IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете пред глобалната икономика растат, предупреждава МВФ

Валутните курсове трябва да бъдат оставени да действат като буфери против шока, смята Кристин Лагард

12:51 | 03.09.15 г. 1
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Посредственият глобален икономически растеж през първата половина на годината се дължи на два фактора – забавянето в развиващите се икономики и слабото възстановяване на напредналите, заяви в свой доклад Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

„В условията на нестабилност на финансовите пазари, спад на цените на суровините, по-слабия приток на капитали и обезценяването на нововъзникващите валутни пазари, рискът от влошаване на перспективите се увеличи, особено за възникващите пазари и развиващите се икономики“, се посочва в доклада.

Анализът идва в момент на нестабилност на финансовите пазари и спад на цената на петрола. Нестабилността накара МВФ да повтори позицията си, че напредналите икономики трябва да имат „поддържаща“ парична политика.
„В повечето напреднали икономики има съществен производствен разрив, а инфлацията е под целевото равнище, което предполага, че паричната политика трябва да остане гъвкава. Фискалната политика трябва да поддържа растежа“, се казва още в доклада.

Припомняме, че през юли фондът заяви, че ако Федералният резерв на САЩ предприеме повишаване на лихвите, то подобен ход все още може да предизвика "значително и рязко ребалансиране на международни портфейли", придружено с нестабилност на пазара и засягане на финансовата стабилност в целия свят.

„Последните ревизии на националните сметки на САЩ показват, че ръстът в производителността в периода 2012 -2014 г. е по-малък, отколкото се смяташе,“ пише в своя последен доклад фондът, отбелязвайки, че САЩ регистрира ръст от 1,8% през първата половина на годината, сравнено с 3,8% през първото полугодие на 2014 г. Но МВФ предвижда, че през вторите шест месеца на тази година ще наблюдаваме оздравяване както на американската, така и на икономиките на останалите развити държави, включително в Европа и Япония.

В същото време фондът предвижда забавянето на развиващите се пазари да продължи, на фона на по-ниските цени на петрола и забавянето на китайската икономика.

„Поради нуждата от корекция в строителството инвестициите се забавят спрямо миналата година, но потреблението остава стабилно. Със свиването на вноса нетният износ се отразява благоприятно на растежа въпреки по-слабия от очакваното износ“, се казва още в доклада.

Междувременно управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че развитието на финансовите пазари в последните седмици подчертава „важността, която придаваме на финансовата стабилност, и усилията, които трябва да се направят, за да се запази тя“. По време на двудневното си посещение в Индонезия Лагард заяви, че решенията за финансова стабилност до голяма степен се прилагат еднакво във всички икономики. Тя призова за провеждането на разумна фискална политика и позволяване на валутните курсове да „действат като буфери против шока“, създаване на валутни резерви и изграждане на регулаторна и надзорна система над финансовия сектор, пише Wall Street Journal.

В сряда Лагард заяви пред журналисти, че МВФ „ще се опита да помогне на Китай“, като ги насочи относно провежданата политика, пише WSJ.

„В момента водим разговори с китайските власти относно трансформацията към по-пазарно ориентирана икономика и интернационализацията на китайската валута“, каза още управителят на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 43 rate down comment 10
abdul
преди 8 години
Растат я! Растат щото губите монопол и ви се подкосяват краката. Щото централните банкери по цял свят си подавате лимонката, халката я няма и незнаете у кого ще гръмне социалната бомба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още