IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Аврамова: Тол таксите няма да имат драстично негативно въздействие върху цените на стоките

Новата система за събиране на пътни такси се очаква да осигури постоянен и предсказуем източник на средства за ремонти и строителство на нови трасета, каза министърът

12:30 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петя Аврамова по време на днешния форум. <em>Снимка: БТА</em></p>

Петя Аврамова по време на днешния форум. Снимка: БТА

Според анализи на експерти от Световната банка (СБ) предложените за обществено обсъждане тол такси няма да имат драстично негативно въздействие върху цените на стоките, като максималното поскъпване на храните, които са на трапезата на българите, ще е с до 2 стотинки на килограм или литър. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в рамките на форум, организиран от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка - консултант на държавната пътна администрация, като също така призова призова да не се спекулира със страховете на хората. 

Пътищата не са на ГЕРБ, нито на БСП, нито на една или друга партия, а на всички граждани и затова темата не бива да се политизира, допълни министърът, цитирана от БТА.

Тя подчерта, че новата система за събиране на пътни такси се очаква да осигури постоянен и предсказуем източник на средства за ремонти и строителство на нови, по-безопасни трасета.

Министърът призова всички, ангажирани с процеса, за максимална мобилизация, за да се изпълни планираното и системата да влезе в търговска експлоатация най-късно до 1 март 2020 г.

Постоянният представител на СБ в България Фабрицио Дзарконе каза по време на форума, че при определянето на пътните такси е бил следван принципът, че най-тежките и най-замърсяващите превозни средства трябва да плащат справедлива такса за вредата, която нанасят на пътната инфраструктура и на околната среда. Той съобщи, че в България автомобилният транспорт остава доминантен начин на придвижване, като 96 на сто от пътническия и 53 на сто от товарния транспорт минават по пътищата на страната. Затова е важно да има подходяща инвестиция в пътната инфраструктура за модернизацията й и за поддръжката й. Така страната ни ще може да сведе до по-ниско ниво оперативните разходи, закъсненията в пътуванията и ще отключи икономическия си потенциал, посочи той.

Министър Аврамова посочи, че сега две трети от приходите от винетки са от леките коли, а една трета - от товарните и автобусите. Аврамова каза, че се надява с въвеждане на тол таксуването да има възстановяване на баланса и пътна инфраструктура да почне да се самоиздържа. Аврамова съобщи още, че по данни към 30 ноември са продадени 7,8 млн. електронни винетки на стойност 373,5 млн. лева.

Министърът напомни, че на 16 август тази година започна техническата експлоатация на тол системата, а сега предстои тестването на бордовите устройства от превозвачите. Пред журналисти проф. Олег Асенов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", каза, че в средата на декември ще започне вторият етап от тестването на тол системата, като на сайта на АПИ всеки ден ще има отчети за движението на бордовите устройства.

Пред журналисти проф. Олег Асенов посочи, че по отношение на таксата за автобусните превози се мисли за решение, което да е комбинация между техническо такова и приложение на тарифите. Той допълни, че това техническо решение все още се обсъжда. Сигурен съм, че накрая в тарифата автобусните превозвачи ще видят нашето разбиране към техните проблеми, защото те са реални, каза Асенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още