IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ отчетоха минимален ръст

Годишната инфлация обаче се забавя до 2,0%

17:21 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ са се повишили минимално през октомври, след като тласъкът от цените на бензина, свързан със сътресенията при петролните рафинерии от ураганите в Мексиканския залив, е отслабнал. В същото време обаче увеличаващите се наеми и разходи за здравеопазване са стимулирали базисната инфлация, коментира Ройтерс.

Слабата инфлация обаче помага да се укрепят потребителските разходи. Други данни, представени в сряда, показаха неочакван ръст на продажбите на дребно миналия месец, след като сериозните отстъпки при производителите на автомобили са повишили покупките на превозни средства.

Благодарение на увеличаващите се продажби на дребно и стабилният натиск от базисната инфлация Федералният резерв вероятно ще продължи към повишаване на лихвените проценти следващия месец.

Министерството на труда обяви, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,1% миналия месец след скока си от 0,5% през септември. Това е забавило годишния ръст на индекса до 2,0% от 2,2% през септември. Данните са в съответствие с очакванията на икономистите.

Цените на бензина са спаднали с 2,4%, след като скочиха с 13,1% през септември, което бе най-големият ръст от юни 2009 г. Скокът през септември бе вследствие на урагана Харви, който удари Тексас в края на август и прекъсна работата на петролните рафинерии в региона.

Цените на храните остават без промяна след минималния си ръст от 0,1% през септември. Без отчитане на променливите категории на храните и енергията потребителските цени са се увеличили с 0,2% през октомври на фона на по-високи разходи за наеми, здравеопазване, тютюневи изделия и други стоки и услуги.

Т.нар. базисна инфлация се ускори с 0,1% през септември. С увеличението от октомври годишният ръст на базисната инфлация се е ускорил до 1,8%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още