IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните индекси в САЩ опитват да задържат възходящата инерция от август*

Те започват първата сесия от новия месец с леки ръстове

18:32 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Основните щатски индекси започват с лек ръст първата сесия от новия месец, а пазарите опитват да затвърдят най-доброто си представяне през август от 80-те години на миналия век насам, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 10,2 пункта към стойността си и достига ниво от 28 440,25 пункта, изтривайки загуба от над сто пункта по-рано по време на сесията. Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,19% до ниво от 3506,96 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 0,88% към стойността си до равнище от 11 879,23 пункта.

Apple поведе ръстовете в технологичния сектор, след като книжата й поскъпват с 1,8%. Това се случва ден след като цената на акциите й се покачи с над 3% след сплит на акциите й, който явно кара инвеститорите да купуват книжата. Акциите на Tesla поскъпват леко, въпреки че документ до регулаторите разкри, че компанията ще продаде собствени акции на стойност до 5 млрд. долара.

Цената на акциите на Zoom Video скача с над 37%, след като компанията обяви още едно много силно тримесечие. Приходите на компанията за видео конференции са нараснали над четири пъти през фискалното второ тримесечие спрямо същия период на миналата година.

S&P 500 и Dow приключиха в понеделник най-добрия си август от над 30 години. Индексът на сините чипове прибави 7,6% към стойността си през август и завърши петия си пореден позитивен месец, като записа най-големия си ръст през осмия месец на годината от 1984 г. S&P 500 също се повиши за пети пореден месец със скок от 7%, приключвайки най-добрия си август от 1986 г. насам.

Технологичният Nasdaq се повиши с 9,6% през август, отбелязвайки най-доброто си месечно представяне от 2000 г. насам.

Цената на акциите на Walmart се повишава с 1% в предборсовата търговия, след като тя обяви членската си програма Walmart+, която трябва да конкурира Amazon Prime.

Наред с технологичните компании книжата на операторите на круизни кораби, авиокомпаниите и хотелите също имаха силен август. Цената на акциите на Royal Caribbean и MGM Resorts прибави по около 40% към стойността си, книжата на FedEx и Gap поскъпнаха с по 30%. Delta Air Lines и Norwegian Cruise Line също бяха сред лидерите в S&P 500 през август. Много от книжата на тези компании отбелязаха малък спад в предборсовата търговия във вторник.

Съставът на Dow се промени в понеделник след влизането в сила на сплита на акциите на Apple. Salesforce, Amgen и Honeywell замениха дългогодишните компоненти Exxon Mobil, Pfizer и Raytheon Technologies.

Инвеститорите чакат ключовия месечен доклад за работните места в петък, който вероятно ще покаже, че те са продължили да растат през август. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакват, че през август са били създадени 1,255 млн. работни места.

„По отношение на работните места в САЩ е важно да се има предвид, че новата политика на Фед по отношение на целевата инфлация може да повлияе на начина, по който пазарът приема тази новина“, коментира Кристина Хупър, главен глобален пазарен стратег в компанията Invesco.

„Обичайно добър доклад за работните места ще предизвика опасения, че Фед може да затегне политиката, за да се бори проактивно с инфлацията и прегряването на икономиката. Това безпокойство изчезва поне засега с новата политика на Фед“, допълва тя.

Доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 0,71% и 1,489%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,11% до ниво от 92,04 пункта. Еврото е нагоре със 0,17% до 1,196 долара, а паундът прибавя 0,53% към стойността си и достига 1,344 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват минимално с 0,07% до 105,96 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава след вчерашните загуби на фона на силния ръст на фондовите пазари и поевтиняването на долара.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 57 цента до 45,85 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 47 цента към стойността си до 43,08 долара за барел.

Цената на златото скочи до близо двуседмичен връх след най-резкия спад на долара от над две години и очакванията на инвеститорите, че лихвите в САЩ ще останат ниски за по-дълго време. Американските фючърси върху ценния метал са нагоре с 0,8% до 1993 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,18 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още