като международните компании преоценяват експозицията си към региона, казва Чийл. „Равнището на стратегически диалог е стабилно в момента, така че се надявам то да доведе до по-силен брой сделки през идните 12 месеца“, допълва той.

Компании за частни капиталови инвестиции също търсят изгодни сделки сред листнати компании на места като Полша, отбелязва Чийл. Това е продължение на тенденция от миналата година, когато вложенията на фондове за частни капиталови инвестиции в Централна и Източна Европа нараснаха със 7% и достигнаха второто по големина равнище от 2003 г. насам, сочат данни на Invest Europe.

Източноевропейските компании може да започнат да търсят опортюниснично възможности за покупка извън региона, за да навлязат на нови пазари след COVID-19, казва Джиатракос от Citigroup.

„Това ще бъде вълнуваща тенденция“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още